“Ik kijk altijd eerst naar de gezinssamenstelling, hoe het sociale leven van de cliënt is opgebouwd en hoe deze boodschappen doet. Wat is voor de cliënt betekenisvol en hoe hangt voeding en zijn ziekte hiermee samen?” Wiggers benadrukt dat de combinatie van haar sociaalwetenschappelijke achtergrond samen met haar technische kennis over voedingsstoffen de sleutel is om effectief advies te kunnen geven.
Ik ben al heel blij als een cliënt 1,5 liter Cola vervangt met Cola-LightZoetstoffen
“Ik wil mijn cliënten stapje voor stapje beter laten eten”, legt Wiggers uit. Daarbij spelen alternatieven gebaseerd op zoetstoffen een essentiële rol. Er ligt immers een heel spectrum tussen suiker en suikerloos. “Ik ben al heel blij als een cliënt 1,5 liter Cola vervangt door Cola-Light.”
Is dat dan gezond(er)?
“Geen suiker en zoet meer, het ideaal dat aan mensen met overgewicht wordt voorgelegd, ligt te ver van de werkelijkheid af. Zoetstoffen passen goed in het voedingspatroon van mijn doelgroepen. Dat wil trouwens niet zeggen dat ik altijd zoetstoffen adviseer. Alleen voor de cliënten die daar behoefte aan hebben. Ik zou ze die alternatieven niet graag ontnemen.”
Moet je mensen wel laten wennen aan de zoete smaak?
"Volwassenen zijn al gewend aan de zoete smaak. Wie ben ik om tegen mijn 75-jarige diabetespatiënt te zeggen dat ze die zoete smaak helemaal moet afleren als ze ook een zoetje in haar koffie kan doen in plaats van een suikerklontje?”
“Mijn advies verschilt per cliënt. Er is een groot verschil tussen een meisje van 5 en een dame van 75. Daarom is het geven van voedingsadvies maatwerk. Kinderen met overgewicht komen ook vaak met hun ouders langs op de praktijk. Als de moeder dan suiker in haar thee en in de thee van haar kind doet, raad ik dat zeker af.”
Die gewenning aan zoete smaak is bij kinderen wél relevant. “Bij kinderen is het zo dat als ze wennen aan de smaak van zoet, ze ook fruit minder lekker vinden. Dat smaakt dan zuur en gaan ze er minder van eten.”
Mijn cliënten raken helemaal gestoord van alles wat ze horen en raken daardoor de focus op hun probleem kwijtVoedingshypes
“Ik houd me als diëtist doodgewoon aan de richtlijnen.” Het Kenniscentrum Zoetstoffen, waarvan Wiggers expertlid is, opereert op dezelfde manier. Het Kenniscentrum Zoetstoffen is een initiatief van de Nederlandse vereniging Frisdranken, Waters, Sappen (FWS) en de Vereniging voor de Bakkerij- en Zoetwarenindustrie (VBZ). Volgens Wiggers dient het Kenniscentrum als informatiecentrum om mensen de juiste voorlichting te geven rondom zoetstoffen die gebaseerd zijn op evidence-based-wetenschappelijk onderzoek. “Net zoals bij E-nummers zijn er ADI (Aanvaardbare Dagelijkse Inname)-waarden toegekend.”
Toch is er nog altijd veel verwarring over zoetstoffen. Ze zouden een negatief effect hebben op de darmflora, of toch niet? Overmatig gebruik van sorbitol, een bekende zoetstof, zou diarree veroorzaken en zou bij verhitting ronduit gevaarlijk zijn. En van aspartaam krijg je bijvoorbeeld kanker. Bovendien bestaat er controverse over of zoetstoffen wel of niet helpen in de strijd tegen obesitas. “Maar wat betekent zo’n geluid? Het Kenniscentrum wil vanuit een voorlichtende functie informatie verstrekken rondom alle verhalen van voor-en nadelen van zoetstoffen. Er heerst onrust over de verstrekte informatie die inherent is aan een voedingsmiddel dat niet past in het beeld dat mensen van basisvoeding hebben.” Een lastig parket als je probeert dieetrichtlijnen te verstrekken aan patiënten die zelf ook de krant lezen. “Ik coach", zegt Wiggers, "tussen alle hypes door. Indien je bezig bent met diabetes, leg je de focus niet op gluten en lactose. Mijn cliënten raken helemaal gestoord van alles wat ze horen en raken daardoor de focus op hun probleem kwijt. Ik probeer het overzicht te bewaken.”
Consumenten en fabrikanten zoeken naar alternatieven voor suikerrijke producten. Is het genoeg om suiker uit snacks en frisdranken te halen of moeten we over op iets compleet nieuws? Daarover - en meer - gaat het congres Gezonde Innovatie. De tweede editie vindt plaats op 6 juni 2019 in Ede. Ismay Wiggers is een van de deelnemers aan het panel over suikervervangers en het gezonde aanbod. Koop je ticket hier, en praat mee!
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Als je de voeding- en leefgewoonten van onze voorouders serieus neemt en legt naast de huidige voedingsadviezen lijkt het vaak onbestaanbaar dat men kon overleven, #Ria van Laar #19 . Zodra ik ze toets conflciteren ze. Moeders kookboek geef ik graag het voordeel van de twijfel.
In de afgelopen jaren vaak conflict met behandelend artsen bij afscheid met hun voor ouderen standaard afsluiting "Gaat u maar door met uw medicijnen!" en mijn reactie "Dat is een probleem, want ik gebruik geen medicijnen!" En dan een bedremmeld "O ja, ja...."
Marcel #20 : "Belangrijke les was dat het juiste conserveren een fikse hoeveelheid suikersiroop vraagt van 50% volgens Moeders kookboek. Die raadgeving van een eeuw geleden droeg bij tot mijn groeiende twijfels over erg regiede, officiële voedingsadviezen. Daarbij lijkt men een verkeerde afslag te hebben genomen."
Deze alinea begrijp ik niet, ook gezien je eerdere reactie. 50% suikersiroop volgens Moeders kookboek: Tegenwoordig wordt minder gehanteerd (maar zal ook wel invloed hebben op houdbaarheid). Hoe droeg dit bij tot je groeiende twijfels?
Toegevoegd: Ik snap je nu. Kan dit commentaar niet weghalen.
Als het aanbod het grootst is - eigen appelboom en de weekmarkt - #Ria van Laar #19 maak ik graag via het vertrouwde wecken in wat mogelijk is als wintervoorraad. Gekookt in de pot en snel in koud water afkoelen is de basis om met de voorraad de winter door te komen. Bovendien is het altijd direct bruikbaar wat bij de diepvries niet direct mogelijk is.
Belangrijke les was dat het juiste conserveren een fikse hoeveelheid suikersiroop vraagt van 50% volgens Moeders kookboek. Die raadgeving van een eeuw geleden droeg bij tot mijn groeiende twijfels over erg regiede, officiële voedingsadviezen. Daarbij lijkt men een verkeerde afslag te hebben genomen.
Wat voor de 1 weliswaar moeilijk is maar wel te halen valt, is voor de ander een tot nog toe onoverkoombare barrière.
We zitten met zijn allen in een maatschappij die aardig wat draadjes naar zijn grondvesten verloren heeft. Overheid e.d. helpt daar niet bij: Het land besturen gaat om meer, meer & meer. En regeren lijkt soms op het dempen van de greppel als het kalf al verdronken is.
Maar toch Marcel #13 : Niet iedereen heeft de mogelijkheid om te conserveren zoals onze grootmoeders. Conserveren als in blik etc. heeft grote voordelen gebracht op zich. Ik maak er graag gebruik van.
In een tijd dat we bestormd worden met hypes, en verschillende overheidsinstanties (wat mij betreft) ook niet 100% te vertrouwen zijn in leren welk eten goed voor je is, moet je wel wat...
"“Ik wil mijn cliënten stapje voor stapje beter laten eten”, legt Wiggers uit."
Verstandig lijkt mij. Soms kan een stapje ook slecht wel een weg naar iets beters zijn.
Omdat ik het zonder niet lekker vindt Theo en Stevia mag, de echte dan, dat is nog 1 van de weinige gezonde zoetstoffen.