1. Lokaal
Niet alleen Yoghurt Van Dichtbij is Lekkerder. De voedingsmiddelenbranche heeft na het artisanale, het delicieuse en het ouderwets-lekkere nu het lokale als knussigheid ontdekt. Dat was er natuurlijk altijd al (eeuwen eerder dan het multinationale), maar verloor zijn aantrekkingskracht aan de blik over de grens, naar de internationale keukens. Gekke wereld: voormalige dozenschuiver Lidl doet aan luchtvaartvermijding en vliegt geen groente meer in. Dus ruim baan voor bruine bonen, stoofpeertjes, boerenkazen en die Yoghurt Van Dichtbij. Dus: Hou Onze Melk Hier! Alles uit eigen tuin smaakt lekkerder (de nieuwe Bolster-catalogus is uit!).
Biologisch is niet meer genoeg en vergeet NutriScore: vega(n) is het echte keurmerk2. Vega(n) als keurmerk
Biologisch is niet meer genoeg en vergeet NutriScore. Vega(n) is het echte keurmerk. Twee of drie keer per week geen vlees eten is prima, maar dan wel graag duurzame alternatieven. Dat betekent meer vraag naar producten met een traceability van nabij. Ook vleesvervangers moeten gemaakt worden van grondstoffen uit eigen land, dat vraagt de consument. Eigen Erwt Eerst! Hak is gelukkig ook niet meer Russisch.
3. Dutch Nordic
Het Nordic Diet is bekend om het creatieve en duurzame gebruik van producten van om-en-nabij de poolcirkel (groeit daar dan iets behalve harde bessen?). De faam van restaurants als Noma (Kopenhagen), Maaemo, (Oslo), Ora (Helsinki) e.a inspireert meer en meer jonge Nederlandse chefs, zoals die van Bak en De Kas. Nel Schellekens (dieren vierkant opeten) en Jonnie Boer (snoekbaars en plantjes uit de sloot, rogballen) doen het al langer. Want wij hebben ook wild van de jacht en vis van dagbootjes. En allerlei al dan niet terecht vergeten groenten. Het wordt tijd voor een bekrachtiging van die initiatieven in een Dutch Nordic mission statement, een Nederlandse variant van het Nordic Food Manifesto.
4. Groen Mediterraan
Het mediterrane dieet is min of meer een model geworden, waar epidemiologen mee kunnen rekenen: de gezondste eetgewoonte denkbaar. Het kan nog beter: Green Med. Helemaal zonder die toch al kleine beetjes vlees, worst, kip, vis, ei, kaas. Meer plantaardig: olijfolie, bladgroente, peulen, noten, olijven, dus meer antioxidanten. Wijn is ook plantaardig. Minder foodprint, dierenleed en kweekvis. Kan het nog kariger? Jazeker: Vegan Keto.
Medicijnen helpen niet tegen dementeren, gezond eten wel5. Voed Je Brein
Medicijnen helpen niet tegen dementeren, gezond eten wel. Hoe ouder we worden, hoe meer we moeten oppassen met wat de bloed-hersen-barrière passeert. Met de ontdekking van de darm-hersen-as diende zich een nieuw studiegebied aan. En een nieuwe culinaire invalshoek: Voed Je Brein. Maar het kan ook simpeler, want wat gezond is voor het lichaam is ook goed voor het brein.
6. Gezonde Fastfood
Niet de zogenaamd gezonde friet uit de vegan vetschuur. Want frituren is dodelijk, of het nou in pindaolie of in ossenwit is. Ook imitatiehamburgers zijn ultra processed, daar schieten we evenmin iets mee op. Dus: maak fast food healthy. Zoals Nom Nom Nom dat doet, vegan en zonder kokende olie. Een voedingstechnoloog, een marketeer en een dataspecialist haalden veel geld op voor hun droom: gezonde en betaalbare alternatieven voor de hamburger èn zijn plantaardige imitaties. Best lekker en Nom Nom Nom mag elke dag. Wel heel hip, maar dat went, net als vegan zelf. De ambities zijn niet gering. Eerst vier zaken in Amsterdam, in 2023 in vier Nederlandse steden, daarna in vier Europese.
7. Minder Water
De klimaatverandering brengt wateronzekerheid met zich mee. Hoe lang kunnen we nog rekenen op goed drinkwater uit de kraan? Waar zit de verspilling? Waar niet: rundvlees, avocado’s, amandelen, rijst. Het WaterScore-label geeft met vijf tinten blauw, van heel licht naar heel donker, de waterfoodprint van het product aan. Waarom niet? Er zijn gekkere FoP-labels bedacht.
Wees een Gutmensch en bezoek vaker de boerderijwinkel8. Respect voor de Noordzee
Dilemma: we moeten minder vlees eten en vis is dan een gezond alternatief. Maar de wereldzeeën worden ongestraft leeggevist door drijvende diepvriesfabrieken, de kweek van zalm is op z’n minst bedenkelijk en de productie van garnalen in Derdewereldlanden is een schunnige en giftige business. Gelukkig hebben wij de Noordzee, met gequoteerde vangst en de fijnste soorten. Dat verdient een upgrade, meer respect voor de verse vangst, niet meer zomaar in de frituur laten zakken. Respect voor de Verse Vis en Redt de Visserman! Het wordt tijd dat Europa de innovatie in de visserij bevordert in plaats van tegenwerkt.
9. Krachttraining en Trappenlopen
Verlies van spiermassa, sarcopenie, is een sluipende fysieke aftakeling die tot de verslechtering van alle lichaamsfuncties leidt. Want spieren zijn heel belangrijk voor de glucosehuishouding. Ouderen moeten met haltertjes in de weer, minder met gewichten van 33 cl en 75 cl, en ouderwets de trap nemen. En let erop dat onze geliefde senioren gezond eten, met genoeg eiwitten (voor die spieren) en vocht.
10. De boerderijwinkel
Wees een Gutmensch en bezoek vaker de boerderijwinkel. Marketing-technisch een ramp, je moet de stad uit om ze te gaan zoeken, wisselend van kwaliteit, kneuterig en beperkt van aanbod, duurder dan de supermarkt, ongemakkelijk personeel (als er al iemand je komt helpen). Kortom, een echte verademing! (Zie 1.)
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ben benieuwd Huib welke trends zich buiten het wereldse Amsterdam gaan waarmaken. Water score naast Nutri score, boerderijwinkels en kracht training + traplopen moet lukken. Lokaal via gaat automatisch en wordt overgenomen door de andere grootgrutters. De rest te vaag en te ingewikkeld voor de NL consument denk ik.
Dank voor de fijne artikelen dit jaar.