Nu het coronavirus zich wereldwijd manifesteert, sluiten steeds meer landen hun grenzen om de verspreiding binnen te perken te kunnen houden. Dat betekent strengere grenscontroles en ook dat vliegtuigen aan de grond blijven. Niemand komt die landen meer in of uit.

Dat heeft ook gevolgen voor de naar schatting 200.000 Nederlanders die op dit moment nog in het buitenland zitten. Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken raadt iedereen aan gebruik te maken van de vertrekmogelijkheden die er zijn. Nog niet alle landen zijn ‘op slot’. Voor gestrande reizigers bestaat sinds maandag het meldpunt Bijzondere Bijstand Buitenland. “Om deze specifieke groep mensen, die door de enorme impact van het coronavirus echt geen kant op kan, toch veilig naar huis te brengen, is een maximale inspanning noodzakelijk”, aldus minister Blok.

Gestrande reizigers
“De situatie is wereldwijd aan het escaleren”, zei voorzitter Richard Weurding van het Verbond van Verzekeraars tegen BNR. “Veel reizigers zijn overvallen en kunnen moeilijk op eigen kracht terug, vandaar dit initiatief. In principe kan iedereen zich melden op de website”, aldus Weurding. Van de gestrande reizigers wordt een eigen bijdrage gevraagd. Dat is €300 voor vluchten binnen Europa en €900 voor vluchten daarbuiten. Sinds maandag hebben ongeveer 15.000 reizigers zich aangemeld bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

In Marokko zitten nog minstens 500 Nederlanders onvrijwillig vast. Zij hadden eigenlijk afgelopen weekend met een repatriëringsvlucht naar huis kunnen komen, maar door het uitroepen van de noodtoestand in Marokko werd deze op het laatste moment geannuleerd. Ook vanuit Australië en Indonesië willen mensen graag hulp om thuis te kunnen komen.

Nederlanders die vastzaten op Canarische eilanden La Palma en Fuerteventura zijn al wel opgepikt. De vliegtuigen maken ‘sprongetjes over de wereld’ zoals de verslaggever van BNR het noemt. Binnenkort zullen vliegtuigen Nederlandse reizigers ophalen uit Bali en de Kaapverdische eilanden.

Naar verwachting duurt het nog weken voordat alle gestrande reizigers terug zijn in Nederland.

Dit artikel afdrukken