In Groot-Brittannië spannen producenten en retailers zich met het oog op het naderende kerstfeest tot het uiterste in om klanten met verrassende en zelfs lachwekkende nieuwe smaken en producten te verleiden.

Wat voegen de volgende kerstproducten toe aan je consumentengenot?

Cocktails
Voor als het niet sneeuwt, komt Marks & Spencer met een Witte Kerst Cocktail. De inspiratie voor deze romige mix van yoghurtlikeur, rum, vanille en citroen kwam uit New York. Een andere kerstdrankje dit jaar is de Mince Pie Martini. In de op de traditionele mince pies geïnspireerde cocktail proef je gedroogd fruit, citroenschil, kaneel, nootmuskaat en kruidnagel.

Chips met drank en vlees
Chips zijn al helemaal een populair product om nieuwe smaken te introduceren. Dit jaar zijn sjieke chips met een vleugje alcohol in trek. Er zijn chips met gin & tonic smaak en zelfs chips met prosecco; inclusief eetbare gouden sterretjes om de bubbels te imiteren. Gewone cheese and onion-chips maken plaats voor camembert-met-gekarameliseerde uien bij de Aldi of Stilton-met-thijm bij de Lidl en de in Engeland populaire chips met zout en azijn zijn bij de Co-op ingeruild voor chips met zeezout en Chardonnay-wijnazijn. Vergeet tenslotte de hippe pulled pork chips niet die met hun zoet-zout smaakprofiel, denk aan gezouten karamel, kerstconsumenten moeten bekoren.

Diners voor mens en dier
In de supermarkten liggen de kant en klare kerstmaaltijden al volop klaar om te proberen. Traditionele gerechten krijgen een moderne twist. Zo is er een quiche waar gevulde kalkoen in verwerkt is, met salie en uien en een topping van krokant spek en broodkruim. Een andere innovatie zijn de hapjes van haggis (schapenmaag) op een bedje van koolraap- en aardappelrösti met een 'sticky' whisky en uiensaus - die doet denken aan de 'sticky toffee pudding', een zoete klassieker uit de Britse keuken.

'Andere' groenten blijken de productontwikkelaars te inspireren. Niets let Britten om een worst gevuld met spruitjes te serveren of te kiezen voor een kerstsalade vol superfoods als spruitjes, rode kool, broccoli, cranberries, zwarte gerst, knapperige bacon, verse appel en gesuikerde pecannoten.

Zelfs aan huisdieren is gedacht. De makers van Three Bird Feast vonden dat de hond ook een lekker kerstmaal verdient. Zij presenteren speciaal voor kerst een blikje met kalkoen, gans en eend, gemengd met pastinaak, veenbessen, appels en tijm.

(Eetbare) versieringen
Zelfgebreide of opvallend gedecoreerde kersttruien zijn in Groot-Brittannië al jaren 'hot'. MIsschien is het dan ook geen verrassing dat Hotel Chocolate met een kersttrui van chocolade komt. Op de trui van romige melkchocolade prijkt een pinguïn van karamel. De kerstkrans op de deur is dit jaar ook in een eetbare variant te verkrijgen: warme brioche met camembert. Daar staat tegenover dat de piepkleine zuurstokken, chocoladeschors en pepermuntjes in het snoeppotje aan de ‘Christmas Candy'-halsketting niet eetbaar zijn.

Ook aan minimalisten en kersthaters is gedacht door de makers van 'Kerst in een luciferdoosje’. De 3 snoepjes in het doosje vertegenwoordigen een heel diner. De eerste gang is een snoepje met salie en uien-smaak, het tweede smaakt naar geroosterde kalkoen en het derde snoepje smaakt naar kerstmispudding.

Fotocredits: ‘White Christmas Martini’, Shari's Berries
Dit artikel afdrukken