Plukon Food is onder meer bekend van het kipmerk Friki, maar levert ook bijvoorbeeld de kipproducten van Albert Heijn. Plukon slacht wekelijks bijna 7 miljoen vleeskuikens. Het bedrijf heeft dertien vestigingen in Nederland, België en Duitsland. Er werken ongeveer 4000 mensen. Plukon behaalde vorig jaar een omzet van ongeveer 1,35 miljard euro.

Nu meerwaarde verzilveren
Grootaandeelhouder Gilde wil de waardevermeerdering die het bedrijf onder leiding van directeur Peter Poortinga snel heeft te realiseren, nu verzilveren. Daarom staat Nederlands grootse kippenslachterij sinds begin dit jaar in de verkoop. Verkoop zou het bedrijf bovendien verder moeten laten groeien.

Volgens het LEI staat de pluimveehouderij onder zware druk en zullen vrijhandelsverdragen het einde betekenen van zowel de leg- als de vleeskippenhouderij in ons deel van de wereld
Gisteren maakte Plukon bekend dat de aandelen deels worden overgenomen door een consortium van partijen die gedurende vier tot zes jaar gezamenlijk als aandeelhouders willen optreden. De huidige grootaandeelhouder Gilde Buy Out Partners blijft betrokken, maar verkleint zijn aandeel. Dat wordt overgenomen door voercoöperatie Agrifirm, het commerciële diervoederbedrijf De Heus, de Duitse Erich Wesjohann Group en het management van Plukon. Het persbericht meldt dat na de transactie geen van de partijen een controlerend belang zal hebben. Over de nadere financiële details van de deal worden geen bijzonderheden bekend gemaakt

Belang bij voortbestaan pluimveehouderij
De EW Group is de enige concurrent van het Nederlandse geneticabedrijf Hendrix Genetics. Beide bedrijven verdelen de wereldmarkt voor legkippengenetica op een 50/50 basis. De samenstelling van de nieuwe aandeelhouders is opvallend. Het zijn bedrijven die belang hebben bij het voortbestaan van de pluimveehouderij in Nederland en West-Europa. Volgens het LEI staat die onder zware druk en zullen vrijhandelsverdragen het einde betekenen van zowel de leg- als de vleeskippenhouderij in ons deel van de wereld.
Hendrix Genetics maakt nog slechts een verwaarloosbaar deel van zijn omzet in Nederland; naar schatting gaat het slechts om 1%.

Fotocredits: kipspiesjes, Conan
Dit artikel afdrukken