CO2-compensatie voor je vlucht naar de andere kant van de wereld is ‘karig en selectief’, aldus onderzoek van Trouw. Ja, er bestaan tools om je CO2-uitstoot te berekenen, maar nee, die zijn niet nauwkeurig. Bovendien zijn de projecten waarin wordt geïnvesteerd ‘nattevingerwerk’, aldus een wetenschapper van het Duitse Öko-Institut.

In opdracht van de EU voerde het Öko-Institut een wetenschappelijke studie uit naar de effectiviteit van de projecten die compenserende maatregelen moeten realiseren. Hieruit bleek dat 98% van de 5.500 projecten niet doet wat ze beloven.

De compensatieprojecten zwaaien met keurmerken en certificeringen om de consument een veilig gevoel te geven. Maar, schrijft Trouw: "De onafhankelijkheid van deze keurmerken is echter discutabel. De projecten schatten zelf hun CO2-compensatie, het keurmerk stempelt in feite af. Omdat keurmerken meer betaald krijgen als ze instemmen met meer compensatie, heeft een keurmerk dus belang bij een zo groot mogelijke opbrengst.”

Compenseren van de klimaatschade van vliegen door het vakje ‘CO2-compensatie’ aan te klikken, geeft de consument een goed gevoel en levert de aanbieder een lekker zakcentje op. Wie meer wil, kan maar beter thuisblijven.
Trouw - CO2-compensatie is misleidend en ?nattevingerwerk?
Reageer
  • Deel
Druk af