Nadat het ‘Kliekipedia’ lanceerde, wil het Voedingscentrum nu mensen via WhatsApp tips geven om minder voedsel te verspillen. Ook start er een campagne via posters in abri’s, om mensen zich meer bewust te maken van hun manier van boodschappen doen.

24 kilo minder in de vuilnisbak
“Mensen die erop letten niet te veel in huis te halen, gooien per jaar bijna 24 kilo minder weg dan degenen die liever veel in huis hebben. Alleen al een boodschappenlijstje maken en je eraan houden, maakt dat er ongeveer 4 kilo per persoon per jaar minder eten weggegooid wordt,” staat in het persbericht te lezen.

Tips op jouw boodschappendag
Bij aanmelding op de Whatsapp Kitchen Assistant geef je aan op welke dag je gewoonlijk boodschappen doet. Op die dag ontvang je dan een praktische tip via Whatsapp. Daarnaast stuurt het Voedingscentrum via deze app één keer per week inspiratie over bijvoorbeeld hoe je met kliekjes lekker kan koken of een leuk weetje over eten. De tips zijn grotendeels dezelfde tips als al op de website van het Voedingscentrum te vinden zijn.

Volgens woordvoerder Roy van der Ploeg heeft deze dienst zeker wel toegevoegde waarde. "We sturen mensen een bericht via een dienst die ze toch al veel gebruiken en dan ook nog eens op de dag dat ze boodschappen gaan doen. Wij sturen dan bijvoorbeeld: 'Kijk nog eens even achterin je voorraadkast of daar iets staat wat je kunt gebruiken', met een leuk plaatje erbij. Door de combinatie van het op de dag van de boodschappen en via een veelgebruikt communicatiekanaal, denken wij wel dat dit een extra service is."

Niet voor vragen
De Whatsapp-service is niet bedoeld om vragen te stellen. Het Voedingscentrum geeft aan niet de capaciteit te hebben om op berichtjes te reageren. Deze dienst blijft bestaan tot eind augustus, maar bij voldoende animo bestaat volgens Van der Ploeg de kans dat de dienst voortgezet wordt.

Hoe het werkt is hier te lezen.
Dit artikel afdrukken