1. 84% van de Amerikanen koopt producten met de 'zonder ...' aanduiding omdat ze natuurlijker en minder bewerkt voedsel willen
2. 43% denkt dat dergelijke producten gezonder zijn dan producten zonder die claim
3. Amerikanen hechten in aflopende mate van belang aan 'GMO-vrij' (37%), 'sojavrij' (22%), 'zonder noten en pinda's' (20%) en 'zonder ei' (17%)
4. 18% wil dat alle allergenen op het etiket staan vermeld
5. 60% van de Millenials (tieners, twintigers en vroege dertigers) staat wantrouwig tegenover producten waarvan ze de samenstelling niet precies kennen; dat geldt voor 55% van Generatie X consumenten (late veertigers en vijftigers) en 46% van de Baby Boomers (zestig en zeventigjarigen).
Volgens Roberts is de trend ontstaan als gevolg van de glutenvrij-trend. Inmiddels zouden GMO, bewerkt voedsel, gluten, additieven en hulpstoffen voor de consumenten de betekenis hebben gekregen van 'daar kun je maar beter van afblijven.' De jonge generaties consumenten willen 'zonder ...' zodat voedingsmiddelenproducenten voor de uitdaging staan daar voor te zorgen. De Nederlandse zuurwarenproducent Oos Kesbeke en additievenspecialist Ralf Hartemink (WUR) zeiden afgelopen weekend zich zorgen te maken over deze ontwikkeling.
Fotocredits: 'Gluten Free Aisle', uitsnede, Whatsername
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Er zijn ook talloze mensen die zich daadwerkelijk beter voelen met zo natuurlijk mogelijk eten.
Dat zoveel mogelijk onbewerke voeding gezonder is dat is zo onderhand toch ook wel duidelijk?
Mijn smaakpapillen zijn gewend aan (vrijwel) geen suiker en daar ben ik blij mee... Ik proef meer "verschillende tonen" en ik proef meer "natuurlijk zoet".
Dat gezeur over gebak bij de koffie is voor mensen zonder ruggengraat.
_Goed stuk over bewerkt voedsel.
"Bewerkt voedsel (processed food in het Engels) heeft elf kenmerken. Het bevat weinig vezels, vitaminen en mineralen. Er zitten te veel omega-6-vetzuren en te weinig omega-3-vetzuren in. En verder is er een hele rij ‘te veel’: zout, transvet, bepaalde aminozuren, emulgatoren, nitraten, alcohol en fructose."
''Onverwacht is misschien dat ook de financiële balans negatief is. De voedingsindustrie boekt jaarlijks een winst van 657 miljard dollar. Maar met de behandeling van diabetes en obesitas, schrijft Lustig, „verliezen we driemaal zoveel als de voedingsindustrie opbrengt. Dat is niet duurzaam”.
In 1965 gaven de Amerikanen 2 procent van hun bruto nationaal product uit aan gezondheidszorg. Inmiddels is dat 17 procent, oorzaak: bewerkt voedsel.
Eens Pauline, kijk alleen al naar mensen op een verjaardag:
-Nee ik hoef geen gebakje
-Echt niet?
-Nee echt niet
-Ah joh, doe niet zo ongezellig..................
-Nou, vooruit dan maar.............gewoon nee blijven zeggen, alsof gezelligheid uit eten en drinken komt, die maak je zelf toch?
Zo dus ook met wat jij als voorbeeld geeft, laat ze maar raar kijken, je bent er nog steeds dezelfde persoon mee,dat zien ze vanzelf.
Ja de mens is een kuddedier. Juist gesproken met een arts in opleiding die vooral de "verkeerde" dingen wil blijven eten en drinken omdat ze anders de andere medestudenten zou dwingen zich aan haar aan te passen. Dat is ook een jongere. Die is dus nog lang niet zover, eet gewoon lekker fabrieksvoedsel en vindt het ook raar dat anderen hun voeding aanpassen voor wat zij zelf denken dat gezond is. Dus de mens wordt door zijn omgeving ook min of meer gedwongen een kuddedier te zijn.
De echte coeliakie-patienten hebben nu in ieder geval veel meer keuze dan voor de hype. Blijft maf, maar toch :-)
Zo natuurlijk mogelijk... wat is daar mis mee? (gluten passen niet binnen dit plaatje, die zijn natuurlijk - tenzij als extra toevoeging aan brood, wat vaak het geval is)