Dat ontdekte Judith Neter van de de afdeling Gezondheidswetenschappen van de VU in een onderzoek, gepubliceerd in het European Journal of Nutrition. Neter bekeek het eetpatroon van 167 voedselbankklanten van 12 verschillende voedselbanken verspreid over heel Nederland. Zij bleken nog minder groente, fruit, vis en vezels te eten dan andere Nederlanders met een lage sociaal-economische status.

De vraag is uiteraard: kun je van restjes een gebalanceerd aanbod maken of moet de Voedselbank eten bijkopen om het weg te geven?
In eerder onderzoek was al vastgesteld dat voedselbankpakketten niet voldoen aan de richtlijnen gezonde voeding. Dit keer keken de onderzoekers naar het totale voedingspatroon van voedselbankklanten. Ze wilden weten wat en hoeveel voedselbankklanten in totaal eten. De uitkomsten daarvan wilden ze toetsen aan de richtlijnen voor gezonde voeding en vergelijken met het voedingspatroon van niet-voedselbankklanten met een lage sociaal-economische status en een controlegroep van gemiddelde Nederlanders.

"Voedselbankklanten zijn wat betreft hun eten voor een groot deel afhankelijk van wat er wekelijks in hun voedselpakket zit, dat door de voedselbank verstrekt wordt. De inhoud van deze voedselpakketten is volledig afhankelijk van donaties van levensmiddelenbedrijven, supermarktketens en particulieren. De inhoud van de voedselpakketten voldoet niet aan de Richtlijnen goede voeding. Uit de in 2011 en 2012 verzamelde gegevens blijkt dat het voedselbankklanten ook niet lukt hun voeding zodanig aan te vullen dat deze voldoet aan de richtlijnen voor een gezonde voeding. In vergelijking met deze richtlijnen eten voedselbankklanten te weinig groente, fruit, vis en vezels én te veel verzadigd vet," meldt de VU bij het verschijnen van de studie.

Onderzoeker Judith Neter noemt het "zorgwekkend" dat de voeding die voedselbankklanten tot zich nemen niet voldoet aan de richtlijnen voor een gezonde voeding. Zij lopen daardoor namelijk een hoger risico op overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten.

Over de Voedselbanken zelf niets dan goeds: "Het is fantastisch dat er voedselbanken zijn, die wekelijks voedselpakketten verstrekken," zegt Neter. In het onderzoek noemt ze een aantal maatregelen die er toe kunnen leiden dat voedselbankklanten beter gaan eten. Dat kan door bijvoorbeeld informatie te verstrekken over gezond eten en bij de voedselpakketten recepten te voegen. Ook de samenstelling van de pakketten kan verbeteren door meer groenten en fruit en minder verzadigde vetten. We vroegen de Voedselbanken om een reactie; ze waren vandaag niet bereikbaar. De vraag is uiteraard: kun je van restjes een gebalanceerd aanbod maken of moet de Voedselbank eten bijkopen om het weg te geven?
Dit artikel afdrukken