'Uniek project in Europa'
Volgens Salomon Querido, bestuurslid voedselverwerving VBN, gaat het hier over een ‘uniek project in Europa.’ Querido: ‘Het gaat wekelijks om tienduizenden kilo’s goede groenten die nu worden verspild. We verwachten dat dit project het beste van twee werelden bij elkaar brengt: gezonde maaltijden voor onze klanten en we pakken tegelijkertijd voedselverspilling aan.’
De pilot start in november in Amsterdam. Vrijwilligers van Stichting Manna in Schermer zamelen nu al wekelijks duizenden kilo’s verse groenten in die anders verspild worden. Deze ingrediënten worden nu verdeeld over de voedselpakketten van klanten in Noord-Holland, maar een deel ervan zal voortaan ook als grondstof worden aangeleverd aan Soupalicious. Dit is een soeprestaurant en –producent in Amsterdam. Soupalicious zet een deel van zijn capaciteit in voor de productie van soepen voor de voedselbanken. Naar verwachting zullen de eerste soepen einde jaar van de band rollen. De producten zullen worden ingevroren en gedistribueerd.
Verdergaande ambities
Het is de ambitie van Voedselbanken Nederland om op meerdere plaatsen in het land op deze manier groenten die anders verspild worden te verwerken tot gezonde, lang houdbare soepen voor haar klanten. Dit als aanvulling op de grote stroom voedsel die nu al wekelijks naar de voedselbanken gaat.
Uit het Armoedesignalement 2013 blijkt dat in Nederland circa 664.000 huishoudens moeten rondkomen van een inkomen onder de lage-inkomensgrens. Voedselbanken Nederland (VBN) is als vrijwilligersorganisatie actief in verstrekking van voedselpakketten aan de allerarmsten. Wekelijks ontvang nu zo’n 90.000 personen een voedselpakket. Daarmee wordt zo’n 5% van de doelgroep geholpen.
Voedselbanken verkrijgen voedsel nu voornamelijk uit donaties en reststromen van (veelal verpakt/ houdbaar) voedsel van producenten, retailers en particulieren.
Gezond vers houdbaar maken = de gezonde gaarkeuken opnieuw uitvinden
Het initiatief komt erop neer dat bederfelijk houdbaar wordt gemaakt en terecht komt in de magen van mensen die het nodig hebben. De soepfabriek van Unox is daarmee opnieuw uitgevonden, maar dan voor die 2,5 miljoen mensen die in Nederland inmiddels onder de armoedegrens blijken te leven en waarvan een groot deel aan 'verborgen honger' lijdt terwijl die opgelost kan worden met houdbaar gemaakt bederfelijk voedsel dat anders weggegooid zou worden. Juist soep - een bron boordevol waardevolle ingrediënten - kan daarvoor zorgen.
Parallelle economie
De lekkere sociale en gezonde gaarkeuken lijkt opnieuw te zijn heruitgevonden door de Nederlandse Voedselbanken. Indien het project kan worden geïnternationaliseerd, zou het tevens een oplossing kunnen zijn voor het overaanbodsprobleem waar de Nederlandse groentensector chronisch aan lijdt: ruim het productvolume dat de marktprijzen bederft op via een soepfabriek voor het verarmende Europa dat economen voorzien. Indien er dan nog steeds teveel overblijft kan het ook naar de zich vullende sloppen van de grote steden in Afrika, Zuid-Amerika en Zuid-Oost Azië worden geëxporteerd. Het zou zelfs een handelsconcept kunnen worden in een sociale economie voor armere mensen in de wereld. Economen vrezen immers naast verarming in Europa ook voor een toekomst waarin de sociale verschillen tussen mensen in de rijker worden werelddelen sterk zullen toenemen. Wie minder bedeelden in ons deel van de wereld in ruil voor voedsel de verantwoordelijkheid zou geven om voedsel te maken voor lotgenoten in andere delen van de wereld creëert betekenisvol werk in een nieuw type parallelle economie.
Fotocredits: Voedselbanken Nederland
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Dat klinkt mij goed in de oren: de paralelle economie. Ik stel voor dat dat een economie zonder geld wordt. Voor wat hoort wat en als de minder bedeelden elkaar op alle fronten moeten helpen zodat ze bij de voedselbank gezond eten krijgen dan wordt iedereen daar beter van, zelfs de rijkere mensen die niet in dat circuit hoeven toeven. Aandachtspunten genoeg maar een hele belangrijke is jalouzie, als dat ondervangen kan worden en ieder naar eigen vermogen/kunde bijdraagt dan hoop ik op een win/win situatie; ik ben voor een experiment!