Voeding blijkt een rol te spelen in de alertheid, het aantal (medische) fouten en het welzijn van nachtploegarbeiders in het ziekenhuis. Dat kwam naar voren in de Etmaalstudie die in ziekenhuis Gelderse Vallei, Rijnstate en het Deventer Ziekenhuis werd uitgevoerd.

Wat die rol precies inhoudt, hopen onderzoekers van Wageningen University vast te stellen in nieuw onderzoek. Iets minder dan één op de zeven Nederlanders draait soms of regelmatig nachtdiensten. Die zijn niet altijd even goed voor de gezondheid. Het verstoort het natuurlijke slaap- en eetritme met maag-darmklachten, concentratieproblemen en vermoeidheid tot gevolg. Uit de studie onder ziekenhuismedewerkers blijkt dat frequentie van eetmomenten, timing, samenstelling en grootte van maaltijden, smaakpatronen en voedingskwaliteit verband houden met alertheid, slaap en maag-darmklachten. Zo hangen meer eetmomenten samen met verbeterde alertheid, net als voeding met veel vet. De alertheid nam juist af na een maaltijd met veel koolhydraten.

In vervolgonderzoek willen onderzoekers van Wageningen University weten met welke frequentie van eetmomenten en welke samenstelling van maaltijden iemand het beste een nachtdienst doorkomt. In ‘Time to Eat’ meten de onderzoekers het effect van geen, 1 of 3 kleine maaltijden. Daarbij kijken ze onder meer naar de uitwerking van snelle en langzame koolhydraten tijdens de nachtdienst op alertheid, maag- en darmklachten en bloedglucosewaarden. Uit de onderzoeken moet een advies komen voor een optimaal voedingsaanbod voor nachtwerkers in de zorg.
ING - Met voeding gezonder een nachtdienst door - St. Alliantie Voeding in de Zorg
  • Deel
Druk af