Voeding staat vierde in het rijtje van zeven posten waarop het afgelopen jaar is bezuinigd. De top 3 van bezuinigingsposten is uitgaan/uit eten, kleding/schoenen en vakantie. Dit blijkt uit een peiling naar voedingsuitgaven die het NIBUD en het Voedingscentrum hebben gehouden onder bijna 8000 bezoekers van hun websites. Beide organisaties wilden weten welke bezuinigingsstrategieën de consument hanteert en welke plaats voeding daarbij inneemt.
Het ziet er dus naar uit consumenten zich niet zomaar de kaas van het brood van het brood laat stelen door een minder gunstige economie. Wel is het zaak om de vinger aan de pols te houden! Hoe wordt op voeding bezuinigd?
Ruim 3 op de 5 respondenten heeft aangegeven het afgelopen jaar (2005) te hebben moeten bezuinigen. Bijna de helft daarvan heeft op voeding bezuinigd. De meeste consumenten bezuinigen op voeding door goedkopere producten te kopen bij hun eigen supermarkt.
Andere veelgebruikte manieren om op voeding te bezuinigen zijn op zoek gaan naar aanbiedingen bij andere winkels en minder uit eten gaan. Bij de manieren waarop consumenten bezuinigen is het opvallend dat een derde van de huishoudens met een inkomen lager dan € 1.000 netto aangeeft soms de warme maaltijd over te slaan. Ook 17% van de huishoudens met een inkomen tussen de € 1.000 en € 2.000 netto per maand zegt dit te doen. Het NIBUD vindt dit opvallend, aangezien deze gezinnen al weinig geld aan voeding uitgeven.
Gezond bezuinigen
Voedingsproducten die regelmatig worden gekocht en waarop wordt bezuinigd zijn de tussendoortjes, alcohol, frisdranken en vlees. Op groenten en fruit wordt het minst vaak bezuinigd. Ook op vis wordt opvallend weinig bezuinigd. Wel blijkt uit het onderzoek dat de lage inkomens vaker kiezen voor bezuinigen op fruit en vis.
In zijn algemeenheid kan worden gezegd dat de veel gekozen bezuinigingsstrategieën voor voeding niet zonder meer hoeven te leiden tot een minder gezond voedingspatroon. Alleen het overslaan van warme maaltijden geeft risico’s voor een minder gezonde voeding. En besparen op vlees kan tot gevolg hebben dat er gekozen wordt voor de goedkopere vette varianten.
peiling voedingsuitgaven
De peiling is gehouden via internet. Tussen 17 januari en 6 februari is aan bezoekers van de sites van het NIBUD en het Voedingscentrum gevraagd of ze een enquête wilden invullen. In totaal hebben 7907 respondenten de enquête correct ingevuld. Aan de enquête hebben meer vrouwen (85%) dan mannen (15%) meegedaan.
bron: NIBUD
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
In aansluiting op Dick: in eerste instantie schrok ik dat bezuinigen op voeding op de 4e plaats staat. Omdat ikzelf nauwelijks gebruik maak van de AH To Go-toestanden (ik kom trouwens sowieso niet graag bij AH, maar dat is weer een ander verhaal) en alle andere kant- en klaar, pakjes/zakjes en snelle (waarom moeten we in godsnaam snel koken) maaltijddingen, vroeg ik me af hoe men daadwerkelijk structureel kan bezuinigen op voeding, maar het wordt me nu allengs duidelijker. Ikzelf zou kleding op de vierde plaats verwachten.
Agnes Kant (SP) bracht datzelfde argument een tijdje geleden in tegen Floris Sanders ('bij fout eten moet je extra premie betalen').
Ik heb er toch wat moeite mee. Ga je naar de markt dan heb je én een veel ruimere keus én een veel betere prijs dan bij supers. Hier - in de buurt van Utrecht - zijn heel wat fruittelers: eveneens verrassende prijzen en je ziet tenminste aan welke bomen ze groeien.
Bij AH To Go liggen inmiddels in partjes voorgesneden en onder beschermende cultuur bewaarde appels. Die kosten de hoofdprijs ... en zijn wat mij betreft een uitwas van een uit de hand gelopen vorm van arbeidsdeling. Alsof mensen zelf geen appels meer kunnen snijden of afhappen!Wel makkelijk natuurlijk voor als je op het station staat en een appeltje wilt.
Ik geef toe: ik zou eens een budgetanayse en prijsvergelijking moeten maken. Heb dat een tijdje geleden gedaan rond de hype van groenten- en fruitdrankjes die je dagelijkse behoefte aan G&F zouden dekken. Rekende toen uit dat je een luxe blender er binnen 1,5 maand uit hebt (en dan daadwerkelijk je dagelijkse behoefte dekt!)
Wat ik me al vaker heb afgevraagd is hoe mensen met een klein budget zich überhaupt de minimaal aanbevolen hoeveelheid fruit en groenten kunnen veroorloven. Wij zijn met zessen in ons gezin. Dat betekent 12 stuks fruit per dag, 366 stuks fruit per maand dus. Reken maar eens uit wat onze voeding alleen al per maand aan fruit kost. Daar hebben veel gezinnen echt het geld niet voor, om over de groenten maar te zwijgen en helemaal als je dat alles ook nog eens biologisch wilt eten.