“Eiwitalternatieven (voor vlees -red) vallen uiteen in twee kampen: eieren en de rest,” aldus marktanalist Billy Roberts in het Mintel-rapport. Nu eieren weer gezond zijn verklaard, neemt de consumptie toe. Maar “vleesvervangers zijn nog een nichemarkt en vragen om voorlichting, omdat een flink deel van de consumenten nog vreesachtig is als het gaat om het bereiden van vleesvervangers.”
De hamvraag: wat wil de consument?
De vraag die speelt voor producenten is wat de consument wil van vleesvervangers. “Als het product er op de verpakking niet smakelijk uit ziet, dan zal niemand het willen proberen. Belangrijker is dat als het niet goed smaakt, de consument het niet nog een keer zal kopen,” aldus Patty Johnson, expert in aankoopgedrag bij Mintel.
Uit het onderzoek van Mintel blijkt dat Amerikaanse consumenten de voorkeur geven aan vleesvervangers die lijken op bekende vleesproducten, zoals nuggets en hamburgers. In Nederland werd recent de vega-rookworst van Unox gelanceerd, die sprekend op een gewone rookworst lijkt, maar die in smaak nogal tegenvalt.
Vleesvervangers zijn een snelle groeimarkt, waar ook exporterende Nederlandse bedrijven van profiteren.
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ach ja Hans, de wereld staat vol met kerken en tempels, hele politieke partijen zijn er groot mee geworden. Hele volksstammen denken er rechten aan te moeten ontlenen. Dat wil nog niet zeggen dat je lid moet worden van zo'n partij of in de kerk moet gaan zitten. Ik zag dat de nieuwe fractievoorzitter van D66 ook overwegend vleesloos eet, net als een ex minister van financien, beide van een andere partij dan die jij bedoelt, geloofloos ook nog. Doen ze dat vanwege valse beloftes? Ik weet het niet hoor. Energy drankjes beloven ook van alles, net als melk, de witte motor, pindakaas en meer van dat soort nonsens. De hele wereld drinkt Coca Cola en zo kan ik nog wel wat fraaie reclames voor de romantiek van roken bedenken uit de zeventiger jaren, de wereld van Peter Stuyvesant zal ik maar zeggen, chemisch of niet.
Blij dat je het in elk geval niet afkeurt dat andere mensen anders denken en enige treurigheid over wat verloren gaat, ach, dat overkomt mij ook weleens. Weemoed is mij niet vreemd. Maar het is tamelijk zinloos je tegen dat soort ontwikkelingen te verzetten, doe gewoon je eigen ding en datgene waar je je prettig bij voelt. Laat anderen vrij om dat ook te doen, zonder een oordeel te vellen. Je hebt er immers geen last van, je ergert je er slechts aan.
Tot slot chemie. Als jij zonder chemie kunt koken, laat eens horen. Het begint bij pagina 1, men neme een ei. En het eindigt misschien met de w van wijn? Vind je zelf "half-chemisch bereide junk" nou ook niet een beetje generaliserend?
O ja, deze plak ik er nog even onder; Hans, google even "Nike" en "ethical". Aan schoenen geen ethiek? Oordeel zelf.
#7 Harry,
Hoewel ik het met je eens ben voor wat betreft >> half-chemisch bereide junk << zijn er blijkbaar voldoende mensen die dit soort dingen eten.
Als iemand tegen mij zegt dat hij/zij hiermee beter bezig is dan ik dan mag die persoon mij uitgebreid uitleggen waarop hij/zij dit baseert.
#5 Jos, je vergeet één zaak.
Het begrip 'vega', en daar mag je een vraagteken achter zetten, duidt in de nieuwe
voedingssemantiek internationaal niet meer op ‘groente’, 'vegetables' of 'légumes', maar op 'vleesloos'.
De ‘trend’ vegetarisme wordt gepromoot als ethische stroming, niet als een nieuwe groente bereiding. Mensen hebben inmiddels 'recht' in kantines op 'vegetarisch'. In feite op vleesloos dus..., en bedoelen dan niet groente-composities in de meest zuivere vorm, maar bedoelen dan half-chemisch bereide junk ?
Er is zelfs een promotiepartij voor ‘Vleesloos’ aanwezig in de Eerste en Tweede kamer. Dat zie ik schoengigant Nike nog niet (kan nog altijd..) presteren. Omdat aan schoenen geen ethiek te verbinden is, maar, zoals je schrijft, “marktcijfers wel inspelen op de vraag..”
En dan verbijstert het me dat, vanuit de (pseudo)-ethisch woordkeuze, vegetarisch voedsel ontdaan wordt van alle aspecten die gezonde en natuurlijk voeding kenmerken.
En onze voedselkeuze thuis stelt geen norm voor anderen, en heeft ook niets te maken met ‘à la recherche d'une cuisine perdue’.
Wat dat betreft gun ik iedereen elke dag wel vijf vega-kookworsten. Maar stop met de pretentie dat je ‘beter’ bezig bent. Als dat een 'slimme' vorm van marketing is, dan vind ik dat een smerige.
Zoals moderne marketing niet meer gericht is op de mix van informatie door manipulatie, maar primair op manipulatie.
Tot slot:
Tijden en dus consumptiegedrag veranderen (niet zozeer door trends maar door de druk op het milieu en de complete agrarische sector), maar laten we hopen dat de natuur als voedingsbron in zijn zuiverheid zo goed mogelijk overeind blijft.
En dat is mijn strekking: Voor alle groente eters, dus vlees-afkerigen en vlees-eters.
Als ik het aanbod van 'vleesvervangers' en 'vleesvariaties' zo eens bekijk bij J dan bestaat er meer dan voldoende belangstelling voor.
En als je de voorkeur geeft aan hondenvoer of kattenvoer dan eet je dat toch?
Hans #4 Wat is nou eigenlijk je probleem? Er is een trend aan de gang die blijkbaar omarmd wordt door jongere generaties, soit. Moeten ze verplicht blijven eten zoals jij dat lekker vindt? Moet jouw mening norm zijn? Bepaal jij wat lekker is? Moeten we de Chinees en de pizza ook maar verbieden, omdat het allemaal modernistische import is in onze oerHollandse stamppot traditie? Wetenschappers zijn wellicht best geïnteresseerd in de oorzaken van die vegatrend, maar voor het overige gaat de markt gewoon verder, volgt marktcijfers en speelt in op de vraag, of jij nu tot in lengte van dagen een konijn in je schuurtje slacht of niet.
Terug naar je probleem. Wat wil je nou eigenlijk? Moeten we allemaal gaan eten volgens Hans' Handboek voor Lekker Eten met veel kreeft, lapin en mossels? Of mag Foodlog niet meer schrijven over moderne foodtrends? Of wil je gewoon een publicatieverbod voor vegetariërs? Waar wil je precies naartoe?