Bak aardappeltjes en friet niet donkerbruin, maar goudgeel. Met dat advies komt het Voedingscentrum in een nieuwe, donderdag van start gegane campagne.
Een knapperig bruin korstje verhoogt mogelijk al de kans op kanker doordat in zo'n randje acrylamide zit. Een stof die ontstaat bij verhitting boven de 120 graden. Naast dat acrylamide voedingsmiddelen als biefstuk, frietjes, chips, koffie, koekjes en brood een goudbruine (tot zwarte) kleur en smaak geeft, is het stofje ook kankerverwekkend.
Vorig jaar publiceerde het Voedingscentrum al een factsheet over acrylamide. In de campagne draait het om actieve voorlichting aan consumenten, met tips als "bak niet te heet, keer regelmatig om en haal op tijd van het vuur" en "eet niet te vaak friet, chips en koekjes".
Voedingswetenschapper Jaap Seidell zet vraagtekens bij de campagne. "Voeding per stofje kijken is niet heel effectief", aldus Seidell tegen RTLNieuws. "Er zijn veel stofjes die een risico op kanker met zich meebrengen. Eigenlijk komt het steeds op hetzelfde neer: eten uit de frituur of van de barbecue is niet goed voor je. Maar soms gaan de adviezen ver."
Volgens Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid bij het Voedingscentrum, is gevarieerd eten goed voor de gezondheid, maar is de manier waarop je je eten bereidt ook belangrijk. "Daar willen we mensen van bewust maken. En dan wil je zo min mogelijk van zo’n schadelijke stof binnenkrijgen."
Dit artikel afdrukken
Vorig jaar publiceerde het Voedingscentrum al een factsheet over acrylamide. In de campagne draait het om actieve voorlichting aan consumenten, met tips als "bak niet te heet, keer regelmatig om en haal op tijd van het vuur" en "eet niet te vaak friet, chips en koekjes".
Voedingswetenschapper Jaap Seidell zet vraagtekens bij de campagne. "Voeding per stofje kijken is niet heel effectief", aldus Seidell tegen RTLNieuws. "Er zijn veel stofjes die een risico op kanker met zich meebrengen. Eigenlijk komt het steeds op hetzelfde neer: eten uit de frituur of van de barbecue is niet goed voor je. Maar soms gaan de adviezen ver."
Volgens Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid bij het Voedingscentrum, is gevarieerd eten goed voor de gezondheid, maar is de manier waarop je je eten bereidt ook belangrijk. "Daar willen we mensen van bewust maken. En dan wil je zo min mogelijk van zo’n schadelijke stof binnenkrijgen."
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Op zich is dit best een mooi advies. Wat het Voedingscentrum echter blijft doen is ongevraagd advies uitstorten over heel Nederland. Wat Nederland nodig heeft is coaching en niet alleen advies. Dit begint bij het motiveren van mensen, vervolgens hulp bieden bij het analyseren van hun gemiddelde gedrag (valkuilen) en dan pas advies om de gezondheid te verbeteren op grote lijnen. Door mensen die al behoorlijk gezondheidbewust zijn en daar naar leven kan het interessant zijn dit acrylamideverhaal te horen. Voor mensen die aan het begin staan is dit wellicht teveel inzoomen op een detail. Het blijft me verbazen hoe on-tactvol het Voedingscentrum nog steeds communiceert. Deze weerstand kan voorkomen worden als het anders gebracht wordt.
#5 Theo,
Een update van dit systematic review is verschenen in 2015 (Int. J. Cancer: 136 , 2912–2922 (2015). Hierin zijn in totaal 32 studies geanalyseerd, o.a. de Nurse Health Study en de European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition met meer dan 500.000 deelnemers. Dit heeft het beeld niet wezenlijk veranderd ten opzichte van de eerdere meta-analyse:
" This systematic review and meta-analysis of epidemiological studies indicates that dietary acrylamide is not related to the risk of most common cancers. A modest association for kidney cancer, and for endometrial and ovarian cancers in never smokers only, cannot be excluded”.
Er is geen verband gevonden tussen acrylamide consumptie en veel voorkomende kankersoorten als borstkanker (7 studies, totaal 16773 proefpersonen), prostaatkanker (6 studies, totaal 13559 proefpersonen) darmkanker (6 studies, totaal 6794 personen). Ook voor mondkanker, slokdarmkanker, longkanker, pancreaskanker werd geen statistisch significant verband met acrylamide consumptie gevonden.
wat een afgrijselijke antireclame met dat infantiele stemmetje. Je zou er van de weeromstuit zwartgeblakerde aardappeltjes van eten.
Dan is het langzamerhand hoog tijd voor een acrylamide pardon.
EFSA rapport (uit 2015) geeft geen direct getal voor een veilige dosis, maar zegt wel dat de BMDL10 dosis voor wat betreft ontwikkeling van tumoren op 140 microgram/kg lichaamsgewicht zit, dus 11900 microgram voor persoon van 70 kilo. Die dosis komt overeen met verwachte ontwikkeling van kanker in 10% van de mensen die er aan blootgesteld worden.
De EFSA hanteert een (vrij willekeurige) veiligheidsfactor van 425, hetgeen 28 microgram oplevert, wat nog ruim boven de 17 microgram uit hoogste groep in Hong Kong onderzoek zit.
Uit dit onderzoek van diverse NL'se producten blijkt dat je met 2 plakjes ontbijtkoek (in 2006) al op 20 microgram zit.