Het advies van de Schijf van Vijf is om niet meer dan 500 gram vlees per week te eten. Het RIVM maakte woensdag bekend dat de vleesconsumptie is gedaald, maar volgens cijfers van de Wageningen Universiteit is van een vleesconsumptiedaling geen sprake.
Volgens het Voedingscentrum kunnen mannen gemiddeld zeker 400 gram per week in vleesconsumptie minderen. Minder bewerkt en rood vlees eten zou het risico op ziekten als kanker, diabetes type 2 en een beroerte verlagen. Door 100 gram minder vlees te eten per week, verlaag je je milieu-impact al met 7 tot 10%, aldus het Voedingscentrum.
De campagne brengt peulvruchten, noten en ei onder de aandacht als alternatieven voor vlees. De mannelijke rolmodellen in de campagne dragen t-shirts met opdrukken als “never bean so happy” en “get egg cited”.
Vandaag start onze campagne 'Er is meer dan vlees', bedoeld om het gesprek op gang te brengen om vlees eens wat vaker te vervangen door noten, ei en peulvruchten: beter voor je gezondheid en het milieu. Vooral voor mannen valt er nog veel te winnen: https://t.co/F1kyuEoFM2
— Voedingscentrum (@voedingscentrum) 21 november 2018
Maar weerbarstig als altijd, is de dagelijkse praktijk. Albert Heijn runt winkeltjes bij benzinepompen langs de weg. Het aanbod gezonde snacks in de winkeltjes was een tijdje relatief groot. Het is alweer minder geworden en meer fastfood-met-vlees kwam terug in het aanbod. Favoriet: de kloeke warme gehaktbal, die ook wel 'truckersbal' genoemd wordt.
En welke doelgroep is de volgende pispaal?
Dit schrijf ik als man. Maar moet meteen denken aan Maxim!
Beetje bijzondere prioriteit bij het Voedingscentrum. Wat te denken van al die mensen met diabetes en hart- en vaatziekten? Geen campagne nodig blijkbaar?
Willen ze scoren om hun eigen bestaan in stand te houden?
Dank Voedingscentrum voor het duidelijke, heldere en beetje out-of-the-box advies. De keuze blijft uiteraard aan de consumenten. Het gaat om hun gezondheid. Er zijn nu ook kant en klare gekookt gepelde eieren beschikbaar om consumptie nog makkelijker te maken. Mooi alternatief voor de 'bal gehakt', maar ook dat blijft af en toe lekker. Lekker 'flexen'...
#2 Gert Ook een hoge consumptie van rood en bewerkt vlees verhoogt het risico op diabetes 2 en beroerte. De Gezondheidsraad (2015) concludeert:
Effecten en verbanden met een grote bewijskracht zijn de volgende:
Een hoog gebruik van 100-120 totaal rood vlees per dag hangt samen met een:
10% hoger risico op beroerte
15% hoger risico op diabetes mellitus type 2
10% hoger risico op darmkanker
20% hoger risico op longkanker
Een hoog gebruik van 100-120 gram onbewerkt rood vlees per dag hangt samen met een:
ongeveer 10% hoger risico op beroerte
ongeveer 15% hoger risico op diabetes mellitus type 2
Een hoog gebruik van 50 gram bewerkt vlees per dag (het merendeel van het bewerkte vlees is rood vlees) hangt samen met een:
10% hoger risico op beroerte
ongeveer 20% hoger risico op diabetes mellitus type 2
15% hoger risico op darmkanker.
Ja, ik eet.
verwordt tot een Mea Culpa.