Vandaag lees ik op de website van DE MORGEN: "Een vegetarische levensstijl is niet per definitie goed voor het milieu, zo blijkt uit een studie van de Britse Cranfield University uitgevoerd op vraag van WWF. Vooral de vegetarische vleesvervangers, een belangrijke bron van proteïnen, zouden een zware ecologische voetafdruk hebben."

De studie doet ook uitschijnen dat massaal overschakelen van runds- en lamsvlees op soja, tofu en quorn kan leiden tot nog minder regenwoud. Het verbouwen van vleesvervangers zou namelijk meer landbouwgrond vereisen. En de afgewerkte producten zijn vaak industrieel bereid.

Er is echter ook plaats voor nuance: "Vleesvervangers zijn voor sommige mensen het symbool voor milieuvriendelijkheid, maar dat is niet noodzakelijk het geval. Meer brood, pasta en aardappelen eten in plaats van vlees, is wél milieuvriendelijker," zo stelt auteur Donal Murphy-Brokern.

Lees het artikel op de website van De Morgen.



Steven Schepers
Word lid

Fijn dat je Foodlog leest! Dit artikel is gratis. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word lid. Dat kan al vanaf €5,- per maand.



Dit artikel afdrukken