Ketens als Ikea, Hema, McDonalds, Intratuin en V&D bieden aan het begin van de winkeldag een ontbijt aan dat meestal bestaat uit een croissantje, een pistolet, een plakje ham of kaas, kuipjes jam en boter, een ei en koffie of thee. De mensen die komen ontbijten, blijken vaak meerdere keren per week te komen. Het is voor hen een goede manier om de dag te beginnen ('zo kom je er nog eens uit', 'we spreken hier altijd af met elkaar') of een noodzakelijkheid in deze crisistijd ('het is goedkoop'). De strategie achter de ontbijten is om de mensen na het ontbijt de winkel in te lokken. Of dat echt effect heeft is de vraag, gezien de motivering van de ontbijters.

De Kampioen kiest een andere invalshoek en doet een soort vergelijkende Consumentenbondtest. Er werd gekeken naar 'het aanbod, de versheid, smaak en temperatuur van het eten. Ook keken we naar de ambiance en service.'

Aan het eind van het artikel komt het Voedingscentrum aan het woord: "Het Voedingscentrum adviseert Nederlanders over een gezonde, veilige en meer duurzame voedselkeuze". Het Voedingscentrum is voorstander van een goed ontbijt: Na een hele nacht, en groot deel van de avond, zonder eten, is het lichaam wel weer toe aan wat eten. Dat maakt het ontbijt een belangrijke maaltijd. Een goed ontbijt zet de darmen aan het werk en levert energie om de dag goed te beginnen. Sla het dus liever niet over.

Maar dan blijkt dat de opvatting van het Voedingscentrum over wat een 'goed' ontbijt is, nogal verschilt van wat er bij de ketens geserveerd wordt. In De Kampioen meldt Roy van der Ploeg, woordvoerder van het Voedingscentrum: "Wij hanteren een maximum van 350 calorieën voor een ontbijt. De Hema zit daar met het minste aantal calorieën al boven: 450 stuks. McDonald's spant de kroon met 650 calorieën. Hun ontbijt staat gelijk aan een warme maaltijd".
Van de geserveerde gerechten kunnen alleen de kop thee en de jam als broodbeleg de goedkeuring van het Voedingscentrum wegdragen. "Bij het Ikea-ontbijt is het bruine broodje een goede keuze, evenals de (dieet)halvarine." Bij alle ketens kun je een croissant krijgen, maar Roy adviseert die slechts bij uitzondering te eten, "vanwege het hogere gehalte van verzadigde (verkeerde) vetten".


Goed ontbijtje buiten? Dat mag, maar dan moet het geen feestje zijn.

Fotocredits: abobproduction
Dit artikel afdrukken