Nu meerwaarde verzilveren
Grootaandeelhouder Gilde wil de waardevermeerdering die het bedrijf onder leiding van directeur Peter Poortinga snel heeft te realiseren, nu verzilveren. Daarom staat Nederlands grootse kippenslachterij sinds begin dit jaar in de verkoop. Verkoop zou het bedrijf bovendien verder moeten laten groeien.
Volgens het LEI staat de pluimveehouderij onder zware druk en zullen vrijhandelsverdragen het einde betekenen van zowel de leg- als de vleeskippenhouderij in ons deel van de wereldGisteren maakte Plukon bekend dat de aandelen deels worden overgenomen door een consortium van partijen die gedurende vier tot zes jaar gezamenlijk als aandeelhouders willen optreden. De huidige grootaandeelhouder Gilde Buy Out Partners blijft betrokken, maar verkleint zijn aandeel. Dat wordt overgenomen door voercoöperatie Agrifirm, het commerciële diervoederbedrijf De Heus, de Duitse Erich Wesjohann Group en het management van Plukon. Het persbericht meldt dat na de transactie geen van de partijen een controlerend belang zal hebben. Over de nadere financiële details van de deal worden geen bijzonderheden bekend gemaakt
Belang bij voortbestaan pluimveehouderij
De EW Group is de enige concurrent van het Nederlandse geneticabedrijf Hendrix Genetics. Beide bedrijven verdelen de wereldmarkt voor legkippengenetica op een 50/50 basis. De samenstelling van de nieuwe aandeelhouders is opvallend. Het zijn bedrijven die belang hebben bij het voortbestaan van de pluimveehouderij in Nederland en West-Europa. Volgens het LEI staat die onder zware druk en zullen vrijhandelsverdragen het einde betekenen van zowel de leg- als de vleeskippenhouderij in ons deel van de wereld.
Hendrix Genetics maakt nog slechts een verwaarloosbaar deel van zijn omzet in Nederland; naar schatting gaat het slechts om 1%.
Fotocredits: kipspiesjes, Conan
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Een geïntegreerde keten waarin partijen als partners opereren en gezamenlijk de verantwoordelijkheid nemen omdat ze die zo voelen, hebben de beste uitgangspositie om een goed product te maken en het vertrouwen en gunning van de consument te krijgen. Maar zelfs dan zullen er altijd mensen zijn die per definitie wantrouwend zijn en blijven. Is wellicht ook genetisch bepaald.
Dick, je gaat nu echt te ver. Wist je dat in Azië juist geintegreerde ketens gevormd worden tegen voedselonveiligheid?
Nu nog een paar (bijna) failliete kippenboeren voor een prikkie uitkopen, en deze club heeft de volledige keten in handen: van ei en voer tot koelvak.
Een uitgelezen kans - en verantwoordelijkheid - om de consument te bedienen met kip die
minder onveilig is.
BTW: wat vindt de ACM hiervan? Kippenboeren worden hierdoor aan de voor- en de achterdeur als het ware "omsingeld" door een wel heel krachtige partij.