Dit jaar heeft de Trotse Tuinders kalender het thema ‘Telen is Topsport’ meegekregen. Voor de ene ondernemer betekent dat letterlijk het leveren van een fysieke sportprestatie. De ander benadert het thema figuurlijk, zoals het ‘groene vinger’-gevoel of het spelen met techniek om het perfecte klimaat in een kas tot stand te brengen. Zo lieten zij zich fotograferen voor de kalender. Meiny Prins, duurzaamheidsdame en directeur van klimaat- en gebouwbeheerssystemenbedrijf Priva, kon zich levendig inbeelden wat topsport betekent, want haar jeugd stond in het teken van wedstrijdzwemmen.

Voorafgaand aan de lancering van de Trotse Tuinders kalender toonde ze haar enthousiasme voor lekkere en verse Hollandse groenten. Vanuit haar bedrijf zit Meiny in de Adviescommissie Water Adviescomissie Water, waarvan kroonprins Willem Alexander voorzitter is. Ze spraken over tomaten, waarvan de meerderheid van de commissie beweerde dat die uit Italië het beste smaken. Dat liet ze niet op zich zitten. Gaf direct opdracht aan Tomatoworld om voor ieder commissielid een doosje tomaten te maken. Verbazing alom. Zoveel lekkerder dan verwacht. “Het is toch te gek voor woorden dat we zo slecht het verhaal van de Nederlandse tuinbouw weten te vertellen”, concludeerde ze. “Bovendien brengen we de beste tomaten naar het buitenland en vergeten we de lokale markt te voorzien van het allerbeste.”

Bij haar reizen over de hele wereld constateert ze dat tuinbouwgebieden zich razendsnel ontwikkelen, maar bij lange na niet vergelijkbaar zijn met het knappe staaltje van kennis en techniek dat de Hollanders leveren. Dat innovatieve cluster stopt voor haar niet bij de grenzen van het Westland. Ze vergelijkt Nederland en omgeving met New York, waarbij wat haar betreft het Groene Hart Central Park is. Local for local stopt niet bij de grenzen van Nederland, maar bestrijkt een cirkel van zo’n 600 kilometer.
Maar aan dat opkloppen van prestaties heeft ze een broertje dood. Het verkopen van groen vers kunnen de Nederlanders minder goed dan hun buitenlandse collega’s, vindt ze. Een plantenkweker in Zuid-Duitsland krijgt bijvoorbeeld € 14,- voor een plant waar zijn Nederlandse collega maar € 4,- voor vangt. Een tros tomaten brengt in China net zoveel op als in Nederland, alleen investeren de Chinezen niet in dure kassen. De Hollander zou een goede handelaar zijn. De tuinder is dat in ieder geval niet en kennelijk vergeet de handelaar de bron van zijn handel voldoende te laten belonen.

Meiny Prins draagt het prille initiatief van de Trotse Tuinders kalender een warm hart toe, zo liet ze weten. Vorig jaar was het nog een kalender die vooral binnen de sector een opsteker was na de EHEC-crisis. Dit jaar ligt er een echte consumentenversie, met verhalen van de tuinders, hun producten, tips en recepten. Drie vestigingen van Intratuin (Pijnacker, Zoetermeer en Zevenhuizen), themapark De Westlandse Druif en bakkerij Malkenhorst in Naaldwijk verkopen de kalender in hun winkels. En er zijn meer manieren om de kalender te bemachtigen, zoals te lezen valt op op de site

"De kalender is een bedoeld als vliegwiel", zegt Pieternel van Velden, de drijvende kracht achter de kalender. Hij moet een beweging in gang zetten. De twaalf tuindersgezinnen doen gedurende het jaar mee aan demonstraties rond hun product en werk, dat doen ze voor en met eindklanten. Dat klinkt heel voor de hand liggend, maar voor heel veel tuinders is dat nog helemaal nieuw. Uit de kas komen is niet zo makkelijk. Zo’n kalender is een mooi binnenkomertje.

vogel
Een van de tuinders op de kalender: de Rotterdammer Pieter de Vogel.
Voor hem is het topsport om vruchtgewassen in de grond te telen.


Fotocredits: lancering kalender, Pieternel van Velden
Dit artikel afdrukken