We zitten al midden in de 'zesde grote uitstervingsgolf', klonk het deze zomer. Wereldwijde klimaatverandering bedreigt niet alleen 40% van alle dieren met uitsterven, maar ook voedselgewassen, als koffie, cacao en aardappels. Die waarschuwing staat in het nieuwe rapport van onderzoeksinstituut Biodiversity International. In The Guardian waarschuwt Ann Tutwiler dat 940 landbouwgewassen nu al gevaar lopen.

Twaalf gewassen en 5 diersoorten leveren driekwart van ons voedsel op. Dat maakt hen, en ons, kwetsbaar voor ziekten en plagen zoals The Great Famine in Ierland al eens liet zien. "Voorspeld wordt dat 22 procent van de wilde aardappelsoorten door de klimaatverandering in 2055 verdwenen zullen zijn”, meldt Vilt op basis van de studie. “In Ghana en Ivoorkust zullen de cacaobomen de temperatuurstijging van 2 graden die over 40 jaar voorspeld wordt, niet kunnen overleven. En het aantal koffieplantages in Tanzania is met de helft afgenomen sinds 1960.”

Agrobiodiversiteit
De redding kan komen van 'agrobiodiversiteit': de tienduizenden andere, minder grootschalig geteelde voedselgewassen die over de wereld verspreid zijn. Die vormen een genenbank voor bestaande plantensoorten, en een reservoir aan bronnen van nutriënten. "Als er één ding is dat we niet kunnen laten uitsterven, zijn het de voedselsoorten die de 7 miljard mensen op onze planeet in leven houden", zegt Tutwiler in The Guardian. Agrobiodiversiteit noemt ze "een kostbare hulpbron die we aan het verliezen zijn."

Het rapport beschrijft hoe overheden en bedrijfsleven de grote variëteit aan minder bekende voedselgewassen beter kunnen beschermen, verbeteren en gebruiken.

Dit artikel afdrukken