“Wanneer iemand een kleine stap zet, dan geeft dat gelijk vertrouwen om het nog eens te doen. Zo’n klein stapje wordt ook sneller een nieuwe gewoonte. En dat is ons einddoel: een gezonder, maar ook een duurzamer eetpatroon volgens de Schijf van Vijf,” aldus het Voedingscentrum.
De boodschap van de campagne is ‘Nederland, laat je niet gek maken’. De videoboodschap is vanaf vandaag op verschillende televisiezenders te zien als reclamespot. De reeks Eetwissel-video’s wordt via sociale media verspreid.
Happy 2019! Wat wordt jouw #Eetwissel? https://t.co/pBv6JkzzU5
— Astrid Postma-Smeets (@APostmaSmeets) January 2, 2019
UPDATE, 3 januari 20.00u: het Voedingscentrum begeeft zich ook op het pad van de leefstijlcoach, zegt Patricia Schutte in De Volkskrant (zie ook reactie #3). "Die campagne, Eetwissel genaamd, staat weliswaar los van de Gecombineerde Leefstijlinterventie, maar gaat uit van hetzelfde idee: mensen helpen hun eetgewoonten te verbeteren in de richting van de Schijf van Vijf. Die blijft het criterium voor gezonder en duurzamer eten."
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
ppps mijn kids zijn - door mijn voedingskundige, soepele, 'educatie'- allen enorm creatief bezig met gevarieerde en supergezonde - en vooral ook lekkere - voeding. Ieder op zijn/ haar eigen manier (idealen - zoals vegetarisch), maar wel met gemeenschappelijke delers. In wederzijds leren (en samenwerken - daarbij volgen we soms ook deels culinaire workshops... zoals laatst van een Syrische vluchteling, chef in zijn land.... een aanwinst voor onze maatschappij). Dat moet ook op grotere schaal kunnen. Georganiseerd vanaf de basis.
#19 Frank,
Op die manier ben ik simpelweg niet bezig.
Wat ik een keertje doe is iemand aangeven dat er tussen wit en zwart diverse tinten grijs zitten.
Net zoals jij al aangaf dat er tussen witte en volkoren macaroni ook Honig vezelrijk zit.
pps ook een extra suikertax op fris is zo een voorbeeld van (selectief) dwingend bezig zijn. Terwijl de echte oorzaken niet aangepakt worden.
ps: om je vragen te beantwoorden: op beiden luidt het antwoord nee. Dat is niet de manier. Ik heb mijn kids wel geleerd wat echt lekker genieten is. Die laten de chips en cola (grotendeels) links liggen omdat ze andere ervaringen hebben - niet omdat ik dwingend bezig ben (wel sturend en ervaringen bijbrengend). Vanuit een voedingskundige en pedagogische achtergrond.
En ik voorzag ze graag regelmatig met wat snoep en gebak... juist vanuit die visie... dat moet kunnen (gebeurt ook in het Mediterrane dieet... mijn jongste dochter maak nu de heerlijkste baklava en vooral ook 'gezond' superieur gebak... zoals ik dat haast nooit gedaan heb... maar wel vanuit een opvoeding)
(en als je een heerlijke lunch - zoals een groenten/kruiden/kaasomelet - meegeeft met zelfgemaakte smoothie hebben die kids weinig behoefte meer om in plaats daarvan te gaan snacken... is mijn ervaring)
(wat dat betreft is de schoolorganisatie in de UK en Frankrijk anders.... met hun verzorgde warme lunches... dat heeft al een structuur waarop verder gebouwd kan worden)
Sytske Barkhuis : de (slechte) voorbeelden waarmee je komt missen het punt wel. Ik kwam - zeer uitgebreid - met andere zaken die echt fundamentele verandering kunnen brengen in onze 'gezondheidscrisis'... op macroniveau, maar ook op individueel niveau. Om een omslag te bereiken moeten kennis en ervaring bijgebracht worden. Deskundigheid. Voedingskundige educatie. Doelgerichtheid en waardering. Maar kun je dit van politici verwachten die zelf nooit die voedingskundige educatieve ervaringsachtergrond gehad hebben? Of ouders?