Morgen presenteert de Commissie Remkes zijn lange termijn visie op het stikstofdossier. Het zittende kabinet Rutte moet op korte termijn een vuiltje oplossen. De bouw in Nederland zit vast en moet juridisch verder kunnen. Daarvoor bedacht het kabinet een oplossing die boeren precies voorschrijft wat ze koeien moeten voeren (dat bepaalt een ondernemer graag zelf omdat hij daar zijn geld mee verdient), maar die geen resultaat oplevert voor de natuur (waar het stikstofdossier om draait) en die de boer opzadelt met hoge extra kosten terwijl de melkprijs daalt. Kortom, boeren en kenners van de veehouderij vinden het een zinloze oplossing die duur uitpakt.

In een vraaggesprek met Boerderij zegt minister Carola Schouten van Landbouw dat ze maatregel noodzakelijk vindt, maar niet 'de mooiste' die ze ooit heeft bedacht. “Maar", zegt ze, "ik heb hiermee andere, veel zwaardere alternatieven kunnen voorkomen. De volumebeperking komt elke keer terug in de discussie. Ik heb gekozen voor de minder rabiate maatregel, ook al wordt die wel op veel bedrijven gevoeld. We moeten door deze 4 maanden heen.”

Met die laatste opmerking geeft de minister aan dat de boeren nu even moeten slikken voor de bouw. Het echte stikstofbeleid moet zich nog ontwikkelen. Wat dat gaat betekenen voor de landbouw en de inkrimping van de veestapel komt vanaf morgen op tafel. Voor dit moment laat ze de boeren nog even lucht.
Boerderij - Interview: Minister wil dat voerketen meedenkt met boer
Reageer
  • Deel
Druk af