World Health Day gaat niet voedselzekerheid - genoeg te eten hebben- maar over voedselveiligheid: eten waar we niet ziek van worden.

2,2 miljoen doden en meer
Vorige week kwam de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) met het bericht dat wereldwijd jaarlijks meer dan 2,2 miljoen mensen overlijden aan voedselgerelateerde ziekten. Zoveel mensen worden ziek van het eten of drinken van voedsel of water dat besmet is met schadelijke bacteriën, virussen, parasieten of chemische stoffen. Slachtoffers zijn vooral jonge kinderen en mensen in arme landen. Het werkelijke cijfer ligt waarschijnlijk nog vele malen hoger, omdat lang niet alle ziektegevallen geregistreerd worden en het verband met besmet voedsel of water niet wordt gelegd.

Voor de WHO alle reden om op World Health Day het thema 'Voedselveiligheid' centraal te stellen. 'World Health Day 2015 is een kans om de voedselveiligheidsrol te erkennen van allen die betrokken zijn bij het produceren van voedsel, en samenwerking en coördinatie tussen deze partijen te versterken zodat voedselgerelateerde ziekten efficiënt voorkomen, ontdekt en bestreden kunnen worden', stelt de WHO in Food Safety News. In onderstaand filmpje wordt het thema van World Health Day 2015 verbeeld.



De aard van hedendaagse mondiale en complexe toeleveringsketens vraagt om een structuur die de traceerbaarheid en transparantie in de voedselketen verhoogt
Steeds internationaler
De WHO doet een oproep tot beleidsmakers overal ter wereld om adequate voedselveiligheidssystemen en infrastructuren in te richten. Doordat de voedselproducentie in toenemende mate intensiveert en grootschaliger wordt, neemt het risico bij een uitbraak van problemen toe. Daarom wordt het steeds belangrijker processen voedselveilig in te richten en te bewaken, stelt de WHO. Maar ook het feit dat veel voedingsmiddelen steeds sneller over de hele wereld vervoerd worden draagt er toe bij dat een lokaal probleem zic ineens tot een internationaal probleem kan ontwikkelen.

Steeds kwetsbaarder
Precies daarop wees ook consultantsbureau PwC deze World Health Day. PwC presenteerde vandaag een rapport met daarin 10 megatrends met betrekking tot voedselveiligheid. Volgens Hans Schoolderman, specialist voedselintegriteit, wordt de voedselindustrie 'steeds kwetsbaarder voor ongelukken en fraude', meldt BNR. "Enerzijds wordt de keten steeds complexer, eten komt van steeds verder weg. En daarnaast is er een schaarste van grondstoffen en dat werkt fraude in de hand, want er is meer economisch gewin." Als voorbeeld noemt hij de fraudegevallen rondom de Italiaanse olijfolie.

Al die voedselschandalen, van de Chinese melaminemelk tot de Europese paardenvleesaffaire, zorgen er voor dat de 'voedselintegriteit toenemend onder druk staat', schrijft Boerderij. De diverse schandalen leiden tot minder vertrouwen in producenten, verwerkers, retailers en overheden. Niet alleen in Europa, maar wereldwijd. De oproep van PwC sluit dan ook naadloos aan bij het streven van de WHO, die stelt dat 'de aard van hedendaagse mondiale en complexe toeleveringsketens vraagt om een structuur die de traceerbaarheid en transparantie in de voedselketen verhoogt'.

Vanaf 2016 wordt van de keten en de ondernemingen verwacht dat ze zelf de fraudegevoeligheid van de sector in kaart gaan brengen
Afstappen van de focus op prijs
Daarom moeten voedingsmiddelenproducenten afstappen van de focus op prijs, zegt PwC. Ze moeten zich concentreren op kortere ketens met meer transparantie waarin de klant centraal staat. "Het vertrouwen in voeding is gedestabiliseerd en om die reden willen consumenten meer weten over de voeding die ze zelf en hun kinderen eten. Hun vertrouwen is niet langer vanzelfsprekend", zegt Schoolderman. Voedselproducenten die het vertrouwen van de consument willen verdienen, moeten dan ook nog een stapje verder gaan dan de wettelijke minimumnormen. Schoolderman bepleit 'een mentaliteitswijziging in de voedingsindustrie'. De keten wordt immers complexer, de risico's groter en ook de controle moeilijker.

"Er komen steeds meer en strengere regels, maar dat betekent ook dat deze goed gecontroleerd moeten worden. Vanaf 2016 wordt dan ook van de keten en de ondernemingen verwacht dat ze zelf de fraudegevoeligheid van de sector in kaart gaan brengen", besluit Schoolderman.

Het rapport van PwC is hier te downloaden.

Fotocredits: WHO
Dit artikel afdrukken