In de Ondertussen van dinsdag 7 april vallen mij deze berichten op:

- Huib Stam adviseerde vorige week oefeningen om rugpijn te voorkomen als gevolg van het thuiswerken. Vandaag schiet fysiotherapeut Rogier van Hoorn je te hulp met 6 tips tegen nek- en rugklachten (AD). Wie tips verwacht over hoe je aan de keukentafel hoort te zitten achter je laptop - of smartphone - heeft het mis. De adviezen gaan juist over hoe je pauze neemt. Zit niet de hele dag in dezelfde houding, maar kom iedere dertig minuten van je stoel. Kort bewegen is al voldoende, sta op en loop om je tafel, stretch je rug of doe eens aan kantooryoga. Bewegen verhoogt de weerstand en je creativiteit (RTL Nieuws). Voordat ik verder typ, doe ik een goede schouderrol. Doe jij dat ook voordat je verder leest?

- door al dat thuis zitten - en vast ook dankzij het zonnetje dat schijnt - kijken we meer naar buiten en zien we meer natuur en vogels (NOS). Bovendien is het nu het ideale moment om te kijken én te luisteren naar vogels. Ze zijn bezig met het claimen van hun territorium en het bouwen van nestjes. Trekvogels zijn op weg naar hun broedplaatsen. Wil je nou meer weten over de vogels op je balkon of tuin, volg dan de gratis online vogelcursussen van de Vogelbescherming.

- de wereldwijde klimaatverandering zal een onvoorspelbare invloed hebben op de grootte van vissen en daarmee op de voedselsystemen in onze oceanen. Dat blijkt uit een nieuwe IMAS-studie (EurekAlert!). Een onderzoeksteam onder leiding van Asta Audzijonyte analyseerde drie decennia aan gegevens van 30.000 onderzoeken naar rotsformaties en koraalriffen rond Australië. "Koudbloedige dieren, vooral vissen, groeien minder groot in een warm aquarium", zegt Audzijonyte. Het lijkt logisch dat hetzelfde gebeurt in de zee. "De gemiddelde lichaamsgrootte van vissen in wilde populaties wordt echter beïnvloed door groei, sterfte en interacties met andere organismen en hun omgeving en het is niet duidelijk hoe al deze factoren door de temperatuur worden beïnvloed". De onderzoekers waren verbaasd dat de temperatuur een aanzienlijke invloed heeft, maar dat verschillende vissoorten er anders op reageren. In het algemeen - maar niet universeel - werden grotere soorten in warmere wateren nog groter, terwijl kleinere soorten kleiner werden. Volgens Audzijonyte hebben de verschillende reacties van soorten op de opwarming gevolgen voor voedsel- en ecosystemen. Denk aan hun stabiliteit en veerkracht ten opzichte van andere externe stressoren, zoals de visserij en kustvervuiling.

Voedingsdeskundige Desirée Marsman testte de verbeterde versie van de Beyond Burger. Haar oordeel? Prima voor flexitariërs vanwege de vleesbeleving, maar niet voor vegetariërs of veganisten vanwege het ontbreken van ijzer en B12 (AD).
The Guardian stelde een lijstje samen van natuurgebieden waarin je digitaal kunt verdwalen.
We vinden thuiswerken nog zo slecht niet, blijkt uit een enquête van zorgplatform OpenUp onder ruim 500 werknemers (RTL Z). Corona-emoji's creëren bewustzijn over de crisis en laten in een oogopslag zien wat de maatregelen zijn, zoals bellen met je oma, digitaal borrelen en hoesten in je elleboog. Favoriet van de makers is het mannetje dat zonder broek aan het werk is. "Dat is toch een heerlijke bijkomstigheid van deze crisis? Je kunt gewoon skypen met je baas terwijl je in je onderbroek zit." (RTL Nieuws).

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken