In de Ondertussen van zaterdag 23 november en zondag 24 november vallen mij deze berichten op:

- in een lange opinie, onderbouwd met filosofische uitwijdingen, betoogt ecomodernist Hidde Boersma dat vliegen niet verketterd mag worden. Vliegen laat je verre vreemden ontmoeten. Dat is goed omdat je dan kunt ontdekken dat zij uiteindelijk net zo blijken te zijn als jij. Dat helpt de wereld van de xenofobie en vreemdelingenhaat af, zegt Boersma met zoveel woorden. Dat het milieu er in de toekomst door wordt geschaad omdat nu nog maar 3% van de wereldbevolking vliegt en straks hele hordes in het vliegtuig hangen, is niet zo'n punt. Het grotere doel is belangrijker: mensen die elkaar verdragen (de Volkskrant).

- knettergek worden we van sociale media. Dat komt omdat jouw mening meteen wordt beantwoord met het gevoel van iemand die het er per definitie niet mee eens is. Vervolgens radicaliseren die twee gevoelens razendsnel tegenover elkaar, met hele schares volgers aan beide kanten. Zo komt de samenleving in een 'razende stilstand', betoogde de Duitse socioloog Hartmut Rosa al in 2015. We kunnen niet meer bewegen omdat altijd iemand precies het tegenovergestelde vindt en die mening onmiddellijk medestanders vindt. The Guardian schreef er een kort en prima leesbaar artikel over. Wie zich realiseert dat de politiek inmiddels sterk door opinies op sociale media gedreven is, houdt zijn hart vast. We worden geregeerd door natte winden, omdat mensen niet meer met elkaar kunnen praten. Gek natuurlijk, want als iets ons de hele dag met elkaar kan laten praten, waar we ook zijn, dan zijn het sociale media.

- protesteren met tractoren wordt binnenkort verboden. Dat zegt de Nijmeegse hoogleraar strafrecht Henny Sackers. Hij voorspelt in De Gelderlander dat burgemeesters daartoe over zullen gaan. Het wordt anders een bende in Nederland. Het Algemeen Dagblad laat een antropoloog aan het woord die in het gebruik van trekkers een vorm van bewust machtsgebruik ziet die politie en defensie een stapje terug laat doen. "Nu trekkers als wapen worden gebruikt, is het wachten tot er iemand onder ligt", citeert de krant de antropoloog. Hoe het ook zij: morgen staan er trekkers klaar naast de opritten naar snelwegen. Waarom? Om 'snel te kunnen schakelen' als het overleg tussen boeren en landbouwminister Schouten niet lekker verloopt.

Het rommelde dit weekend in de politiek. De ChristenUnie zei dat het kabinet niet heilig is. Als het de partij niet zint, zijn wat de CU betreft vervroegde verkiezingen dus niet zo ondenkbaar (Telegraaf). De VVD maakt onderwijl duidelijk dat ze billenkoek krijgt van de kiezers (NRC); Maurice de Hond voorspelt in Café Weltschmerz alvast dat premier Rutte niet makkelijk aan een vierde termijn zal komen. De Hond zegt iets om over na te denken: mensen die progressief stemmen en mensen die flink rechts stemmen verstaan elkaar niet. Ze hebben andere belevingen van de werkelijkheid. Dat zeiden dit weekend ook Shields en Brooks over de avonturen van Trump in de impeachment hearings (PBS). Dat Trump liegt en bedriegt, maakt hen niet uit omdat ze geloven in waar hij voor staat. Zou premier Baudet dan toch een kans maken?

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken