Leuvense onderzoekers ontdekten dat micro-organismen het gedrag van vliegen sturen door ze met geurstoffen te lokken en ze vervolgens als 'taxi' te gebruiken om zich te verplaatsen. Dat is een korte samenvatting van het onderzoek van Rahel Park en Kevin Verstrepen, gepubliceerd in het vakblad BMC Microbiome.

Park en Verstrepen brachten in kaart welke ziekmakende micro-organismen - schimmels en bacteriën - er op de zwarte huisvlieg (Musca domestica) te vinden zijn. Ze vingen in België en Rwanda vliegen op drie lokaties: een koeienboerderij, een woonhuis en een ziekenhuis. "De exacte soorten en diversiteit waren voor ons een verrassing," aldus bio-ingenieur en microbioloog Kevin Verstrepen in De Tijd. De omgeving bleek bepalend voor de microben die de vlieg bij zich draagt. "In een omgeving met veel micro-organismen bleken vliegen ook automatisch meer 'passagiers' op te pikken", zegt Verstrepen.

"Een intrigerende vaststelling was dat sommige microben doelbewust insecten proberen te lokken met bepaalde geurstoffen om er dan een ritje mee te maken, net zoals in een taxi. Dat werpt de vraag op of die aroma’s deel uitmaken van een ingenieus communicatiesysteem dat bacteriën toelaat om zich beter te verspreiden en te vermenigvuldigen," aldus Verstegen.

De onderzoekers spreken van een veelbelovende conclusie. Als we beter snappen hoe de micro-organismen en insecten met elkaar communiceren, kan dat leiden tot 'gezondere' insecticiden (groene middelen) of effectieve aanpakken om de verspreiding van ziekten tegen te gaan. Ook ziekteverwekkers kunnen immers de 'insectentaxi' nemen.

Verstrepen: "Als een vlieg op mijn bord komt zitten, jaag ik ze weg. Ik durf ze ook nog altijd dood te meppen, maar ik zou daarna wel mijn handen wassen."
Dit artikel afdrukken