Hieronder volgen ze, met de omschrijving waarom ze een gevaar voor je gezondheid kunnen opleveren:
1. Anti-aanbakpannen met krassen: uit de beschadigde laag kunnen giftige dampen komen, vooral bij hoge temperaturen.
2. Borstel om je grillrooster schoon te maken na het barbecueën: losgeraakte borstelharen kunnen in je voedsel terechtkomen, en slokdarm, maag en/of darmen perforeren.
3. Kunststof bakjes om voedsel in te bewaren: Bisphenol A, een giftige stof uit het plastic, kan uit de bakjes in het voedsel komen.
4. Snijplanken met (diepe) krassen: daar kunnen gevaarlijke bacteriën zich in verstoppen, in het voedsel terechtkomen en je ziek maken.
5. Sponsjes (en vaatdoeken) zijn objecten die waarschijnlijk de meeste bacteriën bevatten: plaats ze 30 seconden in de magnetron. Ouder dan twee weken: doe ze weg.
6. Theedoeken, om vaatwerk af te drogen kunnen (veel) bacteriën bevatten: was ze vaak, en vervang ze regelmatig. En droog er niet je handen mee … of het aanrecht.
7. Brandblusser: controleer of de wijzer in het groene gebied staat.
Nuchter Nederlands commentaar
Voor de Foodlog-lezers voorzie ik deze graag van enig commentaar. Uit de opsomming blijkt immers al dat dat het gebruik van keukenbenodigdheden per land enorm kan verschillen. Met veel (Amerikaanse) zekerheid worden de gevaren die de zeven voorwerpen kunnen veroorzaken benadrukt. Dat lijkt wat overdreven voor een nuchter mens uit Nederland.
1. Natuurlijk kunnen beschadigde oppervlakken in pannen (teflon, email) het vrijkomen van (giftige) stoffen bevorderen. Op tijd vervangen is nuttig. Pannen met ander materiaal gebruiken is misschien nog geruststellender.
2. Dat een borstelhaar op een rooster blijft zitten is mogelijk. Lijkt me makkelijk om die haren voor gebruik even te verwijderen. Daar hoef je niet direct een nieuwe (staal)borstel voor te kopen.
3. Ja, als je die bakjes te gevaarlijk vindt, neem je toch gewoon bakjes van een ander materiaal?
4. Ziekteverwekkers in de gleuven op snijplanken. Dat kan … maar je kan de snijplanken wassen met warm water en zeep en goed laten drogen. Dan sterven de meeste micro-organismen af. Meerdere snijplanken gebruiken: één voor rauwe groente, één voor rauw vlees, één voor rauwe vis en één voor brood, kan veel ongemak voorkomen. Gebrek aan snijplanken: tussendoor wassen met warm water en zeep, en weer gebruiken.
5. Ten eerste: een magnetron verwarmt onregelmatig (niet doen dus). Ten tweede: een magnetron is voor het opwarmen van eten, niet voor het veiliger maken van schoonmaakmiddelen. Sponsjes gebruiken wij voor hardnekkig vuil … die kunnen maanden mee. Vaatdoeken moeten de was in (minimaal 60ºC) of de vaatwasser in met een ‘wash plate’. Hoe vaak? Als ze vies zijn … dat kan dezelfde dag zijn, of na een paar dagen gebruik. Maar doe er geen dingen mee waarvoor het doekje niet is bedoeld: een babymondje schoonmaken, het kwijl van de snoet van de boxer verwijderen, toilet schoonmaken etc.
6. In Nederland hangt er doorgaans een handdoek om de handen te drogen. Die moet wel regelmatig gewisseld worden. Hoe vaak? Dat hangt er van af: soms al na één dag. Theedoeken worden gebruikt om vaatwerk te drogen … dat is schoon. Natuurlijk komen daar micro-organismen in: van onze handen, en van de vaat (vooral als die niet goed afgewassen is). Geen dingen mee doen die niet horen, zoals aanrecht afdrogen. Daar is een vaatdoek voor.
7. En de brandblusser: als die aanwezig is gewoon de gebruiksvoorschriften naleven.
Wat missen we nu nog aan belangrijke zaken? Daar maken we een prijsvraag van. Lezers, zet je vragen en oplossingen hieronder. Ik zoek onderwijl een leuke prijs voor de meest originele vondsten.
Fotocredits: SCA Svenska Cellulosa Aktiebolaget, uitsnede
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
De fles bleekwater (chloor) met een duidelijke gebruiksaanwijzing weer terug in het huishouden
#41 iha geldt het voot bacteriën, gisten en virussen. Sommige bacteriën kunnen sporen vormen, net als veel gisten en erg veel schimmels. Die sporen zijn wat resistenter dan de gewone vorm. Voor virussen is veel minder onderzoek gedaan naar het overleven omdat er weefselkweek nodig is om het echt aan te tonen. Voor een aantal virussen, oa het 'beruchte' humane norovirus is nog geen kweekmethode bekend. Parasieten zijn 'hogere' dieren (veel groter, meer functies) en gedragen zich wat anders. Ze zijn noog steeds belangrijk ... het eten van rauw vlees is (ook in NL) een belangrijke oorzaak van blind worden enkele honderden per jaar).
#42 Kenniseenheid A&V
• Deze week heeft de nieuwe Raad van Bestuur, met Louise Fresco, een bezoek gebracht aan AFSG clusters en VLAG. Zij zijn ook kort bij FHM langs geweest (Marcel Z en Xiao). Louise Fresco stuurde een mail aan Raoul: ‘Het was een fantastische bijeenkomst met zoveel enthousiaste mensen en zo een geweldige rijkdom aan werk. Ik ben onder de indruk!’. Raoul bedankt de medewerkers voor de presentaties, we zijn een goed team en kunnen trots zijn op ons werk.
Vergelijk de houten plank maar met de houten toiletbril van vroeger. Elke keer als tie nat wordt leven de mo op en gaan zich weer delen. Voedsel zit er altijd wel in de kieren. Zodra er te weinig water is (drogen) gaat een bepaalde groep bacteriën (de Gramnegatieven zoals E. coli, Salmonella) eerder dood dan de Grampositieven (bv Staphylococcus aureus, Bacillus en Clostridiumsoorten). Op de toiletbril was er ook zo'n toename waarneembaar als de toiletmevrouw de houten bril afveegde met een nat doekje. met de gladde kunsstofbrillen is er miner 'leven' op het toilet gekomen.
Olijfolie, hoewel het een heel heel klein beetje antibacteriëel is zal weinig invloed hebben. Door de olie toe te voegen zorg je ervoor dat de afsterving op een droog oppervlak wat minder snel gaat. Maar dat effect lijkt me niet relevant.
Jammer dat er geen foto is van zo'n snijplank met rand en 'dierentuin'.
Met onze houten plank waarop(in) miljoenen bacteriën, is het dus komen en gaan. Zolang er niet meer voedingsstoffen bijkomen, zal die populatie toch ook wel hetzelfde blijven? Zou het inwrijven met olijfolie na het drogen in de zon nog een positieve invloed op de populatie of samenstelling daarvan hebben?
Mijn ouders hadden ook een houten snijplank met van die opstaande randen. Hij was al aardig uitgehold, want mijn grootouders hadden hem ook al gebruikt. Zo af en toe zat er een opstaande rand los en moesten er weer een paar nieuwe spijkertjes in. Ik weet nog precies wat er allemaal tussen die rand zat: vis, vlees, groente, kaas, vet, zeep van een jaar en langer.
Ons nieuwe plankje heeft dus geen opstaande randen, en de huidige kolonie aan micro organismen bevalt ons wel.
Rijkelt, dank voor je verhelderende uitleg over magnetrons & snijplanken.
Nog een vraag: geldt al hetgeen je hier stelt ook voor het in toom houden van virussen, schimmels en parasieten (zijn parasieten in NL eigenlijk wel een probleem?), of vraagt dat gespuis om een andere aanpak?
#39 mensen vergeten vaak dat er heel veel goede bacteriën zijn en een paar ziekteverwekkers. Die krijgen de meeste aandacht, en overdrijving slaat vaak toe. En voor je het weet hoor je de meest vreselijke verhalen. Er is ook een grote groep micro-organismen die je de bederfverwekkers noemt. Zij groeien op of in levensmiddelen en bederven dat. Lastig, want het is (meestal) niet meer lekker. Maar ongevaarlijk, want bederfverwekkers maken je niet ziek. veel verse producten zoals sla, andijvie. kiemgroenten, bevatten 1 miljoen tot 1 miljard bacteriën per gram. Meestal niet gevaarlijk, maar zo af en toe gaat het mis (Duitsland, paar jaar geleden).
Voor (afwas)machines is de wastemperatuur ook een belangrijke factor om het aantal micro-organismen op peil te houden. Maar de milieumaffia wil dat je steeds bij lagere temperaturen wast.