Maaltijden aan boord van een vliegtuig smaken altijd anders dan aan de grond. Het smaakverlies in de lucht kan zelfs oplopen tot 30%. Smaak wordt beïnvloed door het ruiken, aanraken en zien van het voedsel. Over de invloed van geluid op de smaakbeleving is wetenschappelijk nog maar weinig bekend. Daarom wilden wetenschappers van de Cornell University een aantal experimenten doen.

Zoet en umami gevoelig voor geluid
Ze lieten 48 deelnemers verschillende hoeveelheden van de vijf basissmaken zout, zoet, zuur, bitter en umami proeven. Dat deden ze een keer met en een keer zonder het nagebootste geluid uit een vliegtuigcabine, dat vaak harder is dan 85dB. Na het proeven moesten ze hun smaakervaring beoordelen en de intensiteit die ze proefden aangeven.

De wetenschappers ontdekte dat een luide omgeving je smaak voor umami en zoet verandert. Herrie remt het proeven van zoet, maar verbetert het juist voor umami. Robin Dando, co-auteur, zegt op Medical News Today: “Ons onderzoek toont aan dat multisensorische eigenschappen van de omgeving waarin we eten onze perceptie van het voedsel kunnen veranderen.”

Luchtvaartmaatschappijen op de hoogte
Volgens Medical News Today is het voor luchtvaartmaatschappijen geen nieuws. Het viel Lufthansa op dat passagiers evenveel bier als tomatensap nuttigen. Een privéstudie van Lufthansa toont aan dat door cabinedruk tomatensap beter smaakt. Tomatensap staat bekend om zijn hartige umamismaak.

Ook British Airways onderzoekt of geluid de smaakbeleving van passagiers kan verbeteren. Zij testen sinds november 2014 hun ‘Sound Bites’ bij het menu. Dertien speciaal geselecteerde nummers zouden het eetplezier moeten verhogen.

Fotocredits: 'Lunch at SQ', yasuo ogiuchi
Dit artikel afdrukken