Minister Klink van VWS belooft zich binnen de Europese Unie sterk te maken voor een uitwerking van de verordening inzake voedings- en gezondheidsclaims voor levensmiddelen die er voor zorgt dat bedrijven significante verbeteringen en innovaties kunnen blijven claimen. De voedingsprofielen die de Europese Commissie instelt mogen dat niet onnodig blokkeren. Dat schrijft hij aan de Tweede Kamer in een reactie op vragen van Janneke Snijder-Hazelhof en Han ten Broeke van de VVD.
De verordening voeding- en gezondheidsclaims regelt het gebruik van claims op voedingsmiddelen op de Europese markt. De verordening moet misleiding van consumenten over voedingskundige en gezondheidseffecten voorkomen. Een onderdeel van deze verordening zijn de voedingsprofielen: Een voedingsmiddel moet binnen zijn categorie aan bepaalde waarden voor verzadigd vet, suiker en zout voldoen om een claim te mogen gebruiken. Dit is om te voorkomen dat een claim door het suggereren van een gezond effect de werkelijke voedingwaarde van het product maskeert.
Klachten uit de voedingsindustrie
De Europese Commissie heeft voorstellen gedaan voor deze voedingsprofielen die de Europese Commissie en de lidstaten gezamenlijk moeten vaststellen. Daarna worden die beslissing voorgelegd aan het Europees Parlement. De effecten van de voorstellen op de Europese markt en suggesties voor aanpassingen van het voorstel worden nu geïnventariseerd. De voedingsmiddelenindustrie heeft Klink laten weten dat er veel producten zijn, die volgens deze voorstellen geen claim meer kunnen dragen.
Nederland heeft er bij de Europese Commissie op aangedrongen dat de effecten van de profielen op de Europese markt goed worden gewogen, waarbij rekening wordt gehouden met bestaande voedingspatronen, met bestaande productindelingen en waarbij bedrijven kunnen blijven innoveren. Daarnaast vindt Klink het van belang dat producenten uitgedaagd blijven om producten gezonder te maken, door bijvoorbeeld verzadigd vet, zout en suiker terug te dringen. Producenten moeten significante verbeteringen en innovaties kunnen claimen en een profiel moet dat niet onnodig blokkeren.
Yakult
Ingeval van de probiotische melkdranken, waaronder de producten van Yakult, blokkeren de recente Europese voorstellen bij voorbaat de mogelijkheid van een gezondheidsclaim. Klink vindt dat niet wenselijk. Voor deze producten heeft het ministerie van VWS een advies voor aangepaste criteria ingebracht waarmee deze producten binnen het profiel voor zuivel blijven en de mogelijkheid behouden om gezondheidsclaims te blijven gebruiken. In 2010 zal worden besloten over specifieke bewoordingen van gezondheidsclaims en de aangedragen onderbouwing na een advies daarover van de Europese Voedselveiligheid Autoriteit EFSA.
bron: Ministerie van VWS met dank aan foodholland
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Nieuws
brief
brief
Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog
Ik vind een reactie niet ok
Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.
Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!
Lees alles over reageren in de gespreksregels.
Hallo, ja ik wilde weten
hoeveel (K, Ca, Na, Cl,
het menselijk lichaamgemiddeld moet bevatten.die nodig zijn om onze neuronen/zenuwbanen te laten werken.
Alvast bedankt voor de nodige Info. Cornelis
http://nl.wikipedia.org/wiki/Keukenzout (zie ook kopje Biologie).
@ Cornelis,
Ik begrijp je vraag niet helemaal.
Wil je weten wat de maximale dosis per dag is? Volgens de richtlijnen (zie p.84) is dat : "De commissie meent dat ook voor de Nederlandse situatie een beperking van het keukenzoutgebruik tot 6 gram per dag een aanvaardbare doelstelling is." Het gaat overigens niet om het zout maar specifiek om het Na (Natrium gehalte). In gewoon keukenzout (NaCl) is 50% van de molecullen Na+. (at is niet gelijk aan 50% vh gewicht).
Of wil je weten hoeveel ionen (K, Ca, Na, Cl, ...) het menselijk lichaam gemiddeld bevat? (als ik me niet vergis hebben we deze ionen o.a. nodig om onze neuronen/zenuwbanen te laten werken).
Ongeveer 6 gram per liter.
Hallo, zou iemand mij kunnen vertellen wat de normale waarde van het zout moet zijn in het lichaam ?.
Bedankt Cornelis