Het Europese onderzoeksproject Veg-i-trade richt zich op 'de impact van verwachte klimaatverandering en globalisatie op de veiligheidsvraagstukken rondom 'vers' en afgeleide voedingsmiddelen. Er wordt onderzoek gedaan naar de economische structuur van de vers-voedselketen en er worden controlemaatregelen ontwikkeld teneinde microbiologische en chemische risico's te minimaliseren'. Met andere woorden Veg-i-Trade zoekt naar wegen de verliezen terug te dringen.

Vilt.be meldt dat Veg-i-Trade vastgesteld heeft dat het verlies optreedt in alle stappen van de keten. Bij de productie gaat al 20 procent verloren. In de verwerking 5,5 procent. In de distributie 7,5 procent en bij de consument uiteindelijk nog eens 13 procent. De consument verspilt deze groenten en fruit door nog bruikbaar voedsel weg te gooien of het verkeerd of te lang te bewaren waardoor het wel weggegooid moet worden.

Veg-i-Trade werkt aan het verminderen van de verliezen. Daar worden statistische modellen voor ontwikkeld die bederf voorspellen en waarmee de planning en logistiek van de ketenpartners verbeterd kunnen worden. Er zijn ook veel directere manieren om minder te verspillen. Consumenten kunnen via sites als www.etenisomopteeten.nl (van het Voedingscentrum en Milieu Centraal) en de Britse www.lovefoodhatewaste.com leren hoe tot minder weggooien te komen. Initiatieven als TooGoodToWaste geven verlept vers een tweede kans als soep, jam of kant-en-klaarmaaltijd. Voor vers dat écht niet vers meer is, wordt meer en meer een herbestemming gevonden in de vergistingsinstallatie. Daarin wordt het omgezet in energie.

Gaat Europa hiermee substantieel minder verspillen? De intentie is er in ieder geval: in januari van dit jaar nam het Europese Parlement een resolutie aan om in 2020 de voedselverspilling met 50 procent verminderd te hebben. 2014 wordt het "European year against food waste".

Fotocredits: jbloom
Dit artikel afdrukken