Maar de stijging blijft in lijn met eerdere voorspellingen, meldt het US Department of Agriculture (USDA). Vooral de prijzen voor vlees, vis en versproducten gaan omhoog, prijzen voor de zogeheten 'droge kruidenierswaren' blijven min of meer gelijk. "Het lijkt erop dat supermarkten een minimale prijsinflatie hanteren voor verpakt voedsel, waarschijnlijk in een poging zich niet uit de markt te prijzen met de verse producten waarvan de kostendruk stijgt", citeert Reuters de USDA.

Groenten en fruit
Volgens de USDA is de extreme droogte in het westen van de VS de belangrijkste prijsopdrijvende factor. Zo zijn de prijzen van vers fruit dit jaar met 5,8% gestegen, hoewel de USDA waarschuwt dat het nog te vroeg is dit uitsluitend aan de droogte in Californië, de belangrijkste landbouwstaat van de VS, toe te schrijven. Wel verwacht de USDA 'potentieel grote en langdurige prijseffecten op fruit, groenten, zuivel en eieren' als gevolg van de 'exceptionele' Californische droogte.

Rundvlees
Droogte in andere staten, zoals Texas en Oklahoma zou de prijzen van rundvlees verder omhoog stuwen, schrijft Reuters. Rundvlees gaat naar verwachting 8 tot 9% in prijs stijgen, hoewel toenemende import dat effect kunnen verzachten.

Varkensvlees
De prijzen van varkensvlees zullen naar verwachting dit jaar met 10 tot 11%. De oorzaak daarvoor is het varkensvirus PEDv, waaraan het afgelopen jaar 7 miljoen biggen zijn overleden waardoor de voorraden zijn teruggelopen.

Vis
Tenslotte heeft de USDA ook zijn verwachting rond de prijzen van vis en zeevruchten bijgesteld: die gaan waarschijnlijk 3,5 tot 4,5% in prijs omhoog dit jaar. Dat is dan weer toe te schrijven aan verminderde aanvoer van sommige soorten en een toenemende consumentenvraag, die uitwijken naar vis nu het vlees steeds duurder wordt.

Voedselinflatie
De USDA verwacht dat de totale food inflation dit jaar gaat uitkomen op 2,5 tot 3,5%, om vervolgens in 2015 af te nemen tot 2 à 3%. De gemiddelde prijsstijging in Amerikaanse supermarkten ligt sinds 1990 op 2,8% per jaar.
De algemene inflatie in de VS bewoog zich het afgelopen jaar tussen de 1 en 2%.
Dit artikel afdrukken