De voedingswaarde van plantaardige vleesvervangers is niet te vergelijken met die van vlees.

Dat ligt niet aan de vleesvervangerproducenten, die er alles aan doen om de voedingswaarde van vlees zo goed mogelijk na te bootsen. Ze weten het eiwitgehalte bijna gelijk aan vlees te maken door bijvoorbeeld soja en erwten als ingrediënten te gebruiken. Nepvlees kan zelfs ‘bloeden’, door de toevoeging van soja leghemaglobine. Ze voegen vitamine B12 en zink toe om het voedingsprofiel van vlees te benaderen. Het etiket laat daarom vaak weinig verschil zien in voedingswaarde tussen vleesvervangers en vleesproducten.

Maar onderzoek laat zien dat er toch wel een verschil is, namelijk in metabolieten, schrijft FoodNavigator.


Metabolieten, ook wel biomoleculen, zijn de organische tussen- of eindproducten ('bouwblokken') van de biologische processen in ons lichaam, zoals ons metabolisme. Ze vertellen iets over je gezondheidsstatus en geven een beeld van risico's die je loopt.

In het onderzoek vergeleken onderzoekers de metabolieten in 18 plantaardige vleesvervangers met 18 rundvleesproducten. De onderzoekers zagen een verschil in 171 van de 190 onderzochte metabolieten tussen de plantaardige en dierlijke producten. Zo bevatte rundvlees 22 metabolieten die dan weer misten in vleesvervangers. In de vleesvervangers zaten 31 metabolieten die ze niet vonden in rundvlees. De verschillen zaten vooral in de hoeveelheid aminozuren, vitaminen, fenolen en verzadigde en onverzadigde vetzuren. Sommige metabolieten die belangrijk zijn voor onze gezondheid, vonden ze in significante hoeveelheden enkel in rundvlees.

Toch zeggen de onderzoekers niet dat een plantaardig dieet ongezond(er) is. Beide voedingspatronen leveren namelijk belangrijke voedingsstoffen en zijn dus complementair.
  • Deel
Druk af