1. 84% van de Amerikanen koopt producten met de 'zonder ...' aanduiding omdat ze natuurlijker en minder bewerkt voedsel willen
2. 43% denkt dat dergelijke producten gezonder zijn dan producten zonder die claim
3. Amerikanen hechten in aflopende mate van belang aan 'GMO-vrij' (37%), 'sojavrij' (22%), 'zonder noten en pinda's' (20%) en 'zonder ei' (17%)
4. 18% wil dat alle allergenen op het etiket staan vermeld
5. 60% van de Millenials (tieners, twintigers en vroege dertigers) staat wantrouwig tegenover producten waarvan ze de samenstelling niet precies kennen; dat geldt voor 55% van Generatie X consumenten (late veertigers en vijftigers) en 46% van de Baby Boomers (zestig en zeventigjarigen).
Volgens Roberts is de trend ontstaan als gevolg van de glutenvrij-trend. Inmiddels zouden GMO, bewerkt voedsel, gluten, additieven en hulpstoffen voor de consumenten de betekenis hebben gekregen van 'daar kun je maar beter van afblijven.' De jonge generaties consumenten willen 'zonder ...' zodat voedingsmiddelenproducenten voor de uitdaging staan daar voor te zorgen. De Nederlandse zuurwarenproducent Oos Kesbeke en additievenspecialist Ralf Hartemink (WUR) zeiden afgelopen weekend zich zorgen te maken over deze ontwikkeling.
Fotocredits: 'Gluten Free Aisle', uitsnede, Whatsername
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Kortom: een pak geraffineerde suiker en een fles goudgele zonnebloemolie. Geen gluten, geen E-nummers, geen soja, geen noten en pinda's. Probleem opgelost!
...zodat voedingsmiddelenproducenten voor de uitdaging staan daar voor te zorgen.
Kan iemand me uitleggen waarom mensen die dat alles niet willen, überhaupt nog behoefte hebben aan producten van die voedingsmiddelenproducenten? Vlees, vis, groenten, fruit, noten, extra vierge oliën, water, koffie, thee, kruiden, etc. daar kan je toch prima en bijzonder smakelijk op leven?
Dennis, op een appel is tegenwoordig het GMO-free label gerechtvaardigd. Glutenvrije vleeswaren zijn beslist een dingetje. Je wilt vermoedelijk alleen vers vlees. OK. Maar waar vind je nog een tomaat zonder E-621?
Dick, waar heb je vleeswaren voor nodig als je geen brood gebruikt om ermee te beleggen? De meeste tomaten in mijn tuin bevatten geen vrije glutamaat. Maar die zijn dan ook nog zo groen als wat ;-). Voor degene die zich werkelijk zorgen maakt over glutamaat in tomaten was mijn eerste alinea bedoeld.
Maar alle gekheid op een stokje, mijn tweede alinea was toch echt serieus bedoeld. Vooruit, GMO-appels even terzijde. Maar wat moeten mensen die werkelijk zo min mogelijk bewerkt willen eten nou met spullen die hun oorsprong vinden op een lopende band? Waarom zouden zij willen zoeken naar pakjes of zakjes die claimen 'natuurlijk' te zijn?
@Dennis: die mensen willen helemaal niet onbewerkt eten, ze willen eten zonder die genoemde bewerkingen.
Dat ze daarmee in sommige gevallen wat paradoxaal bezig zijn dat weet jij, dat weet ik, maar dat weten die millenials zelf niet. De consument heeft altijd gelijk... Ook als het niet zo is.
@Dick wat is er zo moeilijk aan vleeswaren zonder gluten? Kijk eens in het schap bij AH, bijna alle vleeswaren hebben het glutenvrij logo.
Sander, ik stak eigenlijk een beetje de draak met Dennis' #1 om aan te geven dat er altijd wel iets met van alles is. Zelfs met tomaten is intrinsiek iets aan de hand. Met vleeswaren hoeft geen probleem te zijn, maar het kan wel. Dus je twijfelt als er niets op staat.
Maar laten we niet 'smug' doen over het vraagstuk dat aan het groeien is: hoe gaan industrie en opdrachtgever retail om met de zorgen die Hartemink en Kesbeke (zelfs geliefd onder foodies) afgelopen weekend uitspraken? Op nu.jij werd op hun gedachten gereageerd. Wat haal jij daaruit?