Terwijl de algemene inflatie lijkt te stabiliseren, blijven de prijzen voor voedingsmiddelen stijgen. De voedselinflatie valt met 5,6% opnieuw duidelijk hoger uit dan de totale inflatie; vorige maand werden dagelijkse boodschappen 5,4% duurder. Een belangrijk deel van de hogere inflatie is het gevolg van de gestegen prijzen van dranken en tabak als gevolg van dit jaar doorgevoerde accijnsverhogingen.
Koppen moeten kort zijn, maar dat kan je ook wel op het verkeerde been zetten. Voeding inclusief dranken en tabak inderdaad veel duurder (5,6%); maar voeding alleen niet, steeg in juli nauwelijks (0,6%) en zoiets zal het ook wel zijn in augustus. Tabak is boosdoener (38% in juli) https://t.co/5oC9odfXxD
— Wim uit Voorhout (@wbcs99twit) August 30, 2024
De dure boodschappen hebben echter wel degelijk tot gevolg dat Nederlanders minder levensmiddelen kopen. Zo kochten we in juni 2024 2,8% minder voedings- en genotmiddelen dan in dezelfde maand een jaar eerder. Ook daalde de omzet van de supermarkten met 3,6%, terwijl de omzet van de hele detailhandel (dus inclusief kleding- en doe-het-zelfwinkels) met 1,3% steeg.
Het algemene inflatiecijfer stabiliseert, maar dat laat het leven niet goedkoper worden. Daar is negatieve inflatie voor nodig. Het algehele prijsniveau ligt inmiddels veel hoger dan vóór de coronacrisis en de inval van Rusland in Oekraïne. Die gebeurtenissen leidden een periode van hoge inflatie en een energiecrisis in. Die fase is nog altijd niet genormaliseerd tot de door de centrale banken gewenste range van zo'n 2%.
Ten tijde van de coronacrisis nam de inflatie af tot onder de 2%, Dat gebeurde onder meer doordat de Europese Centrale Bank de rente laag hield en maatregelen doorvoerde om de economie te stimuleren. Verstoorde toeleveringsketens, een ruime hoeveelheid geld en snel herstel van de vraag veroorzaakte tekorten die de inflatie omhoog joegen. De inval van Rusland in Oekraïne in februari 2022 markeerde een tweede keerpunt. De energieprijzen stegen de pan uit. De daaruit resulterende energiecrisis werd een drijvende kracht achter de inflatie in Europa. In Nederland piekte het inflatiecijfer in de zomer van 2022 boven de 10%. Sinds eind 2022 en begin 2023 zijn de inflatiedruk en -niveaus geleidelijk gaan afnemen. De voedselprijzen bleven langer stijgen door de doorwerkende verstoringen in de voedselketen en blijken dat nog steeds te doen.
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Zie hier voor het Amerikaanse lage inflatiecijfers (0,3% van juni naar juli, 1,3 van 2023 naar 2024). Onze inflatie op het gebied van boodschappen is op is moment vooral accijns gedreven.
Dat neemt niet weg dat consumenten al minder zijn gaan kopen.
Moeten we jaloers zijn op onze buren? Daar zijn de inflatiecijfers beduidend lager, signaleert Trouw. In België zakte het inflatiecijfer van 3,6% naar 2,9% dankzij de 'stilstand van voedingsprijzen' en de Duitse media koppen op hun beurt trots dat het Duitse inflatiecijfer van 2,3% naar 1,9% daalde - dus onder die zo
Het Nederlandse cijfer wordt volgens hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS omhoog gestuwd door de 'historisch hoge' huurverhoging per 1 juli, en de accijnsverhoging op tabak (die in april al in ging, maar de toen nog goedkoper ingeslagen sloffen zijn inmiddels wel verkocht). Volgens de Nederlandsche Bank is er niets aan de hand, want die factoren zijn 'van tijdelijke aard'. En ja, het huidige inflatiecijfer wijkt af van de Europese inflatiedoelstelling van 2%.
En de Duitsers dan? Ach, "Duitse economen verwachten wel dat het Duitse inflatiecijfer de komende zes tot twaalf maanden richting de drie procent kruipt," schrijft de krant.
Jopie #4 , tarweprijs is al een jaar of 25 hetzelfde. Het zal voor de akkerbouw moeilijk wennen zijn dat de graanprijs nog eens 25 jaar hetzelfde blijft. Inflatie gaat maar door en dan wordt het steeds moeilijker om in de komende 25 jaar nog graan te telen wereldwijd. Niet echt een leuk vooruitzicht voor de graanteelt.
Prijs per bushel houdt geen rekening met korrelgrootte van tarwe. Een liter tarwe met kleinere korrels heeft een groter gewicht dan een liter tarwe met grotere korrels. Voor vergelijking prijs per bushel met prijs per kg is bij een omrekening ook de factor korrelgrootte nodig.
Interessanter is de trend op langere termijn: diensten hebben de neiging sneller in prijs te stijgen dan lonen en goederen.
Piet Hoogland , #1 , dat proces is al even gaande, wen er maar aan. Tarweprijzen in 2008, toch wel een piekjaar in onze beleving, lagen onder de voor inflatie gecorrigeerde prijzen tijdens de Great Depression.
Opvallend in prijzen uit De Boerderij is dat bak- en voertarwe dezelfde prijs hebben.
En Piet, $ 552 per bushel is € 182,5 per ton.