Eerder deze week gaf de Europese Commissie Frankrijk de ruimte om bij wijze van uitzondering een verplichte herkomstetikettering voor vlees en zuivel als ingrediënt in voedingsmiddelen door te voeren. Het gaat om een 2 jaar durende test, die als ministerieel decreet opgelegd wordt. Concreet betekent dat dat expliciet op het etiket van alle bewerkte producten vermeld moet worden waar de melk in de kaas of het vlees in de worst vandaan komt.

Boerencrisis
Europa wil er vooralsnog niet aan, maar in Frankrijk zullen de herkomst van het vlees en de melk in bewerkte producten vanaf 1 januari 2017 op het etiket vermeld moeten staan. Daarmee gaat een al vele malen door Franse consumentenorganisaties geuite wens in vervulling. Stéphane Le Foll, de Franse minister van Landbouw, komt met de maatregel bovendien de in een diepe crisis verkerende Franse melkvee- en varkensboeren tegemoet. Zij kunnen nu immers de meerwaarde van met Frans vlees en melk gemaakte producten duidelijk maken naar de consument. Bovendien zullen Franse producenten de voorkeur geven aan het inkopen van Franse melk en vlees.

De Nederlandse en Belgische koepels van voedingsmiddelenindustrie, met hun sterk van export afhankelijke leden, noemen het besluit in gelijk getoonzette reacties 'onbegrijpelijk'
'Ondergraving Europese markt'
De Nederlandse en Belgische koepels van voedingsmiddelenindustrie, met hun sterk van export afhankelijke leden, noemen het besluit in gelijk getoonzette reacties 'onbegrijpelijk'. De Belgische federatie FEVIA verwoordt het zo: “Met deze goedkeuring ondergraaft de Europese Commissie het principe van de eengemaakte Europese markt. [..] Het is onbegrijpelijk dat de Europese Commissie het basisprincipe van vrij verkeer van goederen op de helling zet. Het invoeren van verschillende etiketteringsregels voor producten gemaakt binnen of buiten Frankrijk staat gelijk aan het optrekken van handelsbarrières."

Bedrijfsleven op kosten gejaagd
De FNLI wijst op de "substantiële negatieve gevolgen" voor het bedrijfsleven. "Zo zal verplichte herkomstetikettering leiden tot zeer frequente aanpassing van etiketten, met bijbehorende kosten en complexiteit van productie en logistiek. Ook worden producenten ontmoedigd om reststromen optimaal te benutten. De hoeveelheid van een restproduct kan te klein zijn om te gebruiken, in verhouding tot de kosten die gemaakt worden bij het wijzigen van het etiket", aldus de FNLI.

Behalve Frankrijk zouden ook Italië, Portugal en Litouwen staan te trappelen om vergelijkbare oorsprongsetiketteringen door te voeren
Volgens de FNLI maakte de Europese Commissie 2 jaar geleden nog een andere afweging, namelijk dat "de consument niet bereid is te betalen voor zo’n verplichte oorsprongsetikettering, dat de administratieve last niet te overzien is en dat het een negatieve impact op de Europese handel zou hebben." Zowel de FNLI als FEVIA roepen hun overheid op "de nodige stappen te zetten om verder protectionisme in Europa een halt toe te roepen".

'Who's next?'
Behalve Frankrijk zouden ook Italië, Portugal en Litouwen staan te trappelen om vergelijkbare oorsprongsetiketteringen door te voeren, schrijft Politico. Zowel om hun consumenten beter te informeren, hun ketens te dwingen transparanter te worden maar vooral hun boeren betere garanties te kunnen bieden. Kijk naar de karbonaadjes op de foto. Sinds begin van het jaar liggen ze al zo in de Franse Lidl. Als daar straks 'porc hollandais' op zou staan, voelt dat niet lekker voor de Franse consument van de Duitse discountsuper. Sinds begin dit jaar is ook de Lidls Rosette de Lyon al van Franse varkens gemaakt. Ook daar zou Nederlands, Duits, Belgisch, Deens of Spaans vlees een beetje raar in smaken, hoewel het tot de zomer van 2015 gebruikelijk was en zelfs kenners het verschil niet kunnen proeven.

Dit artikel afdrukken