's Zomers heb je vliegen. Niets aan te doen. Zelfs in de stad krijg je ze binnen als je het raam openzet. Het zijn irritante beesten in huis en overbrengers van ziekten in de keuken.
We hebben een hele voorraad technieken om ze te bestrijden. De krant, maar die maakt vlekken. Het oppervlakte waarmee je slaat is te groot. Alleen voor noodgevallen dus. Een klassieke handbediende vliegenmepper. Vaak heel efficiënt, maar je mist vaak. Je probeert de vlieg zo te raken dat hij niet uit elkaar spat op je muur zodat je vlekken krijgt, of leegloopt op je aanrecht of appels op de fruitschaal. Een elektrische mepper, ook nog. Daar mep je niet mee, je elektrocuteert. Geen vlekken dus, maar geknetter. Het werkt reuze efficiënt tegen het raam. Het ding heeft de oppervlakte van een fors tafeltennisbat en is daarmee niet geschikt voor op de appels of de rand van het aanrecht. Midden op het aanrecht gaat het echter weer prima.
Ten slotte bevat de collectie zo'n blauwe lamp met elektrocutie-spiraal. Het ding blijft in de kast omdat we het licht ervan al even irritant vinden als de vliegen zelf.

Sinds kort hebben we iets nieuws, of eigenlijk iets heel ouds. Het uittrekbare plaklint. Oma en opa hadden 'm. We besloten het plaklint te proberen. Omdat we nu ergens middenin Franse natuurwonen, in een streek waar aan vliegen, ouderwets gezond verstand en opa's producten geen gebrek is.

Catch, dat is het merk van ons lint. Je koopt het in kleine rolletjes per pakje van vier voor €2,90. Het werkt fantastisch. In drie dagen vingen we inmiddels drie keer op een rij een stuk of vijftig vliegen. Volautomatisch en zonder vervelend licht. Die oudjes waren zo gek niet. Je moet alleen goed oppassen dat je er niet met je haar inloopt. Het is fataal. Je moet los geknipt worden. Oppassen dus. Je kunt ze kopen met en zonder insecticide. Met is voor mensen die diervriendelijk willen. Zonder is voor mensen die liever milieuvriendelijk doen. Met en zonder tegelijk schijnt nog niet te kunnen.
Catch. We gaan er in Nederland naar op zoek.

Dit artikel afdrukken