Er lijkt echt een nieuwe wind door het Voedingscentrum te waaien.

Vorige week kwam Het Centrum in het nieuws met een actie tegen 'opdringkassa'. Vandaag start er alweer een nieuwe campagne, met een startschot door minister Edith Schippers.

'Ziekmakers zie je niet'
Het gaat om de praktische campagne 'Ziekmakers zie je niet', waarmee het ministerie van Volksgezondheid en het Voedingscentrum letterlijk de straat op gaan. De komende maanden zullen er posters verschijnen waarop 'echte bacteriën en schimmels uit Nederlandse keukens' gebruikt zijn. De ziekteverwekkers - onder andere afkomstig van vaatdoekjes en nasigroenten - vormen de letters van de 5x veilig tips. Met die tips kunnen Nederlanders de voedselveiligheid in hun eigen huis en keuken vergroten. Dat is nodig, want per dag lopen er wel 2.000 mensen een voedselvergiftiging op.

De 5x-tips zijn:
- Zet je koelkast op 4 graden
- Koop gekoelde producten als laatste
- Schep eten om in de magnetron
- Snij vlees op een aparte snijplank
- Verschoon iedere dag je vaatdoekje

Heel praktisch, want we lopen te hoop tegen voedselonveiligheid maar de meest directe kans om ziek te worden loop je door je eigen mismanagement in de keuken thuis.

'Vaatdoek-ebola'
Er is ook kritiek te horen: het zou valse bangmakerij zijn, zeggen kritische twitteraars met een wetenschappelijke en gezondheidsachtergrond.

Fotocredits: Voedingscentrum
Dit artikel afdrukken