image

Frans Kok, hoogleraar Voeding en Gezondheid van de Wageningen Universiteit stelt dat het gebruik van zout drastisch moet dalen. Hij was nauw betrokken bij het opstellen van de nieuwe richtlijnen Goede Voeding. Volgens de hoogleraar overlijden jaarlijks duizenden mensen aan hart- en herseninfarcten die hun oorzaak vinden in een te hoog gebruik van zout. De consumptie moet terug naar minder dan 6 gram per dag, bepleit de wetenschapper. Veel mensen gebruiken te veel zout in hun voeding. Ongeveer 80% van het zout krijgt men ongemerkt binnen via voedingsmiddelen als vleeswaren, brood en kaas. Het menselijk lichaam heeft per dag 1 tot 2 gram zout nodig, maar gemiddeld krijgen mensen zo'n 11 gram per dag binnen. De voedingsmiddelenindustrie is druk op zoek naar vervangers voor zout.

Probleem voor de industrie is dat zout een belangrijke smaakmaker in veel producten. Voor producten zoals snacks, diepvriespizza's en kant-en-klaarmaaltijden is zout erg bepalend voor de smaakbeleving. De meeste fabrikanten geven er daarom de voorkeur aan het zoutgebruik geleidelijk af te bouwen. Er wordt ook veel onderzoek gedaan naar het gebruik van een ander type zout en het toevoegen van meer kruiden.

bron: Spits
Dit artikel afdrukken