Voeding Nu, medium voor vakinformatie over voedsel, voeding en gezondheid, organiseert het nieuwe jaarevenement. Het thema is de toekomst van voedingsadvies en de rol die diëtisten en andere voedingskundigen hierin gaan spelen.

Diëtisten baseren hun adviezen op de Schijf van Vijf, maar voldoet deze nog wel? Dankzij nieuw onderzoek komen er steeds meer nieuwe inzichten in de voedselleer. Dit congres geeft een dieper inzicht in diagnose- en behandelmogelijkheden en bereidt voor op de toekomst.

De dag begint met een plenaire lezing door Gerjan Navis (Rijksuniversiteit Groningen) en daarna zijn er drie parallelsessies met workshops rondom de thema's: koolhydraten, de praktijk van de diëtist en personalized nutrition.

Koolhydraten
Koolhydraten staan centraal in deze sessie. Een terugkerend onderwerp in de maatschappij voor zowel consumenten als diëtisten. Moet je er meer of juist minder van eten? Wanneer adviseer je een koolhydraat-arm dieet en bij welke doelgroep? Ellen Blaak, hoogleraar Humane Voeding, licht toe en spreekt over de kwaliteit van koolhydraten en specifieke kenmerken van verschillende soorten koolhydraten.

Na de sessie volgt een workshop met twee casussen.

De praktijk van de diëtist
Gezonde voeding is een blijvende trend en dit komt terug in de (diëtisten) praktijk. De diëtist vervult een maatschappelijke rol, zowel eerstelijns, klinisch, in het bedrijfsleven of in maatschappelijke instellingen. Vanuit verschillende perspectieven wordt ingegaan op deze rol. Jacqui van Kemenade spreekt over de genezende kracht van voeding en multidisciplinaire samenwerkingen. Zij is huisarts en gespecialiseerd in voeding en leefstijl.

De aansluitende workshop gaat over de positie van de diëtist in het bedrijfsleven en gezonde productontwikkeling.

Personalized Nutrition
Een individuele benadering van voeding wordt steeds meer gemeengoed. Gezondheid is eenvoudig meetbaar door zelftesten voor consumenten. Maar hoe betrouwbaar zijn deze testen en wat kan een diëtist ermee? Verschillende invalshoeken belichten personalized nutrition, vanuit de genen, het fenotype en de omgeving. Suzan Wopereis werkt als senior scientist voor TNO en geeft haar visie op dit thema.

Tijdens de workshop bij deze sessie wordt gekeken naar factoren uit de omgeving die van invloed zijn op gedrag. Dit gebeurt vanuit een psychologische invalshoek waarbij gedragsverandering centraal staat.

Programma
Aan het einde van de dag ben je weer helemaal up-to-date en klaar voor de toekomst. Voor meer informatie over het programma kijk je op de website.

De bijeenkomst is bestemd voor diëtisten, voedingsdeskundigen, gewichtsconsulenten, lifestylecoaches en overige professionals die zich bezighouden met gezondheidsvoorlichting, productpresentatie, marketing en productontwikkeling.

Informatie
Datum: 26 november 2019
Tijd: 09:00-16:30
Prijs: €50,- als student, €125,- als abonnee van Voeding Nu, €150,- als niet-abonnee
Locatie: Green Village, Blokhoeve 7, Nieuwegein

Aanmelden voor het congres kan via de website.
Dit artikel afdrukken