Tijdens een een symposium in Wageningen medio september betoogden vertegenwoordigers van de voedingsmiddelenindustie dat elementen van slowfood meer en meer in de producten van de voedingsmiddelenindustrie terug te vinden zijn. Maar Hielke van der Meulen van Slow Food Nederland stelde echter dat slowfood meer een beweging dan een soort product is en dat de voedingsmiddelenindustrie per definitie géén slowfood maakt. Volgens Nico Overbeeke, verantwoordelijk voor R&D Savoury van Unilever in Duitsland, heeft slowfood alles te maken met bewust omgaan met ingrediënten, smaak, afwisseling, voedingswaarde en vooral passie voor food. Hij ziet die elementen ook terug in de voedingsmiddelenindustrie.
Overbeeke kreeg bijval van Linda Rutten, senior consultant van het bureau voor strategische marketing Business Openers Innovaction. Ze constateerde dat fastfood 'langzamer wordt' en er meer aandacht is voor kwaliteit en smaak. Onderdelen uit slowfood worden daarbij opgenomen, zoals exotischer producten, versere ingrediënten en biologische en ethisch verantwoorde producten, aldus Rutten.
Voedingsmiddelenindustrie slowfood?
Maar Hielke van der Meulen van Slow Food Nederland stelde dat slowfood meer een beweging dan een soort product is. Slowfood heeft alles te maken met lokale productie en met lokale evenementen: de voedingsmiddelenindustrie maakt dus géén slowfood, aldus Van der Meulen.
Slow eten is gezond
Gezondheid staat bij Slow Food niet centraal. Langzaam eten en goed kauwen wèl, en dat is op zich weer gezond, aldus Van der Meulen. Daarin wordt hij gesteund door de Wageningse hoogleraar eetgedrag Kees de Graaf, die inging op aandacht voor eten en de relatie met verzadiging. "Hoe meer aandacht je besteedt aan voeding, hoe minder je eet", aldus De Graaf. Hij gaf de industrie het advies om te werken aan lekkere producten die je langzaam eet en dus meer verzadigen.
bron: Voedingsmiddelen Industrie met dank aanfoodholland
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Jazeker Marieke, bij ons in de dorpssuper komen de aardbeien en appelen van om de hoek, evenals het appelsap. Het schijnt trouwens dat AH ook van plan is zo'n streekproductenschap in te richten. Ik vind dat allemaal prima, lekker direct en praktisch. Slow Food is als genootschap meer iets voor de superliefhebbers, met een special interest in een bepaald onderwerp. Exclusiviteit claimen lijkt me overbodig. Alles gericht op het behoud van het goede en het verbeteren van het slecht is mij welkom.
lizet@
er zijn bij ons (W-ZVL)supermarkten (C1000; Meermarkt) die steeds meer streekproducten verkopen. o.a. de goede zelfgemaakte worsten van een drietal slagers, kaas van een lokale kaasboerderij. 'deegventen' en bolussen van een lokale bakker. natuurlijk appelsap van een lokale boer.
zo een integratie is de weg die we kunnen volgen. maar daar is natuurlijk een tolerante policy van de winkelketen zelf voor nodig. bij albert heijn zie ik dat niet (gebeuren).
zo een integratie van 'slow food' heeft ook meer bestaansrecht, en bereikt elke huisvrouw zonder dat ze lid hoeft te zijn....
ik weet niet of dat ge dat verder in holland ook ziet.
@Marieke: komend jaar gaat Slow Food decentraal, gaat het met de inkomsten ook heel anders, maar dat is nog een groot geheim, daar zeg ik het ook niet ;-).
“Slow Food Nederland kent drie soorten lidmaatschap: enkel lidmaatschap €55, lidmaatschap met partner €70 en jeugd lidmaatschap €30 (tot 26 jaar). Alvast hartelijk dank!”
dat laatste verzoek kan ik begrijpen. welke huisvrouw met een gemiddeld budget, wordt voor zo’n bedrag lid. ik krijg het gevoel, dat een weliswaar goede kijk op ambachtelijke producten uit de regio, handig worden gebruikt voor een hype, die door slowfood intelligent wordt gecommercialiseerd. het fenomeen van regio food promotie heeft altijd bestaan op jaarmarkten. ook in holland. en het is volledig geïntegreerd op markten in landen als frankrijk, italië etc. ik moet een beetje denken aan die engelse dames uit de betere klasse die trots hun moerbeienjam in een kraampje tonen, en opgewonden kreetjes slaken bij een geitenkaasje van een naburig dorp. slow food is in holland een initiatief, dat, vrees ik, niet gauw door dringt naar juist dat deel van de markt dat er ontvankelijk voor zou moeten zijn. de naam ‘slow food’ is geregistreerd. misschien een tip voor unilever, om ‘la cuisine lente’ te introduceren. kan aangenaam verbasterd worden door hen die geen frans spreken tot de ‘lente keuken’ .
tijdens een masterclass op uw eramus discussieerden wij over het vrij toegankelijk maken en niet afschermen van trends, als deze een sociaal maatschappelijke rol zouden kunnen spelen. slow food is een geraffineerde organisatie in mijn ogen, die dat juist (!) scherp bewaakt, en de daarbij behorende entreegelden heft.
staartje:
wij hebben de regulations vluchtig gescreend (kunt ge downloaden), en dan valt fiscaal iets interessants op.
- elk convivium geldt als inkomstenbron voor het hoofdkantoor dmv lidmaatschapsgelden en opbrengsten van activiteien.
- Slow Food maakt duidelijk dat een stichtingsvorm of ander ‘legal format’ niet noodzakelijk is. is waarschijnlijk alleen maar lastig (!)
mijn vermoeden is, dat voor de italiaanse fiscus er sprake is van een ‘goed doel’-constructie waarbij er sprake is van 'donaties', waarbij op vriendelijke wijze de 'onkosten' waar geen verantwoording over wordt afgegeven, natuurlijk afgetrokken mogen worden. ik peins dat men in italie zeer content is.
Convivium Regulations
Whenever the Convivium has collected a significant number of membership fees (10 or more), it must send the sum due to Slow Food International, to set up promotional activities in support of the Movement’s international and national projects. (wie controleert dat ? ik zie op de site dat bijna alle activiteiten ‘self supporting’ zijn)
Slow Food International does not require each Convivium to be constituted as a legal entity, it is sufficient for the group of individuals interested in forming a Convivium to recognize the general rules and objectives of the Movement by signing the present protocols.
als ge mijn visie kunt corrigeren, hoor ik daar gaarne.
En de hoeveelheid papierwerk is werkelijk indrukwekkend.....