Alternatieve leveranciers, menu-items of grondstoffen
Een aantal voedingmiddelenfabrikanten zegt op korte termijn geen problemen te voorzien. McDonald's, Panera Bread, Unilever en General Mills zijn echter actief op zoek naar alternatieven om in hun eierbehoefte te voorzien. Dat kunnen zowel nieuwe leveranciers, zuiniger recepturen en minder op ei gebaseerde producten als nieuwe, ei-vervangende grondstoffen zijn.
Hoewel op dit moment nog geen sprake is van schaarste, houden fast food ketens en voedingsmiddelenproducenten de ontwikkelingen in de markt met argusogen in de gaten. De Amerikaanse eiersector produceerde vorig jaar 87,6 miljard eieren. Ongeveer een derde daarvan wordt verwerkt tot eiproducten zoals vloeibare dooier of eiwit. Die worden gebruikt door cake-, koek- en broodbakkerijen, sauzenmakers, ijsbereiders en restaurants.
Bedrijven van wie de leveranciers door de vogelgriep hun leveringscontracten niet meer na kunnen komen, kopen hun eieren op de vrije markt in. Daardoor stijgen de prijzen, aldus het Department of Agriculture. Mogelijk is er zelfs al sprake van echte schaarste. Vorige week was er namelijk voor het eerst te weinig vloeibaar eiproduct om aan de vraag te voldoen. De gestaakte exporten van eieren vanuit de VS zijn onvoldoende of kunnen niet snel genoeg worden aangewend om de ontstane krapte op te vangen.
Eivrije producten
Daarom staat Hampton Creek opeens volop in de schijnwerpers. Het Californische bedrijf kreeg het vorig jaar met Unilever aan de stok omdat het een mayonaise maakte met volledig plantaardige ingrediënten. Er komt geen ei meer aan te pas. Deze week leverde Hampton Creek tienduizenden kilo's van zijn Just Mix eipoeder-vervanger aan General Mills. Inmiddels blijken ook 13 andere fabrikanten te overwegen Hampton Creek als alternatieve leverancier te gaan gebruiken. Het is dus ook niet verwonderlijk dat Hampton Creek besloot deze week de ontwikkeling van mixen voor eiervrije muffins, pannenkoeken en andere bakmixen te versnellen. Het bedrijf was van plan die volgend jaar introduceren, maar hoopt er nu deze zomer al mee te kunnen komen.
Bijkomend voordeel voor de fabrikanten: Just Mix kost bijna de helft van een gewoon eitje. Slimme fabrikanten slaan er meteen een slaatje uit en kunnen nog zeggen dat ze duurzamer bezig zijn ook.
Fotocredits: Hampton Creek, Facebook
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ik sprak vandaag een eierhandelaar en die melde dat vooral landen zoals Mexico op de markt zijn voor ei poeders, omdat die de aanvoer vanuit USA weg zien vallen, of veel te duur zien worden. Er zijn nu ca 33 Milj legkippen geruimd, zeg maar ruim 10% van de landelijke populatie. de andere 9 milj dieren zijn vleeskuikens en kalkoenen. daar zullen de effecten het kleinst zijn omdat dit relatief korte cyclussen zijn, vleeskuikens maar 7 weken. Bij legkippen wordt verwacht dat als de uitbraken nu zo´n beetje stoppen het zeker 18 maanden duurt alvorens alles weer herbezet is.
Rechtstreeks naar USA is moeilijk vanwege de eisen die ze daar stellen, het is een open markt, maar zo open dat enkele handelaren van uit NL al meer dan 1 jaar bezig zijn de papieren hiervoor gereed te krijgen en goedgekeurd door de Amerikanen, ook is het vermoeden dat de eigen USA eierhandel dit nu ook wil tegen houden om de deur niet open te zetten en hier na de vogelgriep last van te hebben.
Het voer voor 1 jaar dat deze dieren zouden vreten is ca 170.000 Ton, die komt gedeeltelijk op de markt, die zakt wel maar was al aan het zakken, zeker de soja waar goede oogst verwachtingen voor schijnen te zijn.
Tot aan eind dit jaar kun al voor redelijke prijzen voer of grondstoffen vast leggen in elk geval.
Voor eieren wordt verwacht dat de eitjes op een mooie zomerprijs kunnen rekenen, voor het najaar is er veel onzekerheid, er wordt wel geprobeerd veel eieren vast te leggen. Een paar handelaren die goedkope vaste leveranties uit hebben staan bij supermarkten de komende tijd knijpen de billen bij mekaar, ze zullen misschien een behoorlijke douw krijgen door een dure inkoop.
Lourens, dank voor je uitgebreide speurwerk en antwoord!
Op de grote vragen van Hendrik (#1) hierbij een groot antwoord. Misschien schept het toch enig inzicht.
VS verwacht 13,6 miljard Bushel mais (bushel is een inhoudsmaat(35,24 liter) en weegt met mais: 25,4 kilo), dus 345 miljoen ton mais.
Gebruik, ongeveer:
132 miljoen ton daarvan gaat naar ethanolproductie
135 miljoen ton voor veevoer
48 miljoen ton export
35 miljoen ton food, seed
(Welk percentage van de mais zou naar die paar miljoen griep-kippen/kalkoenen in Iowa gaan?)
Verder is de mais in VS is nog niet eens allemaal ingezaaid, en de maand juli bepaalt met warmte en neerslag voor 90% de variaties in eindopbrengsten. Vandaar dat de beurs nog tamelijk speculatief op allerlei berichten reageert. Gezien echter de wereldwijde gunstige oogsten en oogstverwachtingen van zowel mais, tarwe en soja, is er al langere tijd druk op de prijzen. AI(pluimvee-griep) speelt wel steeds mee als argument. Echter valuta-schommelingen en politieke maatregelen (russische importban, VS ondersteuning Egypte) zorgen voor grotere effecten.
Ook zijn er momenteel releatief veel short posities bij hedgefunds. Dat maakt de markt zenuwachtig (short = op termijn product verkocht hebbend, maar nog niet in bezit, dus speculerend op een prijsdaling in de fysieke handel)
Tevens wordt gemeld dat er dit jaar 80% kans is op een echte El Ninõ. De huidige overvloedige regen in ZW van de VS zouden daar al voorbodes van zijn. De vorige beide El Nño jaren 2004 en 2009 gaven resp 13 en 8% bovengemiddelde mais-opbrengsten. Zegt Martell Crop Projections. Klimaatfenomeen El Niño zorgt in Australië voor droogte, in het zuiden van Zuid-Amerika voor meer neerslag. Kan dus zorgen voor heftige opbrengstveranderingen, afhankelijk van regio en seizoen.
Verder:
Europa heeft dit jaar kleiner areaal mais.
De Europese Commissie verwacht dit jaat 9,6 miljoen ton minder mais (In 2014: 76,2 miljoen ton). Vooral als gevolg van minder ingezaaid areaal, met name in de belangrijkste teeltlanden Frankrijk, Hongarije, Roemenië, Polen
Aan de vraagkant heeft het Min. v Landbouw in de VS ook een recente rapportage over Livestock:
USDA; Livestock, Dairy, and Poultry Outlook
Daaruit blijkt dat er nog nauwelijks enig effect wordt verwacht op de jaarproducties. Wel heeft de uitbraak effect op de export van kalkoen:
Turkey:
The reductions for the second and third quarters are based on estimates of almost 6
million turkeys affected by HPAI outbreaks as of early May
The total production forecast for
2015 now stands at 5.979 billion pounds, 3.9 percent higher than in 2014.
Table and Hatching Egg Production Higher
Table egg production in March totaled 618 million dozen, 0.9 percent higher than a
year earlier. The forecast for table egg production for 2015 was lowered to 7.2
billion dozen, a decline of 0.7 percent from 2014 and a decrease of 87 million dozen
compared with last month’s forecast. The decline is due to reports of HPAI
outbreaks in several commercial table-egg laying flocks, primarily in Iowa. The
number of chickens affected by HPAI through early May was 26.8 million, with a
majority likely being egg-layers. Favorable returns from low feed costs and
moderate prices should lessen the impact of birds lost to HPAI, as producers have
strong incentives to continue expanding production into 2016. The wholesale price
for one dozen large eggs in the New York region averaged $1.22 in April 2015, 14
percent lower than in April 2014. The forecast for 2015 stands at $1.30 to $1.36 per
dozen, about 7 percent lower than in 2014.
Broed-eieren:
Hatching egg production totaled 270 million dozen in first-quarter 2015, about 3
percent higher than in 2014. Over the first 3 months of 2015, the size of the
hatching flock has averaged 2.3 percent higher, at 57.5 million birds. Hatching egg
production is forecast higher than the previous year throughout 2015, driven
primarily by increased production of meat-type eggs for the broiler market. Total
production of hatching eggs in 2015 is forecast at 1.1 billion dozen, 4 percent higher
than in 2014.
Broiler exports in 2014 were 7.304 billion pounds, and USDA forecasts 6.804
billion pounds of broiler exports for 2015, a decrease of 6.8 percent over 2014. The
decline for 2015 reflects the bans in place by Russia, South Korea, and China, as
well as the continuing strength of the U.S. dollar. The dollar’s high exchange rate is
expected to make it more difficult to compete with other exporters and has
contributed to lower substitution to other markets than was expected following the
HPAI-related bans on U.S. poultry
Klein probleempje bij evt. export van Hollandse eieren naar de VS:
ze blijken ze gewassen en gekoeld te willen hebben.....
Dit lijkt me nu typisch iets dat we WEL onderling beter zouden kunnen coördineren. Prima mogelijk, ook zonder TTIP.
Andere Hendrik, tot nu toe lijkt dit geen grote impact op de prijs van mais en soja te hebben.