De internationale pers staat er vol van. In Hekendorp, tussen Oudewater en Gouda, werden 150.000 leghennen vergast. Ze hadden H5N8 vogelgriep, een type waarvan we eigenlijk nog steeds niet weten hoe gemeen het is. De dode beesten en hun eieren zijn gestort. Anders dan tijdens de vogelgriep in 2003 en de varkenspest eind negentiger jaren waren er geen grijpers zichtbaar. Er werden geblindeerde hekken om het bedrijf gezet. De dode kippen en eieren gingen per gesloten vrachtwagen naar de Rendac in Son waar er met mooie biotech toch nog nuttige spullen van zullen worden gemaakt.

Het drama
Maar kijk naar het drama:
- overvliegende wilde vogels nemen de griep mee, maar zijn niet tegen te houden
- 150.000 dode kippen in een gesloten houderijsysteem moesten dood, omdat de griep hun gesloten omgeving toch binnendrong
- Europa wil afdoende maatregelen, want vermoedelijk kregen onze kippen het van dezelfde bron als Duitse en 6.000 Engelse inmiddels ook gedode eenden
- wie durft het risico op een grootschalige griepuitbraak uit te sluiten zonder dat toedracht (wie of wat bracht het virus binnen?) en schuldige zijn gevonden?
- de legkippensector zat al op pikzwart zaad en gaat hierdoor gemakkelijk kopje onder.

Kerncentrale
Op de BBC vertelt Benno Bruggink van de NVWA dat in Nederland alles volgens het boekje gaat. Ik durf dat te geloven, maar het voelt niet lekker. Bruggink zegt immers eerlijk dat hij buiten het boekje, nog volledig in het duister tast.

De schuldige moet en zal gevonden worden, want de boeren willen en moeten snel door; het maakt niet wie of wat het was, als het maar plausibel is. Als de dader of oorzaak niet gevonden wordt, is voortaan iedere grootschalige kippenboer net zoiets als een kerncentrale. Een vogelcentrale. Ze ontploffen zelden, maar als ze het doen, doen ze het ook in 1 keer goed.

NRC Handelsblad schreef de griep gisteravond in zes vragen bij elkaar. We realiseren ons nog maar nauwelijks hoe dicht bij ons gevoel dit komt. Zeker in ons dichtbevolkte en gepolariseerde Nederland. Let maar op.

NB: het is overigens maar goed dat we niet alle kippen buiten houden. Dan zou het nog dichterbij komen.

Fotocredits: Hekendorp, still, BCC
Dit artikel afdrukken