Dat zegt professor Fred Brouns vandaag in Trouw; hij vindt dat dat kan op Foodlog. Professor Frans Kok ziet daarentegen dat zelfs zijn collega's ten prooi vallen aan zelfbenoemde experts.
Een long quote uit het interview dat werd gemaakt met beide hoogleraren ter gelegenheid van hun emeritaat:
De voedingswetenschap kan zelf meer doen om het vertrouwen van de consument te winnen. Transparanter zijn bijvoorbeeld, en meer tegengeluid laten horen als zelfbenoemde experts het met hun hypes te bont maken.
Kok: "Van onverzadigde vetten en voedingsvezels weten we zeker dat ze goed zijn. Bij andere voedingsstoffen zijn we wat terughoudender en komen we uit op het advies 'mogelijk' of 'waarschijnlijk' gezond. Over de zekerheden moeten we duidelijk zijn. Nieuw onderzoek, waarvan de resultaten nog niet keer op keer bevestigd zijn, mogen we wat mij betreft ook naar buiten brengen, maar wel geplaatst in een context. Bijvoorbeeld door een wetenschapper die niet bij een studie betrokken was in de media commentaar te laten geven op nieuwe resultaten."
Kok: "Een tegengeluid geven is soms moeilijk door de scherpe marketing achter voedingshypes. Een tijdje terug stond ik op een congres tegenover Kris Verburgh, meneer Zandloper noem ik hem. Ik dacht: dit wordt een thuiswedstrijd, er zitten veel professionals in de zaal. Verburgh begon selectieve resultaten op te sommen van studies die ik van buiten ken. Ik weerlegde zijn beweringen, maar kreeg toch de zaal niet aan mijn kant. Het is zorgelijk dat zelfs in de beroepsgroep dit soort bewegingen voet aan de grond krijgt."
Brouns: "Sommige bloggers en andere zelfbenoemde deskundigen zijn niet bereid hun visie te veranderen, omdat ze geloven wat bij hen aansluit. Dat de wetenschap hun claims niet ondersteunt, maakt niet uit. Veel voedingsbloggers hebben zich overigens aangemeld voor mijn afscheidssymposium 'Gif op mijn bord'. Leuk toch? Ze zijn blijkbaar benieuwd naar wat de wetenschap te zeggen heeft."
Kok: "We moeten ook niet te zenuwachtig worden. Misschien is er wel een functie voor de Kris Verburghs en de Rens Kroesen. Als zij een beweging op gang brengen die mensen ertoe zet goed te eten, ben ik alle goeroes uiteindelijk nog dankbaar ook."
Lees het interview verder op Blendle.
Fotocredits: Voedselzandloper
Dit artikel afdrukken
De voedingswetenschap kan zelf meer doen om het vertrouwen van de consument te winnen. Transparanter zijn bijvoorbeeld, en meer tegengeluid laten horen als zelfbenoemde experts het met hun hypes te bont maken.
Kok: "Van onverzadigde vetten en voedingsvezels weten we zeker dat ze goed zijn. Bij andere voedingsstoffen zijn we wat terughoudender en komen we uit op het advies 'mogelijk' of 'waarschijnlijk' gezond. Over de zekerheden moeten we duidelijk zijn. Nieuw onderzoek, waarvan de resultaten nog niet keer op keer bevestigd zijn, mogen we wat mij betreft ook naar buiten brengen, maar wel geplaatst in een context. Bijvoorbeeld door een wetenschapper die niet bij een studie betrokken was in de media commentaar te laten geven op nieuwe resultaten."
Het is zorgelijk dat zelfs in de beroepsgroep dit soort bewegingen voet aan de grond krijgt.Brouns: "We kunnen tegenwicht bieden aan alle onzin door in discussie te gaan. Op de blog Foodlog kom ik weleens statements tegen die ik niet kan laten liggen. Ik leg de blogger uit dat de conclusie die hij uit een studie trekt niet helemaal klopt. Laatst beoordeelde ik op Foodlog het boek van Huib Stam, 'Suiker, het zoete vergif'. Stam is geen suikerexpert. Een aantal beweringen zijn niet onderbouwd of zelfs onjuist. Dat had hij kunnen voorkomen door het boek eerst door een deskundige te laten lezen."
Kok: "Een tegengeluid geven is soms moeilijk door de scherpe marketing achter voedingshypes. Een tijdje terug stond ik op een congres tegenover Kris Verburgh, meneer Zandloper noem ik hem. Ik dacht: dit wordt een thuiswedstrijd, er zitten veel professionals in de zaal. Verburgh begon selectieve resultaten op te sommen van studies die ik van buiten ken. Ik weerlegde zijn beweringen, maar kreeg toch de zaal niet aan mijn kant. Het is zorgelijk dat zelfs in de beroepsgroep dit soort bewegingen voet aan de grond krijgt."
Brouns: "Sommige bloggers en andere zelfbenoemde deskundigen zijn niet bereid hun visie te veranderen, omdat ze geloven wat bij hen aansluit. Dat de wetenschap hun claims niet ondersteunt, maakt niet uit. Veel voedingsbloggers hebben zich overigens aangemeld voor mijn afscheidssymposium 'Gif op mijn bord'. Leuk toch? Ze zijn blijkbaar benieuwd naar wat de wetenschap te zeggen heeft."
Kok: "We moeten ook niet te zenuwachtig worden. Misschien is er wel een functie voor de Kris Verburghs en de Rens Kroesen. Als zij een beweging op gang brengen die mensen ertoe zet goed te eten, ben ik alle goeroes uiteindelijk nog dankbaar ook."
Lees het interview verder op Blendle.
Fotocredits: Voedselzandloper
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
@ 78
Lutein zeaxanthin
Egg yolk 54 35
Maize (corn) 60 25
orange pepper8 37
celery 17 18
orange juice 15 20
red grape 43 10
kiwi 54 0
goji 0 50- 150
spinach 47 0
cucumber 48 4
The highest mole percentage of both lutein and zeaxanthin (89 mole%) was found in egg yolk.
75% of the carotenoids in goji berries occur as zeaxanthin and the rest as beta-carotene.
You can prevent and even reverse some cases of macular degeneration and vision loss by consuming about 14 gram of goji berries – every day. See below
Optom Vis Sci. 2011 Feb;88(2):257-62. doi: 10.1097/OPX.0b013e318205a18f.
Goji berry effects on macular characteristics and plasma antioxidant levels.
Bucheli P1, Vidal K, Shen L, Gu Z, Zhang C, Miller LE, Wang J.
Abstract
PURPOSE:
Goji berry (Lycium barbarum L.) is purported to benefit vision because of its high antioxidant (especially zeaxanthin) content, although this effect has not been demonstrated in high-quality human studies. The purpose of this study was to evaluate the effects of daily supplementation with a proprietary milk-based formulation of goji berry, Lacto-Wolfberry (LWB), on macular characteristics and plasma zeaxanthin and antioxidant capacity levels in elderly subjects.
METHODS:
This was a double-masked, randomized, placebo-controlled trial in healthy elderly subjects (range, 65 to 70 years) receiving 13.7 g/d of LWB (n = 75) or placebo (n = 75) for 90 days. Subjects underwent direct ophthalmic examination to assess pigmentation and soft drusen count in the macula and a blood draw to measure plasma zeaxanthin level and total antioxidant capacity.
RESULTS:
The placebo group demonstrated hypopigmentation and soft drusen accumulation in the macula, whereas the LWB group remained stable. Both plasma zeaxanthin level and antioxidant capacity increased significantly in the LWB group, by 26% and 57%, respectively, but did not change in the placebo group. No product-related adverse events were reported in either group.
CONCLUSIONS:
Overall, daily dietary supplementation with goji berry for 90 days increases plasma zeaxanthin and antioxidant levels as well as protects from hypopigmentation and soft drusen accumulation in the macula of elderly subjects. However, the mechanism of action is unclear, given the lack of relationship between change in plasma zeaxanthin and change in macular characteristics.
Ratnapriya R, Chew EY. Age-related macular degeneration – clinical review and genetics update.
Clin Genet 2013: 84: 160–166.
…The AREDS established that antioxidant vitamin and mineral supplementation (AREDS formulation) consisting of β-carotene (15 mg), vitamins C (500 mg) and E (400 IU), and zinc (as zinc oxide 80 mg), along with copper (as cupric oxide 2 mg) slowed progression of AMD in individuals at high risk of developing advanced AMD (38). Recent analyses demonstrate that the beneficial effects are restricted mostly to preventing the progression to neovascular AMD (39). Based upon the observational data from AREDS (40, 41) and other studies (see additional ref- erences, 4–10 in supplementary file), the AREDS 2, a randomized controlled clinical trial, was designed to evaluate whether adding lutein (10mg)/zeaxanthin (2 mg) and/or omega-3 long-chain polyunsaturated fatty acids, docosahexaenoic acid (DHA-350 mg) and its precursor, eicosapentaenoic acid (EPA-650 mg) will affect the rates of progression to advanced AMD (42). An additional randomization included the evaluation of eliminating beta-carotene and lowering the dose of zinc in the original AREDS formulation. The results of the AREDS2 showed that adding omega-3 fatty acids to the AREDS supplements were neither ben- eficial nor harmful (43). Adding lutein/zeaxanthin to the AREDS formulation resulted in additional benefi- cial effect of about 20% beyond the effects of AREDS formulation in reducing the risk of progressing to advanced AMD. …
#76
Je merkt in de inleiding het volgende op:
Brouns: "Sommige bloggers en andere zelfbenoemde deskundigen zijn niet bereid hun visie te veranderen, omdat ze geloven wat bij hen aansluit.
Jij hebt mijn email buitengewoon slecht gelezen.
Mijn commentaar op jouw commentaar:
Brouns: Voorts heb ik heb in mijn rechtstreekse reactie duidelijk geargumenteerd dat de stofjes die maculadegeneratie beïnvloeden ook in lokaal verkrijgbare producten zit.
Koetsier: Het voedingscentrum geeft de geïnteresseerde consument geen enkele informatie welke producten moeten worden geconsumeerd om per dag 2 mg zeaxanthine binnen te krijgen.
Het is aanwezing in kleine hoeveelheden in eieren, sinaasappelsap, corn en in een behoorlijke hoeveelheid in oranje paprika's.. Alleen wanner je er geen probleem mee hebt dat de oranje paprika's je neus uitkomen, dan redt je het om per dag 2mg zeaxanthine binnen te krijgen.
Brouns: Er is in Nederland zelfs een luteïne verrijkt ei ontwikkeld , wetenschappelijk getest en effectief bevonden. Daarvoor heb je de veel te dure goji bessen dus niet nodig.
Koetsier: In de eerste plaats luteine is niet het probleem, maar zeaxanthine wel. Uit deze reacie is mij duidelijk dat jezelf niet begrijpt waarom.
Ik heb je verteld dat ik op de hoogte ben van het uitstekende werk van dr Tos Berendschot. Hij heeft aangetoond dat eieren verrijkt kunnen worden met luteïne en zeaxanthine. De hr Kerry heeft ooit eens een presentatie gegeven waarin hij heeft uitgelegd dat het mogelijk is om een kip te voeden met een plantje zodat er verrijkte eieren met 0,5 mg zeaxanthine verkregen kunnen worden.
Deze eieren zijn helaas niet gemakkelijk verkrijgbaar.
Brouns: Maar zoals ook vermeld in mijn reactie is er voor elk wat wils.
Koetsier: Dat is nu juist niet waar
Brouns: Voor de geïnteresseerde mijn oorspronkelijk rechtstreekse reactie luidde:
"Eea mbt antioxidanten luteine en zeaxanthine en macula is mij geheel bekend. Ik ben het daarmee geheel eens.
Koetsier: Je begrijpt de specifieke problemen niet. Geeft dat nu eens sportief toe!!
Brouns: Echter regelmatig een ei ( 0,2 mg zeaxanthine) en groene groenten ( zit geen zeaxanthine) doen wonderen en is VEEL goedkoper dan de dure goji bessen uit een ver land. Die laatste zie ik dan ook niet als een goede dus ook duurzame keuze
Voor elk wat wils dus"
Koetsier: Ik heb je uitgelegd dat de prijs van een product per 100 gram absoluut irrelevant is. Het gaat alleen om de kosten van het product per 2 mg zeaxanthine:
Gojibessen kost dan 6 cent per 2 mg zeaxanthine
Oranje paprika's kost dan 50 cent per 2 mg zeaxanthine
eieren kost dan 200 cent per 2 mg zeaxanthine
Met zeaxanthine verrijkte eieren, hoe fraai de ontwikkeling ook is, zijn nergens verkrijgbaar.
En lees het nu eens goed. En nogmaals:
Brouns: "Sommige bloggers en andere zelfbenoemde deskundigen zijn niet bereid hun visie te veranderen, omdat ze geloven wat bij hen aansluit.
@ 19
mbt het gestelde " Ik denk zelf dat FODMAPs de hoofdschuldige zijn, en dat de Europeanen op dit punt nog wat kunnen opsteken van hun Australische collega's "
zou ik heetlopende willen stellen:
Misschien is het wel andersom!
Wij geloven niet in het FODMaPOs verhaal mbt granen en brood. Het gehalte in brood is nl ontzettend klein, zo klein dat het nauwelijks tot enige relevante gasvorming kan leiden. Wat de Autraliers nooit gemeten hebben maar wel uitgebreid gemeten werd in het lab Van Delcour en Courtin in Leuven is dat het grootste deel van het kleine gehalte aan fructo-oligosacchriden ,aanwezig in tarwemeel, tijdens het fermentatieproces dat tot deegrijzen leidt grotendeels wordt afgebroken en bij Desem fermentatie zelfs helemaal verdwijnt.
Ook aardig is dat Biesiekiersi die de studies in Australie uitvoerde nu in Leuven een aan een post doc is begonnen.
In November komt zij praten of de Health Grain forum meeting in Wageningen
Overigens was FODMaP enige tijd geleden nog een geregistreerd trademark en is het FODMaP dieet gewone brede commercie geworden.
Enige uitzondering net als bij gluten voor coeliacie pariteiten, is FODMaP aanwezig in aanzienlijke bronnen zoals uien, en suikeralcoholen, voor mensen met een ernstig IBS
@ 75
Dat heb ik zeker niet
Op de eerste plaats is de vermelding van de stofjes in Goji NIET van mij maar de degene die het artikel schreef
Voorts heb ik heb in mijn rechtstreekse reactie duidelijk geargumenteerd dat de stofjes die maculadegeneratie beïnvloeden ook in lokaal verkrijgbare producten zit.
Er is in Nederland zelfs een luteïne verrijkt ei ontwikkeld , wetenschappelijk getest en effectief bevonden.
Daarvoor heb je de veel te dure goji bessen dus niet nodig.
Maar zoals ook vermeld in mijn reactie is er voor elk wat wils.
Voor de geïnteresseerde mijn oorspronkelijk rechtstreekse reactie luidde:
"Eea mbt antioxidanten luteine en zeaxanthine en macula is mij geheel bekend. Ik ben het daarmee geheel eens.
Echter regelmatig een ei en groene groenten doen wonderen en is VEEL goedkoper dan de dure goji bessen uit een ver land. Die laatste zie ik dan ook niet als een goede dus ook duurzame keuze
Voor elk wat wils dus"
Fred, die uitnodiging neem ik graag aan.
Volgens jouw definitie van zelfbenoemde deskundigen hoor ik daar ook bij. Ik heb zelfs geen enkele opleiding in de voedingsleer, maar ik heb door de omstandigheden gedwongen jarenlang ( vanaf 1985) beziggehouden met het verband tussen voeding en de oogaandoening maculadegeneratie.
Maculadegeneratie is in de westerse wereld de belangrijkste aandoening die tot blindheid leidt.
Prof. dr. J.E.E. Koenen, hoogleraar oogheelkunde en de voorzitter van de stichting Vision2020, de stichting die zich inzet om de vermijdbare slechtziendheid en blindheid voor het jaar 2020 de wereld uit te helpen, heeft in het Reformatorisch dagblad uitgelegd, welke voeding patiënten een mogelijkheid biedt om het risico om deze onaangename aandoening te krijgen, te verminderen. De twee voedingstoffen luteïne en zeaxanthine vervullen hierbij een essentiële rol.
De consumptie van luteïne is geen enkel probleem, omdat deze stof heel veel in groene groente aanwezig is. In welke voedingsmiddelen zeaxanthine aanwezig is wel een probleem.
Het voedingscentrum geeft hierover geen enkele informatie. Volgens mij is dit nu juist de verantwoordelijkheid van je collega Frans Kok. Het gezondheidsnet geeft hierover zelfs verkeerde informatie. Geen van door de koningin benoemde goeroes is dit ooit opgevallen.
In 2010 heb ik uitgezocht hoe men het beste deze stof binnen krijgt. Gojibessen zijn een ideale oplossing. Een hoeveelheid van 2 gram per dag 's-morgens bij het ontbijt is ruim voldoende.
Jij bent de hoogleraar die in het dagblad Trouw het volgende heeft gezegd:
_ “ Zo bevatten gojibessen vitamine C, vitamine A, vitamine B1, vitamine B2, ijzer, koper, nikkel, chroom, magnesium, natrium, calcium en verschillende aminozuren. Dat zou goed zijn tegen kanker, cholesterol, seksuele stoornissen, diabetes en andere kwalen. “ _
Ik ben het helemaal eens dat er geen enkele noodzaak is om gojibessen te eten indien iemand zijn voeding met deze stoffen wil aanvullen.
Natuurlijk is dat onzin.
Echter van een hoogleraar “Health Food Innovation” die eind dit jaar met pensioen gaat en nog al pretenties heeft met zijn uitspraken over “zelfbenoemde goeroes” mag men toch verwachten dat hij weet dat de gojibes zeer rijk is aan zeaxanthine.
In je email reactie naar mij geef je een verwijzing naar een artikel waarin gegevens staan over de som van luteïne en zeaxanthine. Hierdoor is zeer veel verwarring ontstaan. De auteurs Alisa Perry et. al. hebben in de Journal of Food Composition Analysis, 22(2009) 9 - 15 als eerste een onderscheid gemaakt hoeveel van iedere stof in welk voedingsmiddel voorkomt.
Ook gaf je blijk onvoldoende specifieke kennis over deze twee carotenoïden te beschikken.
Het zijn inderdaad anti-oxidanten, maar ze absorberen ook een gedeelte van het UV licht. Een eigenschap die veel belangrijker is. Schade aan het centrum van de macula is niet meer te genezen.
Ik heb van een aantal MD-ers die jouw opmerking in TROUW hebben gelezen, gehoord dat zij nu de waarde van deze gojibessen niet meer vertrouwen. Een hoogleraar heeft immers altijd gelijk. Jij bent degene die verzuimd heeft de bestaande literatuur zorgvuldig te bestuderen.