image

Als het aan het Voedingscentrum ligt, eet u Tweede Kerstdag vleesloos. Het gehele menu dat de Scheveningse eetadviseurs hebben bedacht is veggie. Het ruikt naar politieke correctheid, maar misschien willen de gewichts- en gezondheidsconsulenten stiekem van deze feestdag een balansdag maken. Om een blok Tofu zit immers geen randje vet. Dit, terwijl het idee van een balansdag is dat je daarmee ruimte schept om je af en toe te buiten te gaan. De broekriembewakers geven overigens ook tips om tijdens de beide Kerstdagen op de pondjes te letten: neem bij de borrel kerstomaatjes (woordgrap onbedoeld) en augurken in plaats van toastjes met roquefort, zalm of camembert. Zalm is immers de schijf van vijf uitgeschopt. Neem een handje Japanse mix in plaats van noten. Noten zijn ook uit de schijf verbannen. Tijdens het eten kun je beter alcoholvrij bier drinken dan wijn. En neem Kant-en-klare vanillepudding met chocoladesaus in plaats van een toetje als Tiramisu. Kant-en-klaar is immers helemaal Sonja. Smakelijk.

Op het Eerste Kerstdag-menu staat overigens haas:

Hollandse hazenbout
1 ui
1 stengel bleekselderij
2 hazenbouten
peper, zout
2 eetlepels vloeibare margarine
4 jeneverbessen
2 kruidnagels
1 laurierblad
2 dl wildbouillon (pot)
2 dl oud bruin (bier)
1 plak ontbijtkoek

Maak de ui en de bleekselderij schoon en snijd het klein. Bestrooi het vlees met peper en zout. Bak de bouten in de hete margarine aan alle kanten bruin. Bak de ui en de bleekselderij kort mee. Kneus de jeneverbessen. Voeg de jeneverbessen, de kruidnagels, het laurierblad, de bouillon en het bier toe. Stoof het vlees in 1½ uur gaar. Voeg na 1 uur de verkruimelde ontbijtkoek toe. Verwijder de jeneverbessen, kruidnagels en het laurierblad en geef de saus bij het vlees. Lekker met rodekool, witlofsalade met gedroogde cranberry's en aardappelen.


bron: Voedingscentrum
Dit artikel afdrukken