Vorige week kwam Het Centrum in het nieuws met een actie tegen 'opdringkassa'. Vandaag start er alweer een nieuwe campagne, met een startschot door minister Edith Schippers.
'Ziekmakers zie je niet'
Het gaat om de praktische campagne 'Ziekmakers zie je niet', waarmee het ministerie van Volksgezondheid en het Voedingscentrum letterlijk de straat op gaan. De komende maanden zullen er posters verschijnen waarop 'echte bacteriën en schimmels uit Nederlandse keukens' gebruikt zijn. De ziekteverwekkers - onder andere afkomstig van vaatdoekjes en nasigroenten - vormen de letters van de 5x veilig tips. Met die tips kunnen Nederlanders de voedselveiligheid in hun eigen huis en keuken vergroten. Dat is nodig, want per dag lopen er wel 2.000 mensen een voedselvergiftiging op.
De 5x-tips zijn:
- Zet je koelkast op 4 graden
- Koop gekoelde producten als laatste
- Schep eten om in de magnetron
- Snij vlees op een aparte snijplank
- Verschoon iedere dag je vaatdoekje
Heel praktisch, want we lopen te hoop tegen voedselonveiligheid maar de meest directe kans om ziek te worden loop je door je eigen mismanagement in de keuken thuis.
'Vaatdoek-ebola'
Er is ook kritiek te horen: het zou valse bangmakerij zijn, zeggen kritische twitteraars met een wetenschappelijke en gezondheidsachtergrond.
"In iedere keuken zitten besmettelijke bacterien" Wat bedoelen ze daarmee? Vaatdoek-ebola? Snijplankdyfterie?
https://t.co/atbumoyedl— Arno van 't Hoog (@arnovanthoog) November 17, 2014
@aliettejonkers Besmettelijk duidt op overdraagbaar, toch net iets anders dan ziekmakend.
— Arno van 't Hoog (@arnovanthoog) November 17, 2014
Fotocredits: Voedingscentrum
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
De reacties van Karin-Marijke en Gerard geven het aardig weer. Veel mensen kletsen uit hun eigen omgeving zonder al te veel intellectuele ballast. De informatie die ze aanhalen is vaak twijfelachtig en wordt als waarheid verkocht.
Gerard zegt het mooi: Risico blijft een lastig concept. Opa werd 100, maar rookte als een ketter. Hoe kan roken dan schadelijk zijn?
Karin-M houdt een heel betoog over hoe zij en haar partner leven: ... heb ik de afgelopen 11 jaar prima kunnen testen in de praktijk, reizende in Pakistan, India, Azië en Zuid Amerika. Mijn partner en ik drinken het water uit de kraan, eten salades in alle restaurantes/eetstalletjes. In ons eerste Aziatische land, Pakistan, waren we continue ziek. Zes maanden later gingen we de grens over naar India. De afgelopen 10 jaar zijn onze diarree problemen op 1 hand te tellen terwijl reizigers om ons heen met waterfilters, desinfectiedoekjes, geen salades eten en ik weet niet wat al meer, bij het minste geringste ziek zijn.
Kijk zij ontkent niet dat het een probleem is voor anderen. Het is dus wel waar, maar zij hebben er geen last van. Dat zou best eens kunnen komen door het feit dat ze niet zo hygiënisch leven. Door veelvuldig contact met pathogenen in je darmkanaal kan je een zekere immuniteit opbouwen. Meestal duurt dat slechts enkele dagen. Als je die ziekteverwekkers weer binnenkrijgt wordt de immuiteit weer gestimuleerd. Voortdurend in contact komen dus met de ziekteverwekkers. Vaak heeft dat ook tot gevolg dat de kindersterfte in landen met zo'n situatie wat hoger is dan in meer hygiënische landen. Voordeel is dan wel dat je de sterken overhoudt.
Idd Karin, je kan het ook overdrijven, veel bacteriën hebben we juist nodig voor ons imuunsysteem, zonder bacteriën werkt die niet en krijg je DAN ineens iets, ja dan wordt je ziek, kan je zelfs dood gaan. Voorzichtig zijn met rauw vlees is altijd goed, maar bepaalde dingen wordt echt overdreven. Vooral goed die broodnodige bacteriën op je handen met antibacterie zeep eraf wassen, dan dringen schadelijke bacteriën beter door je huid, om maar wat te noemen.
Zelfs voor tongzoenen moeten we nu oppassen?
Risico blijft een lastig concept. Opa werd 100, maar rookte als een ketter. Hoe kan roken dan schadelijk zijn?
Ik ken iemand die voor zijn werk op reis moest. Hij kwam terug met buiktyfus en lag weken in het ziekenhuis. Sindsdien arbeidsongeschikt door complicaties. Dat is ook de praktijk!
Rijkelt, je hoort het: mensen willen het niet horen. Ook de twee - niettemin hoogopgeleide en zelfs medisch geschoolde (1 van beide) - twitteraars niet. Heb je cijfers over het aantal ziektegevallen die hen zouden kunnen overtuigen?
Tip: gooi het restant gekookt water van je kopje thee smorgens over het vaatdoekje en de bacterien zijn verdwenen.