Als het aan het Voedingscentrum ligt, eet u Tweede Kerstdag vleesloos. Het gehele menu dat de Scheveningse eetadviseurs hebben bedacht is veggie. Het ruikt naar politieke correctheid, maar misschien willen de gewichts- en gezondheidsconsulenten stiekem van deze feestdag een balansdag maken. Om een blok Tofu zit immers geen randje vet. Dit, terwijl het idee van een balansdag is dat je daarmee ruimte schept om je af en toe te buiten te gaan. De broekriembewakers geven overigens ook tips om tijdens de beide Kerstdagen op de pondjes te letten: neem bij de borrel kerstomaatjes (woordgrap onbedoeld) en augurken in plaats van toastjes met roquefort, zalm of camembert. Zalm is immers de schijf van vijf uitgeschopt. Neem een handje Japanse mix in plaats van noten. Noten zijn ook uit de schijf verbannen. Tijdens het eten kun je beter alcoholvrij bier drinken dan wijn. En neem Kant-en-klare vanillepudding met chocoladesaus in plaats van een toetje als Tiramisu. Kant-en-klaar is immers helemaal Sonja. Smakelijk.
Op het Eerste Kerstdag-menu staat overigens haas:
Hollandse hazenbout
1 ui
1 stengel bleekselderij
2 hazenbouten
peper, zout
2 eetlepels vloeibare margarine
4 jeneverbessen
2 kruidnagels
1 laurierblad
2 dl wildbouillon (pot)
2 dl oud bruin (bier)
1 plak ontbijtkoek
Maak de ui en de bleekselderij schoon en snijd het klein. Bestrooi het vlees met peper en zout. Bak de bouten in de hete margarine aan alle kanten bruin. Bak de ui en de bleekselderij kort mee. Kneus de jeneverbessen. Voeg de jeneverbessen, de kruidnagels, het laurierblad, de bouillon en het bier toe. Stoof het vlees in 1½ uur gaar. Voeg na 1 uur de verkruimelde ontbijtkoek toe. Verwijder de jeneverbessen, kruidnagels en het laurierblad en geef de saus bij het vlees. Lekker met rodekool, witlofsalade met gedroogde cranberry's en aardappelen.
bron: Voedingscentrum
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ook de franse hoogleraar fysische chemie Hervé This heeft zich gebogen over de vraag over wel of niet vooraf zouten. Door te meten in de praktijk. Zijn conclusie: er is geen verschil in vochtverlies. Met de toevoeging dat bij het bakken van het vlees het vantevoren toegevoegde zout grotendeels weer oplost in het bakvet.
Wouter, dat van die margarine klopt. Margarine kan inderdaad een stuk heter worden dan boter en ik ken diverse koks die margarine en boter samen gebruiken. Persoonlijk vind ik de ellende van margarine dat het ook een eigen smaakje geeft dat ik niet lekker vind. Je moet je afvragen of dat bruine korstje zo belangrijk is--ik vind van niet. En zo ja, dan gebruik je toch wat olie? Zo doe ik het met paddestoelen ook altijd, een trucje dat ik van niemand minder dan Fredy Girardet heb afgekeken.
Tofu met wittewijnsaus, het idee. Tofu is vast een prima bron van eiwitten, maar je kunt op kerst best een dagje zonder. Er zijn toch zeker veel smakelijker dingen te bedenken voor een dagje vleesloos? Of denken ze nu juist de vleeseters een plezier te doen met zo'n bord vol flubber? Dan vrees ik toch van niet...
Onno Kleyn had inderdaad geëxperimenteerd met vooraf gezouten vlees. Ik herinner me dat het volgens hem geen verschil maakte en hij noemde het verhaal over nooit van te voren zouten "onzin". Als hij daar een verklaring voor had, ben ik die vergeten.
Had Onno Kleyn niet een keer een experiment gedaan met al die bakresultaatbepalende factoren, en met name het zouten?
Marc van Gulick pepert en zout zijn vlees ook voor het aanbraden, dat doe ik dus ook niet.
Mijn leermeester was Etienne Cocquyt, die met zijn televisieprogramma Kwizien indertijd. Sindsdien is er nooit meer een stukje vlees in de braadpan mislukt, tenzij het vlees van inferieure kwaliteit bleek.
tofu met mooie korst? stuiterbal met zonnebrand, vrees ik...