De Unie vroeg ruim 2.000 Nederlanders naar hun doorspoelgedrag.

Nederlanders trekken veel te veel dingen door de wc die niet in het riool thuishoren, schrijft het AD.

Alleen de 3 p’s: poep, plas en (wc-)papier, mogen door het toilet worden gespoeld. De Unie van Waterschappen schat dat Nederlanders wekelijks alleen al 10,5 miljoen billendoekjes doortrekken. In Groot-Brittannië schopte een 'vetberg' met billendoekjes het zelfs tot museumstuk. Daarnaast verdwijnen in mindere mate ook menstruatieproducten, medicijnen, frituurvet, verfresten en etensresten in het toilet. En soms zelfs luiers.

Alleen de 3 p’s: poep, plas en (wc-)papier, mogen door het toilet worden gespoeld
Van de ondervraagden spoelde 21% etensresten door de wc. 14% dacht dat die ook prima door het toilet konden. Daarmee is het de grootste misvatting van wat doorgespoeld mag worden, schrijft de Unie.

Verf en medicijnen gaan ook nog geregeld de wc in. Dat komt de kwaliteit van het oppervlaktewater niet ten goede. Die kwaliteit heeft al te lijden van medicijnresten uit de urine en van het afspoelen van muggenspray of pijnstillende zalfjes van de huid tijdens het douchen.

De Unie hoopt met extra voorlichting en preventie, maar ook met nieuwe technologieën, mensen bewuster te maken. De Unie deed het onderzoek in het licht van de waterschapsverkiezingen op 20 maart.
Dit artikel afdrukken