We hebben een hele voorraad technieken om ze te bestrijden. De krant, maar die maakt vlekken. Het oppervlakte waarmee je slaat is te groot. Alleen voor noodgevallen dus. Een klassieke handbediende vliegenmepper. Vaak heel efficiënt, maar je mist vaak. Je probeert de vlieg zo te raken dat hij niet uit elkaar spat op je muur zodat je vlekken krijgt, of leegloopt op je aanrecht of appels op de fruitschaal. Een elektrische mepper, ook nog. Daar mep je niet mee, je elektrocuteert. Geen vlekken dus, maar geknetter. Het werkt reuze efficiënt tegen het raam. Het ding heeft de oppervlakte van een fors tafeltennisbat en is daarmee niet geschikt voor op de appels of de rand van het aanrecht. Midden op het aanrecht gaat het echter weer prima.
Ten slotte bevat de collectie zo'n blauwe lamp met elektrocutie-spiraal. Het ding blijft in de kast omdat we het licht ervan al even irritant vinden als de vliegen zelf.
Sinds kort hebben we iets nieuws, of eigenlijk iets heel ouds. Het uittrekbare plaklint. Oma en opa hadden 'm. We besloten het plaklint te proberen. Omdat we nu ergens middenin Franse natuur
Catch, dat is het merk van ons lint. Je koopt het in kleine rolletjes per pakje van vier voor €2,90. Het werkt fantastisch. In drie dagen vingen we inmiddels drie keer op een rij een stuk of vijftig vliegen. Volautomatisch en zonder vervelend licht. Die oudjes waren zo gek niet. Je moet alleen goed oppassen dat je er niet met je haar inloopt. Het is fataal. Je moet los geknipt worden. Oppassen dus. Je kunt ze kopen met en zonder insecticide. Met is voor mensen die diervriendelijk willen. Zonder is voor mensen die liever milieuvriendelijk doen. Met en zonder tegelijk schijnt nog niet te kunnen.
Catch. We gaan er in Nederland naar op zoek.
Op 30 november krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Uit ervaring kan ik zeggen dat de plakstrip op de ruit niet echt goed (lees helemaal niet) werkt...
Hallo,
Uiteraard kunnen vliegen het beste buiten gehouden worden door het plaatsen van een hor. Mochten er echter toch vliegen binnenkomen dan kunnen deze bestreden worden met een breed assortiment aan producten.
De disucussie had in eerste instantie betrekking op kleefstrips. Het nadeel van deze dingen is dat het geen pretje is om tegen aan te kijken (ontzettend goor) en dat het een hoop ellende geeft als je er tegenaan loopt. Op www.vliegenvangen.nl wordt een breed assortiment aan producten aangeboden om vliegen en muggen te bestrijden (o.a., vliegenzakken, muggenlampen). Zij bieden ook een vliegenstrip ("Stiky Trap") aan die je op ramen kan plakken, bij deze val zie je de vliegen niet zitten en kan je hem zonder vieze handen weggooien als hij vol zit. Daarnaast lijkt het mij dat je er ook niet tegenaan kan lopen. Het lijkt er dus op dat er ook kleefstrips zijn die niet de nadelen van de originele kleefstrips hebben.
Zo te zien zijn er in ieder geval genoeg producten om insecten te bestrijden!
Die 4 woorden zijn inderdaad kraakhelder.
Technisch correct zou je moeten zeggen: er bestaat slechts metastabiliteit. Die is robuust, maar niet blijvend, niet bedoeld en zelfs niet bedoeld om te worden opgevolgd door een nieuwe robuuste metastabiliteit.
Dick zou het duidelijker kunnen zeggen: Natuurlijk evenwicht bestaat niet.
Ewout@,
Leuke verwijzing, maar leg eens uit over wiens ‘commons’ we praten. Wat is het gezamenlijk oogstveld: de vogelvallen in Afrika of de beschermde fourageplaatsen als ‘ideële oogstplek’ in Nederland ?. Als metafoor voor de hele wereld, vind ik dat te bijbels.
Beter lijkt mij een balans te vinden tussen de arrogantie (dat verwijt ik jullie niet, hoor !) van een maakbare wereld door het westen en de continue veranderende dynamiek van de natuur.
Er zullen onder invloed van de mensen niet te keren processen zijn, waarbij soorten van leven verdwijnen (en ik pleit niet voor dat we dat proces een handje moeten helpen ..) en er zullen soorten nieuwe kansen krijgen en nieuwe soorten ontstaan.
Een ontwikkelingsproces van dicht bij de natuur levende volkeren naar een moderne tijd mag ethisch niet afgedwongen worden. Hooguit mag je ze keuzes voorleggen, om te participeren in westers beleid.
Ethisch kolonialisme mag vergeleken worden met economisch kolonialisme. In beide gevallen een zaak van westers eigenbelang.
Enerzijds promoten we hier het eten van larven en insecten, zoals natuurvolkeren doen, om de wereld te 'redden', anderzijds willen in onze hoogmoed ecologische wetten voorschrijven aan die zelfde volkeren, met als enige drogreden dat WIJ per definitie eco-ethisch gelijk zouden hebben.
Ik denk dat hun ethiek mbt tot dierenwelzijn meer geënt is op de realiteit van de natuur, dan die van ons, die gebaseerd is op een 'artificiële' benadering en instandhouding.
Maar dit wordt een discussie voor een regenachtige zondagmiddag rond tafel met een lekker glas wijn.