Een long quote uit het interview dat werd gemaakt met beide hoogleraren ter gelegenheid van hun emeritaat:

De voedingswetenschap kan zelf meer doen om het vertrouwen van de consument te winnen. Transparanter zijn bijvoorbeeld, en meer tegengeluid laten horen als zelfbenoemde experts het met hun hypes te bont maken.
Kok: "Van onverzadigde vetten en voedingsvezels weten we zeker dat ze goed zijn. Bij andere voedingsstoffen zijn we wat terughoudender en komen we uit op het advies 'mogelijk' of 'waarschijnlijk' gezond. Over de zekerheden moeten we duidelijk zijn. Nieuw onderzoek, waarvan de resultaten nog niet keer op keer bevestigd zijn, mogen we wat mij betreft ook naar buiten brengen, maar wel geplaatst in een context. Bijvoorbeeld door een wetenschapper die niet bij een studie betrokken was in de media commentaar te laten geven op nieuwe resultaten."

Het is zorgelijk dat zelfs in de beroepsgroep dit soort bewegingen voet aan de grond krijgt.
Brouns: "We kunnen tegenwicht bieden aan alle onzin door in discussie te gaan. Op de blog Foodlog kom ik weleens statements tegen die ik niet kan laten liggen. Ik leg de blogger uit dat de conclusie die hij uit een studie trekt niet helemaal klopt. Laatst beoordeelde ik op Foodlog het boek van Huib Stam, 'Suiker, het zoete vergif'. Stam is geen suikerexpert. Een aantal beweringen zijn niet onderbouwd of zelfs onjuist. Dat had hij kunnen voorkomen door het boek eerst door een deskundige te laten lezen."

Kok: "Een tegengeluid geven is soms moeilijk door de scherpe marketing achter voedingshypes. Een tijdje terug stond ik op een congres tegenover Kris Verburgh, meneer Zandloper noem ik hem. Ik dacht: dit wordt een thuiswedstrijd, er zitten veel professionals in de zaal. Verburgh begon selectieve resultaten op te sommen van studies die ik van buiten ken. Ik weerlegde zijn beweringen, maar kreeg toch de zaal niet aan mijn kant. Het is zorgelijk dat zelfs in de beroepsgroep dit soort bewegingen voet aan de grond krijgt."

Brouns: "Sommige bloggers en andere zelfbenoemde deskundigen zijn niet bereid hun visie te veranderen, omdat ze geloven wat bij hen aansluit. Dat de wetenschap hun claims niet ondersteunt, maakt niet uit. Veel voedingsbloggers hebben zich overigens aangemeld voor mijn afscheidssymposium 'Gif op mijn bord'. Leuk toch? Ze zijn blijkbaar benieuwd naar wat de wetenschap te zeggen heeft."
Kok: "We moeten ook niet te zenuwachtig worden. Misschien is er wel een functie voor de Kris Verburghs en de Rens Kroesen. Als zij een beweging op gang brengen die mensen ertoe zet goed te eten, ben ik alle goeroes uiteindelijk nog dankbaar ook."


Lees het interview verder op Blendle.

Fotocredits: Voedselzandloper
Dit artikel afdrukken