Zelfs voedingswetenschappers roepen dat eten geen pil is. Als je doorvraagt blijkt dat zij dat zeggen omdat de wet zegt dat op voedingsmiddelen geen medische claims mogen staan. Dat klopt. Toch wil dat niet zeggen dat voeding niet kán genezen. Ik heb nog nooit een verkeersdeskundige horen zeggen dat auto’s niet harder kúnnen dan 120 km/u.

Van veel ziektes is bekend en wetenschappelijk aangetoond dat zij het gevolg kunnen zijn van een tekort. Toch is elke uitspraak daarover in relatie met een product dat zo'n tekort teniet kan doen verboden. Dat geldt zowel voor risicovermindering, als vermindering van klachten of therapie. Dat verbieden gaat via een wet, waarvan de wetenschappelijkheid dubieus mag heten, maar die wetenschappers toch accepteren. Die wet is een afspraak of een regel, maar berust niet op wetenschap. Niettemin wordt dit verbod op het verbinden van een medische claim aan een product onder de warenwet gezien als een wetenschappelijk feit.

Dat leidt tot vreemde situaties. Zo bestaat er consensus over de mogelijke samenhang tussen slechte voeding en kanker, maar accepteren we ook de gedachte dat voeding kanker niet kan genezen. Wie daarin wel gelooft moet wel fan van Jomanda of Dr Moerman zijn.

De wetenschappelijke literatuur laat iets anders zien. Ik geef de twijfelaars een kleine opfrissing vanaf kanker-actueel.nl:

1. onderzoeksset 1
2. onderzoeksset 2
3. onderzoeksset 3
4. onderzoeksset 4

Die vier links geven u toegang tot in totaal 400 gepubliceerde wetenschappelijke artikelen over voedingscomponenten waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat zij effect hebben op enige vorm van kanker.

In deze link naar kanker-actueel.nl gaat het zelfs over therapeutische effecten.
De genoemde onderzoeksresultaten zijn uitsluitend afkomstig uit klassieke, door iedereen als wetenschappelijk beschouwde, randomized controled trials en zijn gepubliceerd. Waarschijnlijk zijn er nog veel meer effecten te meten en significant te noemen via onderzoeksmethoden die nog niet algemeen geaccepteerd zijn.

Ik hoop dat op Foodlog de uitspraak dat er géén voedingstherapie tegen kanker mogelijk is niet meer zonder discussie wordt geaccepteerd.
Of zullen we die discussie maar meteen starten?

Fotocredits: mediamedica.nl
Dit artikel afdrukken