Na twee maanden van stijging daalt de inflatie weer licht; in juli en juni werden consumentengoederen en -diensten nog respectievelijk 3,7% en 3,2% duurder dan een jaar eerder. De inflatie wordt berekend op basis van de consumentenprijsindex (CPI) vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder.

Terwijl de algemene inflatie lijkt te stabiliseren, blijven de prijzen voor voedingsmiddelen stijgen. De voedselinflatie valt met 5,6% opnieuw duidelijk hoger uit dan de totale inflatie; vorige maand werden dagelijkse boodschappen 5,4% duurder. Een belangrijk deel van de hogere inflatie is het gevolg van de gestegen prijzen van dranken en tabak als gevolg van dit jaar doorgevoerde accijnsverhogingen.



De dure boodschappen hebben echter wel degelijk tot gevolg dat Nederlanders minder levensmiddelen kopen. Zo kochten we in juni 2024 2,8% minder voedings- en genotmiddelen dan in dezelfde maand een jaar eerder. Ook daalde de omzet van de supermarkten met 3,6%, terwijl de omzet van de hele detailhandel (dus inclusief kleding- en doe-het-zelfwinkels) met 1,3% steeg.

Het algemene inflatiecijfer stabiliseert, maar dat laat het leven niet goedkoper worden. Daar is negatieve inflatie voor nodig. Het algehele prijsniveau ligt inmiddels veel hoger dan vóór de coronacrisis en de inval van Rusland in Oekraïne. Die gebeurtenissen leidden een periode van hoge inflatie en een energiecrisis in. Die fase is nog altijd niet genormaliseerd tot de door de centrale banken gewenste range van zo'n 2%.

Ten tijde van de coronacrisis nam de inflatie af tot onder de 2%, Dat gebeurde onder meer doordat de Europese Centrale Bank de rente laag hield en maatregelen doorvoerde om de economie te stimuleren. Verstoorde toeleveringsketens, een ruime hoeveelheid geld en snel herstel van de vraag veroorzaakte tekorten die de inflatie omhoog joegen. De inval van Rusland in Oekraïne in februari 2022 markeerde een tweede keerpunt. De energieprijzen stegen de pan uit. De daaruit resulterende energiecrisis werd een drijvende kracht achter de inflatie in Europa. In Nederland piekte het inflatiecijfer in de zomer van 2022 boven de 10%. Sinds eind 2022 en begin 2023 zijn de inflatiedruk en -niveaus geleidelijk gaan afnemen. De voedselprijzen bleven langer stijgen door de doorwerkende verstoringen in de voedselketen en blijken dat nog steeds te doen.

snelle raming inflatie cbs

Dit artikel afdrukken