Terecht punt
Zoeken op het woord ‘Brood’ op de Voedingscentrum receptenwebsite levert heerlijke suggesties voor op brood. Wat te denken van brood met auberginepuree, met paprikaspread, met courgette en gerookte sprotjes, een broodje Bietje lekker of een broodje humus met kleur om er maar een paar te noemen. Bij het Voedingscentrum kan je terecht om brood op te leuken met voorkeursproducten. Echter, er zijn niet heel veel belegsoorten die in de voorkeurscategorie vallen. Hier heeft Hoenderdos een terecht punt. Gezondheidswinst valt te behalen als beleg gezonder wordt en er nieuwe gezondere producten worden gemaakt. Daarom heeft het Voedingscentrum het bedrijfsleven onlangs gevraagd om broodbeleg te ontwikkelen met minder calorieën, toegevoegde suikers, zout en verzadigde vetten.
Aansluiten bij wat Nederlanders eten
Nog ter verduidelijking: het Voedingscentrum verplicht of verbiedt niets. De aanbevolen hoeveelheden die wij hanteren zijn een voorbeeld van hoe een gezonde voeding samen te stellen is. Hierbij blijven wij zo dicht mogelijk bij wat de Nederlanders gewend zijn te eten. Hier past bij uitzondering een product als vruchtenhagel in. Een gevarieerde keuze is leidend voor voedingsaanbevelingen en dus ook broodbeleg conform de Richtlijnen Voedselkeuze. Vele andere aanbevelingsconcepten zijn ook mogelijk, als ze maar binnen de adviezen van de Gezondheidsraad cq. EFSA passen. Voor het Voedingscentrum is altijd het uitgangspunt om zo dicht mogelijk bij de belevingswereld en het huidige voedingspatroon van de consument te blijven. Niet ieder kind vindt het lekker zijn brood met humus te besmeren.
Belang ontbijt
Maar moet de discussie hier alleen over broodbeleg gaan? Circa 10-15% van de kinderen ontbijt niet of niet altijd. Daarnaast blijkt dat 48% van de kinderen niet ontbijt als hun ouders die ochtend ook niet ontbijten. Een ontbijt brengt de spijsvertering op gang en levert energie voor de benodigde concentratie op school. Bovendien krijgen de kinderen in de loop van de ochtend minder trek in iets tussendoor. Er zijn verder aanwijzingen dat ontbijten resulteert in een betere voedingstoestand en het beter handhaven van het lichaamsgewicht.
Brood als bron van vezels
Het ontbijt wordt door het Voedingscentrum daarnaast ook gezien als een belangrijke bron van voedingsvezel (gemiddeld 17% van de dagelijkse vezelinname). Graanproducten als brood leveren gemiddeld 43% van de voedingsvezels. De totale hoeveelheid voedingsvezel in onze voeding blijft echter ver achter bij de door de Gezondheidsraad aanbevolen hoeveelheid. Van de schoolgaande jeugd haalt bijna niemand die aanbeveling en slechts 50% de lagere norm van de EFSA. Daarom zien wij het stimuleren van het gebruik van volle graanproducten zoals volkoren en bruinbrood als één van de wegen naar een meer vezelrijke voeding. Uit de cijfers van de Voedselconsumptiepeiling van het RIVM is af te leiden dat meer dan 30% van de broodconsumptie van basisscholieren uit de categorie ‘witbrood’ bestaat. Hier is dan ook nog veel winst te boeken.
Wetenschappelijke onderbouwing nodig
Eten kan inderdaad op twee manieren benaderd worden. Gewoon, in maaltijden, lekker, gezond. Maar om tot een gezond voedingspatroon te komen, kunnen we het ‘nutritionistische denken’ niet de rug toe keren. Het Voedingscentrum vindt het gewoon belangrijk dat kinderen gezond eten, door voldoende vezels, vitamines enz. binnen te krijgen. In onze aanbevolen voedingspatronen en maaltijden wordt hiermee rekening gehouden. Daarmee moet een ‘nutritionistische aanpak’ resulteren in een goede wetenschappelijke onderbouwde food-based vertaling van aanbevelingen. Het Voedingscentrum prefereert namelijk wetenschappelijke onderbouwing boven ‘het gevoel’ waar Hoenderdos naar refereert.
Klompen niet genoeg
Met het argument “op mijn klompen aanvoelen dat iets wel of niet gezond is” kunnen wij niets . Om twee redenen. In de eerste plaats hoeft wat je voelt niet waar te zijn. Dat weet elke wetenschapper. In de tweede plaats wordt het in de retoriek vaak gebruikt om de zwakheden in het eigen verhaal te verbergen. Wij zien, naast de bezwaren over vruchtenhagel, namelijk geen toelichting en onderbouwing van het Puur en Gezond-concept van Hoenderdos. Het is namelijk niet zo, dat als je (al dan niet terecht) zwakheden in een ander concept aantoont, dat het jouwe dan meteen het goede is. Daarom: dit zijn de issues die niet door Hoenderdos belicht zijn: Voldoet het Puur en Gezond-concept aan de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad? Krijgen haar volgers voldoende nutriënten binnen, voldoende vezels enz? Kan Hoenderdos dit aantonen? Of moeten we maar op onze klompen aanvoelen dat het een gezond concept is?
Deze reactie werd geschreven door Dr. Stephan Peters (manager kennis en kwaliteit) in samenwerking met Ir. Boudewijn Breedveld (adjunct directeur) van het Voedingscentrum
Fiftyfive, uitsnede, Roxanne Milward
Toevoeging door redactie op 8 november, 12:17h.
Op de Facebook-pagina van Ralph Moorman (bekend van 'De Hormoonfactor') ontstond een levendige discussie over dit stuk. We besloten daarom Ralph's pagina te embedden:
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Goed stuk.
Intuïtie, gevoel en op klompen aanvoelen is zeker niet iets wat mensen zouden moeten doen.
Dus idd, goed dat het VC zo ten strijde trekt tegen blogs.
Ik denk dat we intuïtie en gevoel en op klompen aanvoelen stap voor stap
moeten ontmoedigen en proberen uit te bannen.
Misschien kunnen we nog wat leren uit het wetenschappelijke verleden hoe ze mensen met intuïtie, gevoel en op klompen aanvoelen aanpakten onder
de vlag van wetenschap?
Joan of Arc - Recanting and burning scene
http://www.youtube.com/watch?v=w5EIsrZuczk.
Onzin om goed gevoel en intuïtie bij voorkeur uit te sluiten. Innovatie, wetenschappelijk vernieuwing en uitvindingen komen altijd vanuit de randen. Vooruitkijken dus, en ondertussen kritische zijn over de witte vlekken in de wetenschap. Die laatste zijn er echt heel erg veel binnen Voeding en Gezondheid. Ook daar verwacht ik een eerlijk en genuanceerd standpunt bij het Voedingscentrum. We weten maar verdomd weinig over dit onderwerp, meer bescheidenheid is op zijn plek. Andere geleiden dus bijvoorbaat als niet-wetenschappelijk wegzetten is niet fair en vooral onjuist.
PS en ja ik ben een #softpaleo aanhanger. En ja ik denk dat mijn wetenschappelijk skills bovengemiddeld goed zijn.
Wouter, ik lees niet dat het VC goed gevoel wil uitsluiten. Als ik het goed begrijp wil het VC geen adviezen geven met als basis dat men op zijn klompen aanvoelt dat het goed is. Dat lijkt me geen slecht idee, iedereen heeft namelijk andere klompen.
Niks mis met een ontbijtje, mits lekker en gezond. Zelf bak ik zo een eitje, eet wat tomaatjes en heb een verse vruchtensmoothie. Oja, ik neem ook 2000 IE Vitamine D en een multi-vitamine erbij.
Maar Karine heeft gelijk wat mij betreft. Het zou het VC sieren geen aandacht te geven aan 'snoep'. Verder zou het het VC sieren niet betrokken te zijn bij initiatieven met A-merkfabrikanten die ongezonde producten maken en willen verkopen. En 6 plakken brood blijven aanbevelen met suiker(producten) is echt niet meer van deze tijd.
Het VC zou er juist moeten zijn om ons allemaal te inspireren gezonder te gaan eten. Dus niks 'dicht zoals het nu is' advies geven. Transitie vraagt om een nieuwe eindpunt, om visie, om luisteren naar vorsers. En als de taak is van het VC om ons te overtuigen te eten zoals we nu al doen, dan weet ik waar we kunnen gaan bezuinigen.
Ik begrijp niet dat het Voedingscentrum steeds opnieuw wil melden dat ze wetenschappelijk werken. Het roept eerder twijfel op als je dat steeds opnieuw benoemt. Dat hoef je niet steeds te benadrukken, maar moet je gewoon doen!
Maar goed als ze dan toch wetenschappelijk werken dan zie ik (en vermoedelijk velen met me) een reactie op op dit stuk van Robert Hoenselaar over de het juiste broodbeleg bij een verhoogd triglyceridengehalte: http://voedingengezondheid.com/broodbeleg-triglyceriden.html. En ook is het nog steeds boeiend om van het Voedingscentrum een inhoudelijke reactie te krijgen op het stuk dat Robert in de Nutrition heeft gepubliceerd. De reactie is nooit verder gekomen dan 'het is een zwak stuk'. Maar een wetenschappelijke discussie vindt plaats op basis van inhoud. Tot nu toe heeft niemand het stuk in de Nutrition weerlegd.