Over de lustopwekkende werking van eten wordt al vele eeuwen geschreven. De oude Chinezen geloofden dat warm - liefst giftig- slangenbloed tot een groter seksueel uithoudingsvermogen bij mannen zou leiden. De Azteken schreven opwindende krachten toe aan de avocado. De Romeinen achtten knoflook goed voor de mannelijke opwinding en de vruchtbaarheid.

Wetenschappelijke onderzoeken tonen echter vooral aan dat de associatie tussen voeding en seks vooral gebaseerd is op het placebo-effect. De US Food and Drug Administration (FDA) doet er zelfs een uitspraak over. Lustopwekkende voedingsmiddelen hebben effect op de zin seks, zegt het staatsinstituut.

Zintuiglijke waarnemingen
Bij seks spelen zowel de psyche en de verbeeldingskracht als lichamelijke processen een rol. Sommige voedingsmiddelen bevatten stoffen die het lichaam fysiologisch beïnvloeden doordat remmingen verminderen, de bloedtoevoer naar de geslachtsdelen toeneemt of onze gelukshormonen een boost krijgen. Ook de geur of vorm van het product kan verleidelijk zijn, net als de sensualiteit van de omgeving waarin we het eten.

Peterselie, gekookte kastanjes, truffels en noten ruiken naar mannen
Oesters, verse vijgen, wortelen en avocado’s roepen bij sommige mensen de associatie met geslachtsdelen op. Dat kan de hersenen prikkelen en tot de geslachtsdaad inspirerende lichamelijke processen op gang brengen. Als een dergelijk product sensueel wordt gegeten kan iemand anders hier opgewonden van raken. Ook geuren spelen een rol. Peterselie, gekookte kastanjes, truffels en noten ruiken naar mannen. Champagne, camembert, olijven en verse vijgen geven aroma’s af die opwindend zijn voor zowel mannen als vrouwen.

Associaties
Een aantal producten heeft eigenschappen die biochemisch gezien lustopwekkend kunnen zijn. De geur van amandelen en avocado is geassocieerd met verlangen en passie bij vrouwen. Verder bevatten ze selenium en zink, die een link hebben met respectievelijk vruchtbaarheid en de aanmaak van testosteron en dopamine. Oesters bevatten veel zink, behalve dat ze een gelijkenis vertonen met het vrouwelijke geslachtsdeel.

Asperges en bananen zijn niet alleen verleidelijk voor een dirty mind door hun vorm, maar ook zij kunnen door hun biochemische samenstelling daadwerkelijk zorgen voor een sneller orgasme. Watermeloen, chili en knoflook stimuleren de bloedsomloop en zorgen dus voor een steviger penis. De chili heeft bovendien gevoeligheidsverhogend effect op zenuweinden. Chocola zorgt voor een gevoel van verliefdheid. Honing vergroot de kwaliteit van sperma en de aanmaak van testosteron. Niet voor niets komt het woord honeymoon van de honing die pasgetrouwden kregen voor de eerste huwelijksnacht.

Volges de FDA is het onzin, maar niets belet je om met dergelijke ingrediënten te experimenten voor je Valentijnsdate dit weekend. En als je durft: laat maar horen of je er iets van merkte.

Fotocredits: Pacific Oyster, Wikipedia
Dit artikel afdrukken