Mensen hebben overal ter wereld recht om in een schone en gezonde omgeving te leven, erkennen de Verenigde Naties. Kort voor de klimaattop in Glasgow zetten vijf landen, te weten de Malediven, Costa Rica, Zwitserland, Slovenië en Marokko deze resolutie op de agenda van de VN-Mensenrechtenraad, schrijft VILT.

Alle lidstaten gingen akkoord, behalve China, India, Rusland en Japan. Volgens Rusland besteedt de VN al genoeg aandacht aan thema's als milieu en klimaatverandering.

“Met deze resolutie wordt duidelijk erkend dat de achteruitgang van het milieu en de klimaatverandering met elkaar verbonden mensenrechtencrises zijn", zei Michelle Bachelet, Hoge Commissaris voor Mensenrechten van de VN in een verklaring. David Boyd, speciaal VN-rapporteur voor mensenrechten en milieu, spreekt zelfs van een historische doorbraak.

Resoluties als deze zijn juridisch weliswaar niet bindend, ze hebben wel een groot moreel gezag. Dat maakt het gemakkelijker om strengere milieuwetten te maken. De resolutie is doorgestuurd aan de algemene vergadering van de VN.
Reageer
  • Deel
Druk af