De voedingswaarde van plantaardige vleesvervangers is niet te vergelijken met die van vlees.
Dat ligt niet aan de vleesvervangerproducenten, die er alles aan doen om de voedingswaarde van vlees zo goed mogelijk na te bootsen. Ze weten het eiwitgehalte bijna gelijk aan vlees te maken door bijvoorbeeld soja en erwten als ingrediënten te gebruiken. Nepvlees kan zelfs ‘bloeden’, door de toevoeging van soja leghemaglobine. Ze voegen vitamine B12 en zink toe om het voedingsprofiel van vlees te benaderen. Het etiket laat daarom vaak weinig verschil zien in voedingswaarde tussen vleesvervangers en vleesproducten.
Maar onderzoek laat zien dat er toch wel een verschil is, namelijk in metabolieten, schrijft FoodNavigator.
Metabolieten, ook wel biomoleculen, zijn de organische tussen- of eindproducten ('bouwblokken') van de biologische processen in ons lichaam, zoals ons metabolisme. Ze vertellen iets over je gezondheidsstatus en geven een beeld van risico's die je loopt.
In het onderzoek vergeleken onderzoekers de metabolieten in 18 plantaardige vleesvervangers met 18 rundvleesproducten. De onderzoekers zagen een verschil in 171 van de 190 onderzochte metabolieten tussen de plantaardige en dierlijke producten. Zo bevatte rundvlees 22 metabolieten die dan weer misten in vleesvervangers. In de vleesvervangers zaten 31 metabolieten die ze niet vonden in rundvlees. De verschillen zaten vooral in de hoeveelheid aminozuren, vitaminen, fenolen en verzadigde en onverzadigde vetzuren. Sommige metabolieten die belangrijk zijn voor onze gezondheid, vonden ze in significante hoeveelheden enkel in rundvlees.
Toch zeggen de onderzoekers niet dat een plantaardig dieet ongezond(er) is. Beide voedingspatronen leveren namelijk belangrijke voedingsstoffen en zijn dus complementair.
Dat ligt niet aan de vleesvervangerproducenten, die er alles aan doen om de voedingswaarde van vlees zo goed mogelijk na te bootsen. Ze weten het eiwitgehalte bijna gelijk aan vlees te maken door bijvoorbeeld soja en erwten als ingrediënten te gebruiken. Nepvlees kan zelfs ‘bloeden’, door de toevoeging van soja leghemaglobine. Ze voegen vitamine B12 en zink toe om het voedingsprofiel van vlees te benaderen. Het etiket laat daarom vaak weinig verschil zien in voedingswaarde tussen vleesvervangers en vleesproducten.
Maar onderzoek laat zien dat er toch wel een verschil is, namelijk in metabolieten, schrijft FoodNavigator.
Metabolieten, ook wel biomoleculen, zijn de organische tussen- of eindproducten ('bouwblokken') van de biologische processen in ons lichaam, zoals ons metabolisme. Ze vertellen iets over je gezondheidsstatus en geven een beeld van risico's die je loopt.
In het onderzoek vergeleken onderzoekers de metabolieten in 18 plantaardige vleesvervangers met 18 rundvleesproducten. De onderzoekers zagen een verschil in 171 van de 190 onderzochte metabolieten tussen de plantaardige en dierlijke producten. Zo bevatte rundvlees 22 metabolieten die dan weer misten in vleesvervangers. In de vleesvervangers zaten 31 metabolieten die ze niet vonden in rundvlees. De verschillen zaten vooral in de hoeveelheid aminozuren, vitaminen, fenolen en verzadigde en onverzadigde vetzuren. Sommige metabolieten die belangrijk zijn voor onze gezondheid, vonden ze in significante hoeveelheden enkel in rundvlees.
Toch zeggen de onderzoekers niet dat een plantaardig dieet ongezond(er) is. Beide voedingspatronen leveren namelijk belangrijke voedingsstoffen en zijn dus complementair.
@13: 'such as pregnant women and children during the complementary feeding period, following a vegan diet might also need fortification or supplementation for other micronutrients':
Ook dit is een grijs gebied. Wat is nodig waarvoor?
Voor een (veel betere) hersenontwikkeling van het embryo en jonge kind is extra (natuurlijk) jodium van groot belang.... en ook wel DHA. Daarvoor moeten (zoutwater) algen en wieren geconsumeerd worden - als je geen vis eet. Ijzer en alle andere mineralen zitten ook in algen, Nori (een klein stukje door de soep is al een jodiumboost), kelp enzo...
Wat de moeder consumeert bepaalt al voor een groot deel de smaak van het embryo.... mRNA processen die geactiveerd worden.
Ik ken vegans die geen B12 slikken (wel soms een geitenkaasje), en er uiterst gezond aan toe zijn. Veel is onduidelijk.
Frank Buurman Kleine aantekening bij #10, in die link wordt de verwerking van algen in babyvoeding, sportvoeding en cosmetica besproken, markten met relatief ruime marges. Blijkbaar kan het (nog) niet echt uit om algen breed in te zetten voor de productie van (betaalbare) vleesvervangers. Overigens heb ik niks tegen algen, hoor, en van jouw 'eetsuggesties' loopt het water me vaak in de mond ;-)
#11 Ook in het artikel:"Carefully constructed vegan diets could provide adequate amounts of all six priority micronutrients for the general population, except vitamin B12, which would need to be consumed through fortified foods or supplements. However, population groups with increased nutritional requirements, such as pregnant women and children during the complementary feeding period, following a vegan diet might also need fortification or supplementation for other micronutrients, such as iron, in addition to vitamin B12."
@11: daar mis ik toch echt algen (wieren) als supplier van zo veel.
Het gaat ook om het Totaal....de apeginine e.a die overvloedig in knolselderij zijn wordt optimaal aangevuld met prei, uien, peen, erwten, jeneverbessen, lavas (een kluif wel heel lekker maar hoeft echt niet, er zijn ook lekkere vegan rookworsten)
ps de echte snert dus... niet die in blik waar altijd iedere knolselderij (of kluif) ontbreekt... wel wat smakeloze uitgekookte industrie rookworst die ik al meteen niet eet.. what a shame on tradition! Culinaire cultuurverkrachting. En veel mensen zeggen: 'o die Unox erwtensoep is best lekker'. Armzaligheid troef. Ook al is de Unox erwtensoep niet echt verkeerd, en neemt de 1e positie in bij soepen in blik/ pak... is mijn snert heel wat beter!
Passend hierbij is ook hetvolgende artikel (pre-print, geen review); priority micronutrient density on food. Ander uitgangspunt.
Despite concerted efforts to improve diet quality and reduce malnutrition, micronutrient deficiencies remain widespread globally, especially in low- and middle-income countries and among population groups with increased needs, where diets are often inadequate in iron, zinc, folate, vitamin A, calcium, and vitamin B12. There is a need to understand the top food sources of these commonly lacking micronutrients, which are essential for optimal health. To fill this critical knowledge gap, we built an aggregated global food composition database and developed an approach to rate foods according to their density in priority micronutrients. We show that the top sources of multiple priority micronutrients are organs, small fish, dark green leafy vegetables, shellfish, beef, goat, eggs, milk, cheese, and canned fish with bones. Lamb, mutton, goat milk, and pork are also good sources, followed by yogurt, fresh fish, pulses, and teff.