Dat concludeert de Volkskrant na honderd afleveringen over voedingsfabels en -waarheden. De krant kreeg zelf de nodige kritiek omdat lezers het vaak niet eens bleken met het doorprikken van goeroe's, charlatans en alternatieve waarheden. In de slotaflevering (ook te vinden via Blendle) opent de krant met deze woorden:

Onze omgang met voeding heeft veel weg van een religie, constateren Ianthe Sahadat en Ellen de Visser na ruim honderd afleveringen van de rubriek Beter/Eten. Er zijn profeten, duivels en heilige boeken. En als iemand de waarheid in twijfel trekt: 'Ophangen die vent!'
De conclusie die de krant trekt, lijkt dat alle gekrakeel over alternatieve gedachten over gezonde voeding slechts afleidt van hetgeen de consensus binnen de wetenschap vindt.

Melchior Meijer, wetenschapsjournalist en verdediger van het paleoperspectief op voeding, noemt het Volkskrant-slotstuk 'idioot'. Na lange tijd schreef hij weer een stuk op zijn website waarin hij beschrijft hoe hij binnen korte tijd een man met Type 2 Diabetes kon helpen die at volgens de saaie, maar ware wetenschap. In Nederland draait het initiatief Keer Diabetes Om op soortgelijke aanpakken. Oud-minister Klink omarmde het omdat het bewezen succesvol is.

De Volkskrant maakte een animatiefilmpje over de lessen die het blad trok over voedingswetenschap en waarheidsgevechten. De Nederlandse Vereniging van Diëtisten blijkt het te omarmen:



de Volkskrant - Voeding is religie geworden - inclusief profeten, duivels en heilige boeken - Wetenschap - Voor nieuws, achtergronden en columns
  • Deel
Druk af